Food for thought Gratis Op de kop getikt Ruilen

Opruimen geeft rust (& ruimte)

Tweedehands spullen steeds meer in trek‘, ‘Huishoudens steeds vaker in het rood‘, Deelauto populairder‘. Zomaar wat quotes uit de media.

Door de crisis gaan steeds meer mensen nadenken over hun bestedingspatroon en zetten zij de tering naar de nering.

Dat dat niet altijd kommer en kwel hoeft te zijn, en je een crisis ook als een kans kunt zien, misschien zelfs wel als een zegen, willen wij bewijzen.

Met onze blog De Rijke Meisjes willen wij niet alleen laten zien dat je met weinig tot helemaal geen geld ook een leuk leven kunt hebben, maar we willem ook aanzetten tot bewustwording en stilstaan bij wat er wél is en wat we allemaal hebben. Rijkdom zit niet alleen in je portemonnee of het bedrag dat je op je spaarrekening hebt staan. Rijkdom zit ‘m juist in kleine dingen die zoveel waardevoller zijn dan harde munteenheid.

Deze tijd nodigt uit om stil te staan bij wat je hebt en wat er werkelijk toe doet. Kijk in je huis eens om je heen, open je kasten en deuren en zie wat een overvloed daarachter schuilt. Ga eens na: wat gebruik je echt, wat kan weg, wat heeft z’n langste tijd gehad?

Zelf merk ik de laatste jaren dat veel spullen voor onrust zorgen in mijn leven en in mijn hoofd. Less=More! Dus heb ik de bezem door mijn huis gehaald, heb ik gesorteerd, gewikt en gewogen en veel, veel spullen de deur uitgegaan. Soms met moeite, met pijn in mijn hart, met twijfel (wat, als het nog eens van pas kan komen?). Ik ben best wel een verzamelaar maar zoveel ligt te versloffen, vergeten onder mijn bed, boven op kasten, in laadjes die ik nooit open.
Als ik jaren zonder heb gekund en het niet heb gemist, kan het in principe weg. Ik heb het ook met beleid gedaan, wat kan linea recta de prullenbak/container in, waarmee kan ik andere mensen nog blij maken? (kringloopwinkels halen het graag bij je thuis op). Wat zet ik op één van de vele weggeefsites. Ook op social media zijn volop groepen te vinden waar je voor je geliefde afdankertjes een nieuwe eigenaar kunt vinden. Vaak wordt er een fotootje gemaakt van de ‘overdracht’. Leuk om te zien wie er blij is met jouw nachtkastje, lp’s of waxinelichtjesverzameling.

Ook heb ik kleding op Marktplaats gezet, het geld dat ik ermee verdiend heb zit keurig opgeborgen in een (vakantie)spaarpotje. Spullen die je toch niet meer gebruikt zijn vaak pure ballast. Een verstoring van je energiehuishouden zouden “zweverige types” zeggen.

Mijn groente en fruit koop ik steeds vaker op de markt, vaak veel goedkoper dan in de supermarkt. Koken doe ik niet meer afgemeten maar in grote porties wat ik dan weer in kan vriezen om later nog eens van te eten. Scheelt ook weer gasverbruik en in de keuken staan. Die tijd kan je mooi gebruiken om de folders met aanbiedingen on- of offline door te bladeren. Ik koop altijd 3 halen 2 betalen aanbiedingen, 2e product gratis of voor de halve prijs. Zo bouw ik een voorraadje op. Overtollige zooi uit de kasten; voorraad (nuttig) erin!

Deze tijd zorgt ervoor dat buren, die voorheen allemaal apart een boormachine of een hele gereedschapkast in de schuur/berging/op zolder hadden staan (of aanschaffen), deze spullen nu delen via Spullendelen of Peerby.com. Autodate/autodelen bestaat al lang, je kunt je ook opgeven voor een lift. Gezellig, samen reizen, je ontmoet andere mensen, bespaart brandstof, beter voor je portemonnee en voor het milieu.

Steeds meer mensen verbouwen eigen groente, kruiden en fruit of zetten samen een moestuin op. Apparaat/fiets of ander gebruiksartikel stuk? Niet meteen weggooien maar naar het Repair Café of leer het zelf repareren in een doe-het-zelf cursus.

Tijdschriften koop ik graag en veel maar dat kan flink in de papieren lopen en ik kan ze ook lenen, ruilen, voor minder dan de verkoopprijs aanschaffen (lektuurshop Commeniusstraat, op vlooienmarkten, via Marktplaats). Of lezen in een koffiewinkel/café; dat kost me een drankje of twee, kan ik ook online zijn met mijn laptopje. Of nog goedkoper, in de bieb. Notitieboekje erbij, af en toe een kopietje maken. De kringloopwinkels raken bij een steeds breder, groter publiek bekend. Zelf heb ik ze decennia geleden al ontdekt en ik heb er juweeltjes gevonden. Vooral buiten Amsterdam kun je mooie dingen op de kop tikken voor weinig (zie mijn blogje Krijg de kleren).

Ruilkringen als Noppes zijn ook een uitkomst (zie mijn Noppes artikel). Hier kun je diensten/goederen aanbieden met gesloten knip. En je wereld wordt er groter door.

Bezuinings- en consumindertips vind je op talloze websites en tijdschriften als Genoeg (ook een site, ook op FB) en Radar (voor een tientje in de bus).

Verandering komt van binnenuit en in kleine stapjes maar het nieuwe consumeren (minderen) gaat zich verspreiden als een olievlek, mark my words.

Gerda (Rijk Meisje)

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu