Maartje Grond en Daniel Maissan Wander the World with us: verhalen van Maartje en Daniel

Maartje Grond blogt #4: IJsland, ons pretpark

Het is ochtend en we liggen in een luxe tweepersoonsbed, op een eigen kamer. We horen een paar kippen op de achtergrond en we hebben geen idee waar we zijn. We kijken elkaar slaperig, half lachend aan en we zien elkaar denken: wát een verhaal! 

Ruim voordat we naar IJsland vertrokken hebben we her en der lijntjes uitgegooid voor slaapplekken, vervoer en lokale gidsen. Dat leek aardig te lukken en uiteindelijk hadden we via een collega fotografe van Daniel beet. Een wat oudere timmerman met een aantal loges en jeeps verspreid over IJsland. Hij was bereid ons op te halen van het vliegveld en ons vervolgens onder te brengen met een slaapplaats en auto. Echter, op de dag van vertrek, veranderde dat plan. “Schatje, we hebben een klein probleempje”, hoor ik Daniel zeggen. “Jon kan ons toch niet ophalen van het vliegveld omdat er een spoedklus tussen is gekomen.” Dus wij stapten het vliegtuig in en we hadden werkelijk geen idee wat onze volgende stap zou zijn. 

Na een voorspoedige vlucht, lopen we als twee kleine kinderen het vliegtuig uit. Alsof we voor het eerst naar een pretpark gaan. Verheugend op wat komen gaat en tegelijkertijd doen we het in ons broek. Even later staan we buiten, op het vliegveld van IJsland. “Eerst even een sigaretje in het zonnetje”, stelt Daniel voor en we gaan zitten. Na een kort momentje van bezinning besluiten we Jon te bellen voor advies. We hebben tenslotte zijn nummer. Door de telefoon blijkt dat hij niets snapt van ons plan-loze avontuur. Mede door de snel veranderende weersomstandigheden, is het volgens de IJslanders raadzaam om goed voorbereid op pad te gaan. Na een kort gesprek stelt Jon voor om hem rond 21:00 te bellen en dan haalt hij ons op, zodat we bij hem thuis kunnen slapen. Op dat moment is het 15:30, dus de middag is aan ons. 

Daniel begint plots over liften naar Reykjavik en ik zie mijzelf kort daarna naar de eerste de beste auto lopen. “Excuse me, are you going to Reykjavik? Is it possible for me and my boyfriend to join?” De dame kijkt mij vriendelijk aan en zegt: “Of course, no problem!” Giebelend stappen we bij Hildur en haar zoon Einar in en we wanen ons direct in een super coole film. We kletsen uitbundig en we krijgen een kleine spoedcursus over IJsland en de IJslanders. We krijgen zelfs een opmerking over onze all-stars, omdat IJslanders te herkennen zijn aan het ontbreken van bergschoenen. Dat is meer iets voor toeristen, zegt Hildur lachend. Dus volgens haar beginnen we goed! 

Na een ritje van grofweg driekwartier, worden we afgezet bij – volgens Einar – de lekkerste burgertent van IJsland: Tommi’s Burger Joint. We lopen een klein barretje binnen, behangen met filmposters en kindertekeningen en we bestellen twee keer ‘The speciale offer’. We genieten met volle teugen en we hebben zelfs een 360º filmpje gemaakt! 

Wander the world with us

Maartje & Daniel

Meer weten over Maartje en Daniel en hun project? Meer blogs lezen en foto’s bekijken?
Check hun website of lees hun blogs en verhalen: 

Maartje Grond blogt #1: Nieuwsgierigheid boven angst
Maartje Grond blogt #2: Stampertje, de HULK en een pot pindakaas
Maartje Grond blogt #3: Landen in de Drentse bossen, het Permanent Beta Festival

Verhalen van Maartje Grond en Daniel Maissan #1: Michael Driebeek van der Ven

Wat maakt ons rijk? 

 

Rond 21:00 bellen we Jon en hij wil ons ophalen bij een centraal busstation. Vierduizend kronen lichter arriveren we bij het busstation en niet veel later zien we een enorme landrover met trailer naar ons toe rijden. Een vriendelijke, wat oudere man en zijn vrouw stappen uit en we worden verzocht in te stappen. Ze hebben duidelijk een lange dag achter de rug en we voelen ons enorm bezwaard. Een paar minuten later arriveren we bij hen thuis en ze beginnen wat te rommelen in het huis. We hebben geen idee wat we moeten doen of zeggen. De stiltes zijn om te snijden en we kijken elkaar opgelaten aan. 

Na dertig minuten onhandig in één ruimte zijn, worden we uitgenodigd om aan tafel te zitten. Een tafel gevuld met thee en een uitgebreid kaasplankje. We kletsen, eten en voordat we het doorhebben is het 00:30 (voor ons 02:30). Tevreden kruipen we ons bed in. We zijn wél welkom en wàt een goed verhaal! 

Wander the World With Us.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu