Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk?

Sophie Gulickx (33) was jarenlang gymdocent op een middelbare school. Toen ze drie jaar geleden heel ernstig ziek werd moest ze stoppen met haar werk. Langzaam maar zeker krabbelt Sophie weer op. Omdat ze graag van nut wil zijn voor de maatschappij, heeft ze besloten naar Santiago de Compostela te lopen. Voor FitKids; een stichting die kinderen met een lichamelijke of een chronische aandoening helpt onder begeleiding van een fysiotherapeut te werken aan hun mentale en fysieke conditie.

“Tijdens mijn ziekte heb ik intensieve fysiotherapie gehad. Zij hebben mijn leven gered. En ik wil heel graag iets terugdoen door, als het kan, via Stichting Fitkids, het leven deze kinderen redden.”

“En als ik terug ben van mijn reis, wil ik iets met wellness-, yoga en sportretreats doen. Ik hou van schrijven, kan masseren en ik ben goed in sport, dus dat zou ik graag combineren. Ik wil ervoor zorgen dat mensen met een beter gevoel naar huis gaan.”

Wat is de reden dat je de camino wil gaan lopen?

“Ik voel me sinds ik ziek ben niet nuttig en dat vind ik vervelend, ik wilde heel graag iets voor de maatschappij betekenen. De Stichting Fitkids sprak me enorm aan, ook vanwege mijn affiniteit met kinderen en de combinatie met sport en fysiotherapie. Maar als ik geld inzamel wil ik dat niet zomaar doen, het moet wel een beetje moeite kosten. Ik kan helaas nog niet zo sportief zijn als ik altijd was, maar wandelen kan ik wel, daarom ga ik naar Santiago de Compostella.”

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Je moet met geld omgaan. Sparen. En niet te veel geld uitgeven. Zelf heb ik een beetje een blinde vlek voor geld. Daar wilde ik vanaf dus ik besloot vorig jaar een challenge bij Maartje Koper te doen. Zij leert je door middel van de wet van aantrekkingskracht meer rijkdom te manifesteren.”

“Ik heb geen auto en ik vind een Mini Cooper echt helemaal geweldig. Dus ik besloot een Mini-Cooper te manifesteren. Op een dag was ik bij de Jumbo en zag ik bij de kassa een kindersurprise-ei. Die eet ik nooit, maar dit keer kocht ik er eentje. Ik at hem niet meteen op. Een paar weken later had ik er trek in en wat bleek erin te zitten? Een mini Mini-Cooper.”

Haha, je had hem iets te klein gemanifesteerd?

“Ja, mijn afstemming was nog niet helemaal goed. Maar wel grappig toch? En ik ben er wel iets op vooruitgegaan dus.”

Als je geld hebt, waaraan geef je het dan uit?

“Het dagelijks leven, mijn huur, mijn rekeningen, eten en drinken. Ik maak nu keuzes daarin, omdat mijn inkomen door mijn ziekte is gedaald. Ik heb al drie jaar geen kleding meer gekocht. Dat vind ik niet zo erg. Wat ik wel echt heel leuk vind is met een vriendin koffie of thee ergens drinken. Dat doe ik als ik een extraatje uit te geven heb. Als ik leuke dingen voor mezelf koop dan zijn het vaak van die mooie schrijfboekjes. Ik ben lid van de bieb, ik lees heel graag. Niet thuis, maar als ik op de crosstrainer sta of in de trein zit. Ik reis graag met de trein. En mijn fiets gaat regelmatig kapot dus daar gaat ook geld heen. Het is dus voornamelijk praktisch waar ik mijn geld aan uitgeef.”

Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik ga het liefst met een vriendin koffiedrinken.”

En wat zou je doen als je een tientje op straat vindt?

“Nu zou ik het bij mijn bedrag leggen voor Santiago. Ik heb een behoorlijk bedrag nodig om te kunnen slapen en eten onderweg, en natuurlijk voor de Stichting Fitkids.”

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uit zien,
wat zou je dan doen?

“Ik zou dat niet willen…eigenlijk…”

“Ik zou dan heel veel reizen. Ik zou me inzetten voor vrijwilligersorganisaties die mij aan het hart liggen. Want dan hoef ik niet betaald te werken, dus kan ik overal helpen.”

Wat maakt jou rijk?

“Leven.”

Heb je tips voor de lezers?

“Drie jaar geleden kwam ik in het ziekenhuis terecht. Ik was er ernstig aan toe en nog steeds weten de artsen niet goed wat er met me aan de hand is.”

“De artsen onderzochten me uitvoerig maar er kwam geen heldere diagnose. Ze probeerden van alles. Ik had het idee dat ze niet op de goede weg zaten, ik heb dat ook meerdere keren aangegeven. Ik had zoveel klachten, ik dacht ‘misschien is er nog wel iets anders aan de hand’. Maar ik dacht dat ik afhankelijk was van mijn arts omdat hij academisch opgeleid is en verstand heeft van ziektes. Ik dacht ‘hij zal het wel beter weten’. Toch twijfelde ik, en vroeg een second en third opinion. Maar dat waren maatjes van hem, en daarmee kwamen we uiteindelijk niet dichter bij de oplossing.”

“De artsen keken niet voorbij mijn ziekte. De staarden zich blind op een ding. Ik kreeg een experimenteel medicijntraject. De meeste mensen die daar tot nu toe aan hadden deelgenomen, haakten na een paar weken af. Ik heb het vijf maanden volgehouden. Maar ik voelde me verre van beter. Ik moest meerdere keren op een dag medicijnen slikken en ging telkens als ik een bepaald middel slikte volledig out. Op bepaald moment voelde ik, ‘ik moet hiermee stoppen, want de volgende keer dat ik out ga, word ik niet meer wakker’.”

“En ik realiseerde me, ‘ik hoef mijn arts niet volgen in zijn oordeel over mijn lijf, ook al is dat de gangbare weg’. Ik ben op zoek gegaan naar alternatieven en zo ben ik bij een mesoloog in Amsterdam terecht gekomen. Ik heb mijn herstel integraal aangepakt en dat hielp. Nu ben ik zoveel verder. Ik ben bij coaches en fysiotherapeuten terechtgekomen die me begeleiden om weer mentaal en fysiek fitter te worden. Er was zoveel aan de hand om mijn ziekte heen. Ik dacht, ik ga alle nevendingen die ermee te maken hebben oplossen want dat is de enige manier om bij de oorzaak van mijn fysieke klachten te komen. Orthomoleculaire artsen (die ook een reguliere medische achtergrond hebben) begeleiden me met voeding en een behandeling. Het gaat eindelijk weer de goede kant met me op. Ik ben er nog!”

“Mijn advies en de belangrijkste les die ik de afgelopen jaren heb geleerd: Luister naar je gevoel. Als je denkt dat je meer nodig hebt, ga daar dan naar op zoek. Ga naar een ander ziekenhuis, naar het buitenland of zoek het in de wat alternatievere circuits.”

“Volg altijd je hart.”

Sophie Gulickx

Wil je Sophie helpen of sponsoren, kijk dan even op haar Facebookpagina en stort een mooi bedrag voor haar en voor de stichting FitKids: https://www.facebook.com/naarsantiagovoorfitkids/. 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu