Gratis Op de kop getikt

Noppes

Geld is eigenlijk een bedacht fenomeen. Gebakken lucht. Wij kennen er waarde aan toe maar in tijden van recessie/inflatie worden je euro’s steeds minder waard. Je spaargeld verdampt als sneeuw voor de zon en de meeste mensen hebben steeds minder money in the pocket.
Ik geloof echter dat deze tijd ook veel positiefs in zich heeft, het enorme consumentisme heeft zijn langste tijd wel gehad. Vintage (2e hands) en spullen ruilen en delen wordt steeds populairder. Waarom alles nieuw aanschaffen als je producten ook een tweede leven kunt geven en je buurman die boormachine heeft die jij eigenlijk maar voor een gaatje in de muur nodig hebt?

Als alleenstaande moeder is dit Rijke Meisje al sinds 1998 lid van Stichting Noppes. Noppes is een ruilkring met gesloten beurs, waar deelnemers hun talenten, productiviteit, goederen en diensten aanbieden, delen en onderling ruilen. Noppes werkt met checques, noppes”geld” en gaf een Noppeskrant uit waar ik elke twee maanden reikhalzend naar uit keek.

Bij de stichting leerde ik nieuwe mensen kennen en heb ik wat af gehandeld zonder een gulden uit te geven. Ik heb veel nieuwe mensen leren kennen en veel voordeel gehad van mijn lidmaatschap; gratis oppas, mee-eten met mede Noppers, een verjaardagsfeestje voor mijn dochter met een voorstelling inclusief catering, vervoer van meubeltjes, je kunt het zo gek niet bedenken.

Zelf verdiende ik mijn noppes met het schrijven van interviews voor de krant en door overtollige spullen te verkopen op de Noppesmarkten. Daarnaast waren er leuke feestjes en andere bijeenkomsten. Ik heb me nog nooit zo rijk gevoeld als toen. Jarenlang was ik een enthousiast en druk handelende deelnemer totdat mijn saldo opdroogde en ik steeds minder tijd kreeg. De contacten verwaterden totdat ik laatst in de supermarkt bij mij om de hoek een Nopper tegenkwam die nog steeds de PR verzorgt en nog erg betrokken is. We kwamen aan de praat, en zo kwam ik te weten dat de stichting in april haar 20 jarig bestaan viert en still going strong is, ondanks de bezuinigingen, korten subsidie, verhuizing naar een ander onderkomen, en het onterechte geitenwollensokkenimago.

Juist door alle bezuinigingen vind ik Noppes een fantastisch alternatief. ‘Echt´ geld zal altijd blijven bestaan maar daarnaast bloeit in toenemende mate een paralelle economie op waarin de talenten van mensen veel meer tot bloei kan komen. Er is genoeg om aan te bieden, te delen en te ruilen. De mogelijkheden zijn legio; van je belastingformulier in laten vullen, coaching & counselling, je heerlijk laten masseren, een thuiskok, oppas voor je kinderen zodat jij fijn kunt dansen, tot vervoer, een klusser in je huis, you name it. Tegelijkertijd kun jij je talenten en vaardigheden inzetten en zo tot een mooi alternatief saldo komen en je rijk voelen.

www.noppes.nl

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu