Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Tamara Klopper

Tamara (39) werkt als freelance journalist en woont met haar vriend en dochter in Bos en Lommer. Omdat haar vriend ook freelancer is, heeft het stel een wisselend inkomen (gemiddeld zo rond modaal).

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“Ik ben heel erg opgevoed met het idee dat je zuinig op je spullen moet zijn. Mijn vader zou het liefst alle spullen in de verpakking bewaren. Misschien is dat wel Indisch. Je ziet bij Indische mensen ook wel dat ze het plastic zakje van de fabriek om de afstandsbediening laten, dan blijft het langer mooi. Zo ver ging het gelukkig bij ons thuis niet. Tegenover dat zuinige stond wel dat ik zo nu en dan iets heel moois van mijn ouders kreeg, de allermooiste pop of de allerbeste jas. Mijn vader zei dan: goedkoop is duurkoop! Zo doe ik het nu ook. Weinig kopen, maar wel iets wat met liefde gemaakt is.”

Waar geef je graag geld aan uit en wat is een grote kostenpost?
“Dat is toch wel eten, ik koop mijn brood bij Bbrood en vlees en zuivel bij een natuurvoedingszaak. Dat mag best wel wat kosten. Verder koop ik veel op de Ten Katemarkt, volgens mij een van de goedkoopste markten van Amsterdam. Ik probeer budgetsupermarkten over te slaan, daar ga ik toch staan neuzen bij de koekafdeling, omdat het goedkoop is. Of ik zie allerlei ‘handige’ huishoudelijke dingen die ik helemaal niet nodig heb.’

“Verder koop ik niet zoveel, ook geen kleding. Ik koop liever eens in de zoveel tijd iets goeds en moois, waar ik lang plezier van heb. Ik mag van mezelf elk seizoen één kledingstuk van een goed Frans merk zoals Sessùn of Maje kopen. Dat is mooi en goed gemaakt en het geeft me een rijk gevoel. Ik koop ook liever één of twee paar goede schoenen per jaar en net als bij kleding draag ik deze tot ze ‘op’ zijn. Feestkleding koop ik graag, maar dan wel tweedehands. Ik breng ook kleding van mijzelf en mijn dochter naar zo’n winkel waar je tweedehands kleding kunt inbrengen, je krijgt de helft van de opbrengst.”

“Doordat ik een rubriek had in het tijdschrift Elle over hoe je meer uit je garderobe kunt halen, bijvoorbeeld door slim verstelwerk, ben ik anders naar kleding gaan kijken. Ik reserveer één dag in de maand om kleding te vermaken en te herstellen. Mijn dochter draagt vaak maillots en als daar een gat in komt maak ik er een leuke applicatie op. Daardoor zien ze er misschien nog wel leuker uit, en ze doet minstens twee keer zo lang met haar maillots. En ik mix graag, heb veel simpele topjes die ik dan draag met een mooi jasje en dito schoenen.”

Waar zou je je laatste tientje aan uitgeven?
“Toch weer aan eten; goed brood, of een fles wijn, die ik samen met vrienden opdrink.”

“Vóór de recessie hebben we grote reizen gemaakt. De laatste jaren houden we het wat simpeler en trekken we rond met de auto richting Frankrijk, waar familie van mijn vriend woont. De tent gaat mee, die zetten we in de tuin. Vrienden die tijdelijk op Ibiza woonden hadden ons vorig jaar uitgenodigd om vakantie bij hen te komen vieren. Zij huurden daar een grote finca met buitenkeuken. Er kwamen wel vijftien vrienden over, we hebben onze tenten in de tuin rond het huis opgezet. Zulke gezamenlijke vakanties vind ik het allerleukst en het is ook nog eens budget technisch verantwoord. Vakanties hoeven niet veel te kosten maar je moet wel een beetje avontuurlijk zijn en van kamperen houden. Je kunt ook een leuk feestje bouwen met vrienden; iedereen neemt iets te eten en te drinken mee, kleedje uitspreiden op het gras, picknicken en genieten van de kleine dingen.”

Als geld geen rol zou spelen hoe zou je leven er dan uitzien?
“Ah, dan zou ik er wel een huisje bij willen, op het platteland. Ik zou een boek schrijven, een roman, en minder schrijven voor de kost. Ik zou meer reizen en vaker uit eten gaan. Dat doen we nu één keer in de maand, want met ons drietjes kan de rekening aardig aantikken.”

Heb je (bespaar) tips of trucs?
“Investeer in een Moulinex apparaat, zo’n alleskunner. Die zijn niet goedkoop maar uiteindelijk bespaar je een hoop geld. Ik maak alles met dat ding: sapjes, soepjes, salades, je kunt er zelfs paté mee maken.”

“Aan wasmiddelen hoeft je ook niet veel geld uit te geven, de budgetmerken van de supermarkt zijn prima en ook beter voor de wasmachine. Sinds ik het waspoeder van de Euroshopper gebruik heb ik ook geen last meer van grauwe aanslag op mijn kleding.”

“Ik lees zelf de Volkskrant, een vriendin het Parool. We ruilen de bijlages (Volkskrant Magazine en de PS). Ik bewaar de stapel en neem ze mee als ik op vakantie ga, heerlijk ontspannend leesvoer!”

“Uit eten gaan kan ook in de natuur. Ik haal wel eens een pizza bij De Pizzabakkers, neem wat te drinken mee en ga picknicken in het dichtstbijzijnde park. Genieten maar!”

Fotografie Cat Colnot

Fotografie Cat Colnot

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu