Lijstjes

Broedplaatsen

Was Amsterdam een tijdlang helemaal niet meer aantrekkelijk voor creatieve geesten, inmiddels poppen de broedplaatsen, creatieve vrijplaatsen en ateliers als paddestoelen uit de grond. Omdat De Rijke Meisjes van de kunst, creativiteit en het gebruis op de rafelrandplekken van de stad houden, nemen we je alvast even virtueel mee naar de fijnste nieuwe broedplaatsen in Amsterdam.

De Ceuvel, in Noord,  is inmiddels alweer meer dan een maand officieel open en is een groot succes. Het armzalige en zwaar vervuilde terrein dat jarenlang braak lag is door een groep jonge creativelingen omgebouwd tot een waar paradijsje, een plek waar duurzaamheid, zelfvoorzienendheid, food, kunst, muziek en conceptueel denken de boventoon voeren. Een plek waar ruimte is voor vrije geesten. Het terrein bestaat uit oude woonboten en woonschepen die op het land gelegd zijn, en met een meanderende houten vlonderroute bereikbaar zijn. In deze woonboten zijn heel diverse creatieve bedrijven gevestigd. Er worden yoga workshops gegeven en er is ruimte voor veel nieuwe initiatieven. Café De Ceuvel, een door de midden gezaagd oud reddingspaviljoen met in het midden de entree gebouwd van 80 jaar oude meermalen, is een feest op zich. Dagelijks worden hier activiteiten georganiseerd, maar je kan er ook terecht voor een heerlijke lunch, een gezonde daghap (met producten uit eigen tuin).

Aan de Wiltzanghlaan is een voormalige HTS gebouw omgetoverd tot WOW Amsterdam, een creatief broeinest. 50 studio’s, ruimte voor groepen, tijdelijke (studenten) huisvesting, een hotel (de WozzzIn), een restaurant, theater ZID, het Amsterdams Grafisch Atelier, een galerie en een moestuin geven ruimte voor mooie creatieve ideeën en ontmoetingen. Momenteel is er een interessante foto expositie te zien.

In de voormalige ruimte van tandheelkundige faculteit ACTA is werkruimte gecreëerd voor 150 kunstenaars. Er worden in de toekomst regelmatig mooie activiteiten georganiseerd en vanaf oktober opent club, eetcafé, podium en expositieruimte Radion haar deuren.

Het lijkt misschien wat bizar om een broedplaats te creëren in een voormalig uitvaartcentrum, maar VLLA, vlakbij het August Allebéplein belooft een echte hotspot te worden met clubavonden, jazzconcerten, poëziebattles en lezingen.

De broedplaatsen OH3  en HW10  zijn nog niet zo bekend, maar er worden leuke activiteiten georganiseerd, net als bij Broedplaats WesterdokBroedplaats De Vlugt en  Rijkshemelvaart.

Mocht je het leuk vinden om een tourtje langs diverse broedplaatsen in West te maken dan kun je naar de Broedplaatsen Open Dagen in september en oktober.

Copyright Cat Colnot

Copyright Cat Colnot

Copyright Cat Colnot

Copyright Cat Colnot

Copyright Cat Colnot

Copyright Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

  • Reply
    365 vakantiedagen: 40 beste ZZP workspots voor het leukere werken |
    9 februari 2015 at 14:19

    […] je een creatieve werkplek zoekt is het ook handig om even ons blog over broedplaatsen te […]

  • Voeg een reactie toe

    Menu