Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Rivka Diatlowicki

Rivka Diatlowicki (61) is modeontwerper en moeder van vijf kinderen. De Rijke Meisjes mochten een kijkje nemen in haar atelier in Diemen Zuid waar ze de beschikking heeft over een enorme ruimte waar ze haar kleding ontwerpt en zelf in elkaar naait.

Elk kledingstuk is uniek en met veel liefde en bevlogenheid gemaakt. Haar inspiratie haalt ze uit het alledaagse leven; alles wordt opgeslagen in haar, zoals ze het zelf uitdrukt ‘visuele geheugen’. “Ik heb zoveel inspiratie, het moet eruit anders krijg ik last van geestelijke constipatie”.

Als klein meisje naaide ze al kleren op de naaimachine van haar moeder. Haar moeder was geen onbekende in de modewereld, ze heeft de Kasbah winkels/groothandel opgezet waar ze o.a. Afghaanse jassen, truien uit Peru en sieraden uit India verkocht.

Elke dag om 8.00 uur kruipt Rivka achter de naaimachine, de discipline heeft ze overgehouden van de dansopleiding waar ze als jong meisje mee begonnen is. Toen ze op haar negentiende haar eerste kind kreeg, heeft ze zich naast de verzorging en opvoeding gestort op het ontwerpen en in elkaar zetten van kleding. Voor Frank Govers en Fong Leng heeft ze diverse ontwerpen (o.a. handgebreide jurken) gemaakt. Een van de series jurken die ze maakte zijn prachtige veelkleurige ontwerpen gebaseerd op de stijl van schilders (Chagall/Miro). Rivka brengt haar kleding aan de vrouw via boetiekjes, de Pure Markt en gebruikt Instagram als portfolio.

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“Mijn moeder had een groothandel waar ze authentieke kleding en sieraden verkocht. Toen ik een klein meisje was nam ze me al vaak mee op reis, o.a. naar Afghanistan waar ze jassen inkocht. Ik ben financieel heel vrij opgevoed, als ik iets nodig had mocht ik geld uit de kas halen. Mijn zakgeld mocht ik ook zelf bepalen. Ik moest wel een briefje neerleggen met het bedrag dat ik eruit genomen had. Het gevolg was dat ik eigenlijk heel zuinig was en bijna nooit iets uit de kas haalde. Ik gaf weinig geld uit aan mezelf, kocht een paar schoenen op de markt voor vijf gulden waar ik dan jaren mee deed. Mijn ouderlijk huis was een ontmoetingsplek; iedereen was altijd welkom. Als ik het te druk vond nam ik wat geld mee en ging ik in mijn eentje uit eten. Voor de rest gebruikte ik alleen geld om andere mensen te helpen”.

2.  Waar geef je veel geld aan uit en wat is een grote kostenpost?
“Mijn kinderen wonen verspreid over de wereld en als het even kan reis ik naar ze toe. Dat kost veel geld, een zoon woont in Thailand, een ander in Los Angeles en een dochter woont in Amsterdam maar is vaak bij haar schoonfamilie in India. Aan (uit) eten geef ik geen geld uit, ik kook altijd zelf. Ik geef niks om make-up en ik doe alles op de fiets. Blijft over stoffen en distributie. Ik shop altijd bij mezelf”. Rivka geeft meteen een tip, wees kritisch als je een kledingstuk koopt, koop liever één goed en mooi gemaakt kledingstuk en vraag jezelf af: “maakt het mij mooier, verbetert het mij?”

3.  Wat was je laatste grote uitgave/ miskoop?
“Die heb ik beide niet, mijn huis staat vol tweedehands vondsten, mijn werktafel in het atelier is nog van mijn moeder geweest”.

4.  Wat zou je doen met je laatste tientje?
“Ik bewaar het voor onverwachte uitgaven. Voor noodgevallen, als er iets is met mijn kinderen of kleinkinderen. Dan zou ik het nodig kunnen hebben voor vervoer”.

5.  Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?
“Deze vraag heeft iemand me 30 jaar geleden gesteld en ik geef hetzelfde antwoord als toen. Als je scheppend bezig bent, maar je wilt ook verkopen ben je tegen wil en dank ondernemer. Kleding ontwerpen is mijn passie maar ik zou alles wat met het ondernemerschap te maken heeft uit handen geven. Ik ben erg voor fabriceren in eigen land, het ambacht is het land uitgejaagd. Ik zou de productie uit handen geven, zodat ik me alleen maar bezig hoeft houden met het concept en het ontwerpen”.

6.  Wat geeft jou een rijk gevoel?
“Contact met mensen waar ik van hou, voor mijn kinderen en kleinkinderen heb ik alles over. Liefde is voor mij grote rijkdom”.

Meer informatie over de ontwerpen van Rivka kun je vinden op Instagram en Facebook.

Mocht je een unieke jurk van Rivka willen aanschaffen dan kan je (op afspraak) in haar atelier terecht. Daar is ook een outlet, waar je kleding met fikse korting kunt kopen. Lezers van ons De Rijke Meisjes blog krijgen 10% korting op Rivka’s reguliere collectie.

20140527-181623-65783611.jpg

Fotografie Cat Colnot

Binnenkort houden we een Rijke Meisjes Event in Rivka’s atelier, waar je onder het genot van een drankje en een hapje jurkjes kunt passen. Houd ons blog en onze Facebook pagina in de gaten voor meer info.

20140527-181622-65782614.jpg

Fotografie Cat Colnot

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu