Gratis Leuke dingen doen Stadspareltje Stadstruinen

Open Monumentendag(en)

Dit weekend is het Open Monumentendag. Of eigenlijk “dagen”, want het begint vandaag, maar ook morgen kan je in heel Nederland circa 1000 prachtige en unieke monumenten bezichtigen.

De Rijke Meisjes concentreren zich op wat er in Amsterdam aan bijzondere gebouwen te zien is. Rond het thema “Op Reis” kun je in meer dan vijftig monumenten in de stad een kijkje nemen, lezingen volgen en rondleidingen krijgen. Een aantal van de monumenten is normaal niet te bezoeken, dus het loont de moeite om van deze gelegenheid gebruik te maken en dit weekend een wandel- of fietsroute uit te stippelen langs de panden en monumentale plekken die Amsterdam rijk is.  Alle monumenten zijn bovendien gratis toegankelijk.

Een aanrader is het Paleis op de Dam, wat imposant van buiten is, maar ook van binnen heel bijzonder is. Highlight is de zaal met de marmeren vloeren met wereldkaarten. Ook kun je een rondleiding door de nieuwe hotspot De Hallen in West krijgen waarbij de architect vertelt over de rijke geschiedenis van dit gebouw, dat sinds 1901, toen de eerste elektrische trams werden gemaakt, als tramremise dienst deed.

Je kunt ook in het gloednieuwe en poepie chique Waldorf Astoria Hotel of het Amstel Hotel een kijkje achter de schermen krijgen of eens gluren hoe de burgemeester van Amsterdam woont, in zijn ambtwoning op de Herengracht. Of check het plafond van Huis de Pinto aan de Jodenbreestraat. Alle Amsterdamse monumenten kun je vinden via deze link.

Maak er een monumentaal weekend van 😉

Plafond Huis de Pinto

Plafond Huis de Pinto

Tramremise De Hallen

Tramremise De Hallen

 

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu