Gastblogs Gerda Lammerts Irene van Gent Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Irene van Gent

Irene (35) heeft geen huis en een beperkt inkomen. Toch doet ze alles wat ze wil. Ze leeft haar passie en woont en werkt al jaren in het buitenland. “Ik leef vanuit een koffer maar ik word hier veel gelukkiger van dan toen ik nog in de ratrace zat met een vaste baan, lease-auto en hypotheek.”

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“Mijn ouders vonden het belangrijk om een buffer te hebben. Geld geeft zekerheid en als je hard werkt heb je geld”.

“Ik heb gestudeerd, en daarna jarenlang in de communicatie, consultancy en marketing gewerkt. In mijn omgeving zie ik dat geld status geeft maar ik werd niet gelukkig van de verwachtingen van andere mensen. Ik heb het roer omgegooid, heb mijn huis verkocht en ben gaan reizen”.

Waar geef je graag geld aan uit en wat is een grote kostenpost?
“Aan goed en gezond (biologisch) eten, maar ook aan cursussen en opleidingen. Ik investeer graag in kennis, wil dingen leren, mezelf verder ontwikkelen. Vorig jaar ben ik naar India en Indonesië gereisd waar ik een yoga opleiding heb gevolgd. Ik heb jarenlang een blog over eten gehad, heb als kok gewerkt en een kookboek uitgegeven”.

Wat is het duurste dat je ooit gekocht hebt?
“Mijn eerste auto heeft veel geld gekost, dat was eigenlijk van de zotte. Nu kan ik me daar niet veel meer bij voorstellen. De hele dag word je via reclame en marketing verleid om van alles te kopen. Mensen denken dingen nodig te hebben waar je makkelijk zonder kunt. Veel spullen kopen en hebben geeft wat mij betreft frustratie. Als ik weer in Nederland ben en in de stad langs etalages met mooie spullen loop kan ik daar erg van genieten maar ik hoef het niet te hebben. Ik vraag me ook altijd af: “heb ik het echt nodig?”.

“Twee jaar geleden heb ik in Nederland een ongemeubileerd huis gehuurd. Via Marktplaats heb ik meubels en andere spullen die ik nodig had op de kop getikt. Veel was dat niet want de meeste dingen die je in huis hebt gebruik je toch niet. Ik ben heel veel in het buitenland, reis veel en ik kan dus weinig meenemen. Als ik het vliegtuig uitstap met mijn rugtas voel ik me vrij”.

Waar zou je je laatste tientje aan uitgeven?
“Dat geef ik uit aan voedingsmiddelen. Ik zou het ook aan een boek kunnen uitgeven maar dan heb ik niets te eten.”

Wat geeft jou een rijk gevoel?
“Samen met mijn vriend trek ik komende maanden met een camper door Europa. Mijn vriend is gek op golf en op uitnodiging bezoeken we golfcourses. Ik wil mijn passie voor gezonde voeding en yoga combineren met coaching en zingeving. Kunnen doen wat we willen geeft mij een rijk gevoel.”

Fotografie Cat Colnot

Fotografie Cat Colnot

*Irene schrijft een prachtig blog over hoe je meer rust en ruimte in je leven kunt krijgen.

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  sindala
  29 april 2014 at 08:25

  Interessante dame, fijn interview!

 • Reply
  gouweleeuw
  29 april 2014 at 07:58

  Hoi zij doet iets waar ze van houd en dat geef haar een rijk gevoel .
  En inderdaad wat heb je aan spullen als je het meer derdedeel toch niet gebruikt.

 • Voeg een reactie toe

  Menu