Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Elianne

Elianne (27) houdt van het leven, haar verassingen en is dol op reizen. Ze heeft logopedie gestudeerd en geeft online logopedie. Maar haar grote liefde is de muziek.

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“We kwamen thuis niets tekort maar ik heb wel meegekregen om bewust om te gaan met wat ik heb. Mijn moeder is heel zuinig, van haar heb ik het jagen op koopjes, en zij leerde me om niets te verkwisten. Ik hou van mooie dingen, vooral van kleren, maar het meeste wat ik heb komt uit de uitverkoop. Ik heb geen spullen nodig om me rijk te voelen, dat zit voor mij in heel andere zaken”.

2.  Waar geef je veel geld aan uit?

“Ik ben onlangs gestart met een bedrijf. Ik maak liedjes op maat, voor speciale gelegenheden, zoals een huwelijk, geboorte, verjaardag of afscheid in de ruimste zin van het woord. Liedjes die een gevoel, herinnering aan iets of iemand weergeven”. Bij de geboorte van haar zoontje maakte Elianne een liedje om hem welkom te heten op de wereld. “Van daaruit is het idee ontstaan om professioneel met deze liedjes op maat  bezig te zijn.”

“Daarbij doe ik alles zelf;  ik schrijf de tekst, componeer en speel de muziek, maak beats en neem de zang op.  Aan apparatuur geef ik het meeste geld uit.  Naast liedjes op maat ben ik bezig met een nieuw project waarbij je door mij een eigen jingle voor je bedrijf kunt laten maken. Natuurlijk op maat. Mijn werk is te beluisteren en te zien op www.muziekfabriekonline.nl“.

3.  Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Een online muziekcursus. Die bleek niet aan mijn verwachtingen te voldoen en dat was zonde van mijn geld. Het leek me een mooie investering maar dat viel dus tegen. Van dat geld had ik veel andere dingen kunnen doen”.

4.  Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Dat ligt eraan wat ik nodig heb. Als ik voldoende eten in huis heb zou ik het uitgeven op een terras. Koffie drinken of samen met mijn vriend een biertje drinken en een chocomel voor mijn zoontje”.

5.  Als geld geen rol zou spelen hoe zou je leven er dan uitzien?

“Ik zou meer reizen. Ik ben van Molukse afkomst, ik zou onze familie over laten komen en naar Indonesië en Chili gaan. Ik zou de wereld nog meer van mij laten zijn. Maar rijkdom zit wat mij betreft niet in geld. Het is heel handig, en zonder geld wordt het leven lastig. Toch vind ik het rijkdom om me gelukkig te voelen met weinig. Ik vind het fijn om iets te kunnen betekenen voor anderen. Dat geeft de vrijheid om creatief te zijn met de dingen die je hebt. Ik geef mijn zoontje bijvoorbeeld ook weinig speelgoed, waardoor hij meer zijn verbeelding gebruikt. Hij kan uren met een zak knijpers spelen. Daar maakt hij autootjes, vliegtuigen, huizen en veel ander moois van’.  Ik geniet ervan als hij zelf creatief kan zijn en iets maakt met wat hij voor handen heeft”.

6.  Ben je een lener of een spaarder?

“Lenen doe ik nooit, als ik geen geld heb geef ik het niet uit. Als ik me iets niet kan permitteren laat ik het liever. Als ik het leen, voelt het nooit alsof het van mij is. Ik geef ook liever geld uit aan ervaringen, een reis in plaats van een auto. Ik vind ergens voor sparen ook heel leuk. Dan geeft het een extra fijn gevoel dat ik dat dan zelf heb kunnen kopen”.

7.  Het je bespaartips voor onze lezers?

“Doe geen uitgaven die niet efficiënt zijn. Wil je een onderneming starten vraag je dan af of je een ruimte gaat huren of dat vanuit huis kunt werken. Vraag je af of je dingen echt nodig hebt. Tegenwoordig kan veel online, als je een praktijk hebt kun je je diensten online aanbieden. Internet heeft zoveel goede en efficiënte dingen gebracht. Gebruik het als medium en de wereld ligt aan je voeten. Je kunt overal ter wereld contacten leggen en onderhouden. Online vergaderen bespaart reiskosten, tijd en geld. Probeer het uit en omarm alles wat positief is, leef het!”

“En natuurlijk; koop in de uitverkoop. Dan kun je vaak 2 dingen kopen in plaats van 1 voor hetzelfde geld”.

8.  Wat maakt jou rijk?

“Ik voel me rijk omdat ik creatief ben met de dingen die ik heb en de kansen pak die ik krijg in het leven.  Hoe meer je hebt hoe minder je zelf in kunt vullen. Dus is het heel leuk om wat minder te hebben.”

“Ook vind ik mezelf rijk omdat ik meestal wel vertrouwen heb in het leven, dat het weer goed komt op welke manier dan ook. En voor alles wat stopt (een baan bijvoorbeeld) komt iets nieuws in de plaats. Wat veel leuker kan zijn.”

“Mijn zoektocht naar het concept voor mijn bedrijf geeft me ook een rijk gevoel. Zelf mijn koers bepalen en onderweg kijken waar ik heen wil”.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: via Elianne
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

 • Reply
  gouweleeuw
  8 augustus 2014 at 16:44

  wat mijn rijk maakt is dat ik genoeg geld achter de hand heb en dat mijn gezondheid goed is en dat ik alles heb wat ik zou wensen ik ben een rijk mens van binnen dat is voor mij de als belangrijkste wat er is dat noem ik rijk en dat ik een lieve zoon heb die elka dag tegen zijn moeder zegt ik hou zo veel van jou.
  Groetjes Angelique

 • Voeg een reactie toe

  Menu