Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk?

Roos (22) is vierdejaars studente Journalistiek en woont in een studentenhuis in Utrecht.

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“Er was altijd voldoende geld maar we deden ons niet tegoed aan dure uitspattingen. Ik kreeg geen dure gadgets maar mijn ouders betalen wel mijn studie en de huur van mijn kamer.”

Waar geef je graag geld aan uit en wat is een grote kostenpost?
“Dat is toch wel uitgaan. Via de studentenvereniging wordt er veel georganiseerd. Een tijd geleden ben ik nog op kamp geweest, daar was ik 50 euro aan kwijt en aan drankjes 30 euro. Al met al best een duur weekendje. Ik ga ook graag naar festivals en om de kosten te drukken meld ik me aan als vrijwilliger of maak ik een filmpje. Aan kleding geef ik niet veel uit. De outfit die ik nu aan heb heeft me ook weinig gekost. Een t-shirtje van de Hema is prima. Aan schoenen geef ik wel wat meer uit, gemiddeld kost een paar 80 euro.”

Als student leeft Roos van een inkomen van rond de € 450,= per maand. Een groot deel gaat naar ziektekosten en openbaar vervoer.

“Wat overblijft gaat naar uitgaan en naar mijn spaarrekening. Toen ik pas op kamers woonde pinde ik 100 euro waar ik dan de hele maand mee moest doen. Dat was wel heel optimistisch gedacht want na twee weken was het geld al op. Voornamelijk aan boodschappen en uitgaan.”

Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?
“Toen mijn fiets kapot ging moest ik snel aan een nieuwe zien te komen. Het exemplaar wat ik in alle haast kocht bleek een kat in de zak te zijn. Geen kettingkast, geen verlichting en standaard, wel érg basic. Ik heb ‘m snel doorverkocht en een andere fiets gekocht.”

Wat zou je doen met je laatste tientje?
“Dat gebruik ik om de voorraadkast aan te vullen, pakken spaghetti en macaroni, blikjes tomatenpuree.”

En als je een tientje op straat vindt?
“Dan wordt het een cd’tje of ik geef een rondje op een terrasje met vrienden.”

Als geld geen rol zou spelen hoe zou je leven er dan uitzien?
“Over geen geld uitgeven gesproken, voor DUB (Digitaal Universiteitsblad) heb ik filmpjes gemaakt met als titel; “Een week zonder………”

“Ik heb geleefd als dakloze student en heb elke nacht ergens anders geslapen. Ook heb ik een week zonder stufi geleefd en om aan eten te komen heb ik onder andere (hamburger)restaurants gebeld en gevraagd of ik gratis mocht komen eten in ruil voor een recensie.”

Hier kun je lezen hoe Roos het allemaal heeft aangepakt.

“Ik zou een auto kopen, nu zit ik veel in de trein. Mijn ouders wonen in Noordwijk en mijn vriend in Den Haag. Ik ben nu best veel tijd en geld kwijt aan het openbaar vervoer. Ook zou ik een jaar reizen door de VS, richting Californië. Een lekker lange vakantie, vaker uit eten gaan en veel delen met vrienden.”

Wat geeft jou een rijk gevoel?
“Foto’s terugkijken en bedenken wat voor leuke dingen ik heb meegemaakt. En dat ik mezelf kan zijn bij andere mensen.”

Fotografie Cat Colnot

Fotografie Cat Colnot

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu