Gastblogs Maartje Grond en Daniel Maissan

Maartje Grond blogt #1: Nieuwsgierigheid boven angst

De komende tijd delen Maartje Grond en Daniel Maissan hun verhalen hier. 

Ze zeggen dat angst een slechte raadgever is, maar wat mij betreft is het de beste. Ze zeggen niet voor niets: maak van je vijand, je beste vriend. Dus koester je angst, luister er naar en leer hem kennen. Geef hem je onvoorwaardelijke aandacht. Leer ermee dansen, lachen en huilen. Maak hem onderdeel van je leven en ontdek dat hij je dan niet meer kan belemmeren, want vrijheid is volgens mij gelijk aan een liefdevolle vriendschap met je angst(en).

Ik kies elke dag opnieuw voor nieuwsgierigheid boven angst. Voor het onderzoek. Ik wil het avontuur daarin omarmen en alles wat in mij leeft, zien, horen en doorleven. Het is namelijk oké om bang te zijn, om het af en toe niet weten, om kleine paniekaanvallen of rode vlekken in mijn nek te hebben. Het is niet erg om iemand de hand te schudden met een zweethand of om in bed te liggen met de vraag: help, wat ben ik aan het doen? Het is allemaal oké, écht! Zolang ik mijn dromen maar achterna jaag en doe wat mijn hart me ingeeft. Dat maakt het allemaal de moeite waard.

Vanaf september 2016 gaan mijn geliefde en ik de wereld over. We verlaten huis en haard om precies datgene te doen waar ons hart sneller van gaat kloppen. Een droom die zich eigenlijk al op één van onze eerste dates – eind 2012 – liet zien toen we naar het strand reden. We zaten samen in de Smart Cabriolet van Daniel. Kijkend naar de weg voor ons. Stel nou dat we doorrijden en  niet meer terugkeren? Er viel een deken van rust over ons heen. Dat was het. Onze bestemming. De weg was onze bestemming. Het onderweg zijn. Reizend naar het onbekende.

Het is haast onwerkelijk dat we gaan, maar we gaan. Dit jaar september! We gaan het doen. We gaan het avontuur aan en we kiezen samen voor nieuwsgierigheid boven angst. We weten natuurlijk niet hoe het gaat uitpakken, maar we weten heel zeker dat de voedingsbodem rijp is. Er is namelijk niets meer dat ons tegenhoudt. Zelfs het gebrek aan geld niet. Geld is een manier om te reizen, maar zeker niet de enige. Wij gaan verhalen maken. Dat is hoe wij de wereld over gaan. Dat is onze manier. Het is onze toegevoegde waarde aan de wereld en het is onze manier om liefde, begrip en verbondenheid te verspreiden. Niet omdat het moet, maar omdat we tot in het diepst van ons ‘zijn’ geloven dat ‘geven wat je hebt te geven’ een hele fijne manier is om op deze aardbol rond te lopen. Geld mag dat niet belemmeren.

Maar er gaat geen dag voorbij zonder angst te voelen. Soms heel subtiel en soms grijpt het me naar de strot: Shit, wat gaan we doen? Redden we het wel? Straks komen we onder een brug te liggen? Kan ik de mensen waar ik van hou wel zo lang missen? Willen anderen ons wel volgen en helpen? Maar juist door bij deze vragen stil te staan, te blijven ademen, ernaar te kijken en te luisteren, raak ik ermee vertrouwd. De angst wordt onderdeel van mij en daardoor hoef ik er niet meer voor weg te lopen. Ik kan ermee werken en dat … dat geeft vrijheid. Dat maakt dat ik zonder twijfel – samen met mijn geliefde – de wereld over ga reizen om verhalen te maken. Om datgene te doen waar ik zó sterk in geloof en waar onze toegevoegde waarde ligt.

Dus laat je leiden door je angsten. Maak van je vijand, je beste vriend. Omarm. Ga er naartoe. Pluis ze uit, kies voor nieuwsgierigheid en voel hoe je angsten langzaam plaats maken voor vrijheid.

Wander the World With us.

Maartje

Meer weten over Maartje en Daniel en hun project? Of meer blogs lezen en foto’s bekijken?
Check hun website.

DM-samen-L1050665-Edit-2

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu