Food for thought Gratis Lijstjes Op de kop getikt Ruilen Tips en trucs

14 dure “hobbies” en de goedkope alternatieven

De Rijke Meisjes zijn nogal verzot op leuke dingen doen. We letten natuurlijk wel op hoeveel iets kost en proberen aan het eind van ons geld nog een stukje maand over te houden. Maar dat is met zoveel leuks op het lijstje, soms best een uitdaging. We schrijven over leuke dingen doen in Amsterdam, en veel daarvan zijn niet gratis. Als je alles bij elkaar optelt loopt het stiekem toch soms in de papieren. Keuzes maken is niet altijd onze sterktste kant. Wij plukken de dag en willen zoveel mogelijk uit het leven halen. Maar geldzorgen hebben is ook geen pretje.

Tip van De Rijke Meisjes: zet alle dingen die je leuk en belangrijk vindt op een rijtje en geef daarbij aan hoeveel geld je daaraan uitgeeft. Stel dan de vraag wat het eventuele goedkopere (of nog liever: gratis! alternatief is). Dat is een leuke opdracht die veel inzicht geeft in wat je belangrijk vindt en waar je geld elke maand blijft. Tenminste, zo werkte het voor ons wel!

Wij nemen het voortouw met 14 van onze favoriete dingen en het leuke, goedkope of gratis alternatief.

1. Muziek/CD’s

Alternatief: CD’s lenen of ruilen met vrienden. Of nog beter: een Spotify account nemen en alle muziek die je wilt luisteren voor een vast bedrag van € 8.99 per maand (je kunt ook een gratis account nemen, dan kun je thuis in ieder geval alles luisteren). Voordeel: als je een brede smaak hebt, bespaart het je veel geld en ruimte!

2. Boeken

Word lid van de bieb, leen of ruil boeken van/met vrienden of via een boekenclub op Facebook of andere social media.

In steeds meer plaatsen in Nederland en zeker in de Randstad kun je een boek meenemen uit een openlucht boekenkastje. In Amsterdam staan er een aantal, wij hebben er eentje gespot op de Wethouder Franckeweg in Oost, aan de Zoutkeetsgracht en op de Prinsengracht. Een heel sympathiek en leuk initiatief en ook een geweldige manier om zelf van je (overtollige) voorraad boeken af te komen. Bookcrosssing wordt ook steeds populairder en wat te denken van diverse weggeefgroepen op social media. Boeken lenen en laten rouleren is het nieuwe kopen!

3. Tijdschriften

Alternatief: lees je favoriete tijdschriften in de bieb, helemaal gratis en voor niets. Of  strijk neer in een fijn koffietentje of kroegje. Het leest en bladert zoveel lekkerder met een drankje erbij. Steeds meer koffietentjes hebben een rijk gevulde leestafel. Voor een paar euro voor een kop thee of koffie ben je weer helemaal bij. Liever lekker thuis op de bank je favoriete tijdschrift lezen? Dan is een abonnement delen ook een goed alternatief. Of ruil tijdschriften met vrienden.

4. Concerten

Bestel je kaarten via Lastminute Ticketshop, Ticketswap of wacht tot je favoriete artiest op een (gratis) festival optreedt. Als je een krantenlezer bent heb je vast al ontdekt dat er kaartjes voor o.a. concerten worden verloot. In de PS bijlage van Het Parool zijn regelmatig mail en win acties. Je hoeft alleen maar een mailtje te sturen met daarin je gegevens en wie weet ben jij de gelukkige. Hou ook de huis-aan-huis- bladen zoals De Echo in de gaten. Wij hebben op deze manier een voorstelling van Ellen ten Damme bijgewoond in theater Carré. We hadden maar liefst vier kaarten gewonnen en samen hebben we genoten van een geweldige voorstelling.  Dat is nog eens voor een dubbeltje op de eerste rang zitten! Binnenkort volgt een blogje over plekken in de stad waar je gratis muziek kunt luisteren.

5. Films

Kijk films thuis of via I-tunes, On demand of huur ze samen met vrienden en deel de kosten. Of neem een Netflix account. Voor € 7,99 per maand kun je heel veel series en films kijken. Dat is best een bedrag voor sommige mensen maar als je veel films in de bioscoop ziet of als je veel films in de videotheek huurt, heb je het er zo uit. Je kunt ook een Pathé– of Cinevillepas kopen, dan kun je voor een bedrag van ca. € 19,= onbeperkt naar de film. In de zomer kun je onder de sterrenhemel gratis films kijken.

6. Terrasjes, lunches

Alternatief (in de zomer): haal wat lekkere dingen bij de buurtsuper of de Turkse winkel en ga picknicken. In de winter: nodig iemand uit bij je thuis, of ga bij vrienden lunchen. Ga eens in de zoveel tijd heerlijk uit lunchen en geniet er extra van.

7. Uit eten

Kies voor kwaliteit, maar neem geen drie gangen menu, drink geen coctails, maar bijvoorbeeld thee of een watertje. Je kunt in Amsterdam heerlijke salades eten voor nog geen € 10,=. Ook kun je voor daghappen terecht bij diverse restaurants, meestal kosten die € 5,= tot € 10,= (een blog over goedkoop eten in Amsterdam is in de maak ;-)).

8. Telefoon

Vergelijk abonnementen. Ga voor bundels waar je gratis kunt bellen/smssen, als je dat veel doet. Of kiest voor veel MB’s als je veel op internet zit. Je kunt beter een iets duurder abonnement nemen, zonder risico op bijbetalen, dan elke maand over je bundel heen gaan. Of je belt helemaal niet, en neemt een prepaid abbo met een ouderwets modelletje zonder internet. Da’s pas echt goedkoop.

9. Theater

Ga alleen naar het theater als je via Last Minute Ticketshop kaartjes kunt krijgen of geniet van theatervoorstellingen tijdens (gratis) festivals. En word vriend van een Theaterschool en bezoek alle try-outs van studenten. Buurttheaters hebben ook vaak leuke voorstellingen voor weinig.

10. Vakanties

Weekendjes weg zijn in verhouding duurder dan last minutes, maar als je toch stedentripjes wilt maken, kan je via allerlei ticketsites shoppen voor de goedkoopste tickets (vaak zijn de vluchttijden wat minder gunstig bij goedkopere tickets). Daarnaast kun je in plaats van een hotel een appartement boeken via AirBnB.com, op iemands kat/cavia passen of zoeken naar special deals op Booking.com. Ook kun je huizenruil doen, of een superaanbieding all inclusive via D-reizen of andere prijsvechters boeken. Winkelketen Kruidvat verkoopt af en toe hotelbonnen. Voor € 9,95 p.p. slaap je al een nachtje (met zijn tweetjes) in een Fletcher hotel.

11. Gezond eten

Wij houden nogal van lekker en gezond eten en dat kan soms wel duurder uitvallen. Daarom eten we (bijna) geen vlees, en halen we onze groenten regelmatig op de markt of bij de Turk. Voor een tientje heb je een tas vol gezonde spulletjes. Je kunt ook een kruiden/moestuin nemen of op je balkon een flinke bak met wat groen spul neerzetten. Alles wat je zelf kunt telen is meegenomen. Groentescheuten zijn bijvoorbeeld supergezond, maar erg duur bij de biowinkel. Die kweek je heel makkelijk zelf. Voor duurdere producten als wasmiddel, schoonmaakmiddel en beautyproducten kan je (als je ruimte hebt in je huis) gaan voor de 2 (of 3 of 4) voor de prijs van 1 aanbiedingen. Dat scheelt weer. Euroweken, Bonusweken, Hamsterweken en folders uitpluizen zijn ook goede manieren om geld te besparen.

12. Kleding

We kopen alleen kleding als het in de aanbieding is. Als je helemaal geen geld hebt, kun je ruilparties afgaan of gewoon eens in de stapel “afdankers” van je vriendinnen kijken. Of stroop kringloopwinkels en tweedehands kledingzaakjes af, je zult versteld staan van de juweeltjes die je daar op de kop kunt tikken (voor weinig). Ook wordt er veel kleding, schoenen en accessoires aangeboden via social media. Kijk eens op Facebook voor groups.

13. Kennis vergaren

Je wilt jezelf ontwikkelen, en dat kan tegenwoordig best makkelijk. Door gratis cursussen te volgen, TedTalks en How to (Tutorials) op You Tube te bekijken. En kijk eens in het programma van de bieb of het Huis de Pinto (voormalige bibliotheek in de Nieuwmarktbuurt). Er vinden veel interviews en lezingen plaats, die veelal gratis toegankelijk zijn of voor een kleine bijdrage.  Check ook ons blogje Slim voor weinig. Ook kun je via MOOC (Massive Open Online Course) cursussen volgen op universitair niveau. Studeren op afstand is nog nooit zo makkelijk geweest en het is gratis!

14. Vervoer

Je stap in Mokum makkelijk even op een trammetje, maar dat kost maandelijks toch redelijk wat peso’s en erg sporty is het ook niet. Wat goed werkt, vinden wij, is heen met de tram en lopend terug. Soms is dat een hele wandeling, maar het bespaart op maandbasis veel geld aan OV kosten en aan sportschoolkosten en het levert een betere conditie op en een goed gevoel. Op de fiets is natuurlijk het meest goedkope alternatief. Trein je graag dan weet je dat dat flink in de papieren kan lopen. Naast allerlei vormen van abonnementen van de NS bieden grootwinkelbedrijven, zoals de Blokker, Kruidvat en de Hema regelmatig goedkope dagtickets aan. Wel even de kleine lettertjes bestuderen, zoals alleen geldig in het weekend of juist door de week en reizen voor of na bepaalde (spits)tijd. Laatst zijn we nog met een dagretourticket van € 19 euro naar Den Haag gegaan. Via de site van NS. Het kan wel, goedkoop reizen. Ook kun je gebruik maken van de meereiskorting van een ander. En wil je met de auto, dan kun je een lift regelen via BlaBla Car en Lift aangeboden/gevraagd.

Wij zijn benieuwd naar jullie grote kostenposten, guilty pleasures op het gebied van geld uitgeven,  en wat jullie doen om te besparen en toch te genieten. Posten jullie een reactie hieronder of op Facebook?

 

320073_10151602019879343_222893490_n

Vergelijkbare artikelen

8 Reacties

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #2 |
  14 september 2015 at 10:03

  […] Meer bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope alternatieven. […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal |
  31 augustus 2015 at 09:22

  […] Meer bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope alternatieven. […]

 • Reply
  De week van het geld |
  11 maart 2015 at 12:20

  […] maar! Want het kan anders en leuker. Geld als middel, niet als doel. Check ook vooral ons blog over dure hobbies en goedkope alternatieven voor wat […]

 • Reply
  15 nieuwe voornemens die gratis zijn of je geld besparen |
  12 januari 2015 at 11:23

  […] 11. Geniet meer. Leuke dingen dingen kosten geld, maar er zijn zoveel gratis en goedkope alternatieven. […]

 • Reply
  Inge | blogboutique
  23 oktober 2014 at 05:23

  Leuk om te lezen. Ik leef zelf ook ernstig low budget, niet omdat het moet, maar omdat het leuk is om (veel) geld over te houden!

  • Reply
   derijkemeisjes
   27 oktober 2014 at 21:29

   Hallo Inge, dank je wel voor je leuke berichtje! Wat goed dat je low budget leeft en nog voor de lol ook. Knap van je hoor! Als je nog tips voor ons hebt, we zijn altijd geinteresseerd 🙂 Groetjes van De Rijke Meisjes.

 • Reply
  Sas
  19 oktober 2014 at 13:43

  Goeie tips! Maar aan het eind van je geld een stukje maand overhouden Is toch juist niet de bedoeling?

  • Reply
   derijkemeisjes
   21 oktober 2014 at 07:35

   Hallo Sas, dank je wel! Onze opmerking is een knipoog naar de welbekende Loesje uitspraak “aan het eind van mijn geld houd ik altijd een stukje maand over”. Als je aan het eind van je maand een stukje geld overhoudt is dat juist goed…toch? Enniewee: heel leuk dat je ons blogt leest en spread the word :-)!

  Voeg een reactie toe

  Menu