Gratis Lijstjes Minimaliseren Tips en trucs

De bezem door je huis! 8 opruimtips!

(Her)ken je het?  Overvolle lades en kasten, rondslingerend spul door je huis, schoenen die her en der liggen, een volgepropte berging, een zolder waar geen doorkomen meer aan is? Je huis uitgaan en je afvragen waar je je sleutels nu weer de laatste keer hebt neergelegd? En waar heb je die rol plakband ook alweer gelaten en verhip, je hebt een lekke band maar kunt nergens het plaksetje vinden. Hellup! Tijd voor een grote opruimactie!

Met deze tips kom je een heel eind. Wij hebben ze zelf allemaal uitgeprobeerd en het werkt! Een opgeruimd huis is ook een opgeruimd hoofd en dat is zo fijn!

1. Veel spullen hebben kan een onrustig gevoel geven. Alles moet een plekje krijgen, het vergt onderhoud, vaak weet je niet meer wat je allemaal hebt en als je het nodig hebt weet je niet waar je het gelaten hebt.  Daardoor ben je geneigd om meer van hetzelfde te kopen.  Zonde van je geld! Koop en bewaar alleen spullen die je écht nodig hebt. Huis-, tuin- en keukenspullen die je regelmatig gebruikt. De rest kun je lenen of ruilen. Ons motto: 1 ding kopen en 2 dingen wegdoen.

2. Als je begint met opruimen kun je het gevoel hebben door de bomen het bos niet meer te zien. Waar te beginnen? Hou het klein en deel je opruimproject  in stukjes. Begin met een rommelig hoekje, je bureau, een overvolle kast. Is het veel dan kun je de spullen sorteren in dozen. 1 doos voor spullen die weg kunnen, 1 doos voor spullen die wilt houden en een twijfeldoos. Deze doos kun je op zolder zetten, in de berging of in een kast. Als je er na een half jaar nog niet in gekeken hebt, dan weet je wat je te doen staat. Wegdoen/weggeven! Laat je vooral niet afleiden tijdens het opruimen. Je kunt van tevoren met jezelf een tijd afspreken waarin de klus geklaard moet zijn. Zo ga je stapje voor stapje de bezem door je huis halen.

3. Als je niet weet welke spullen je wel en niet moet bewaren, is het handig om jezelf de vraag te stellen: heeft dit nog een functie in mijn leven of hoort het bij mijn verleden? Als het emotionele waarde heeft kan het lastig zijn om iets weg te doen. Je kunt er ook een foto van maken en je herinneringen zo in een virtuele map bewaren.

4. Als je kinderen hebt is de kans groot dat er her en der in je huis speelgoed ligt.  Als je kind al wat ouder is kun je samen een doos of bak vullen met speelgoed waar bijna niet (meer) mee gespeeeld wordt. Zet dat ergens op zolder, de berging, uit het zicht. Als je kind er na een jaar nog niet naar gevraagd heeft kun je het weggeven of eventueel verkopen. Op Koningsdag kan je kind het overtollige speelgoed verkopen en er een leuk (extra) zakcentje mee vedienen.

5. Zorg dat je zo min mogelijk spullen op de grond zet. Het staat alleen maar stof te vangen en het oogt rommelig. Berg spullen zoveel mogelijk op in dozen en manden. Op dozen kun je met een viltstift schrijven wat de inhoud is. Zo hoef je nooit lang te zoeken.

6. Herken je dit? Reclamefolders die je nog even in wilt kijken, een brochure, post, rekeningen die achteloos rondslingeren. Voor een paar euro koop je een stel stapelbakken waarin je kunt sorteren. Zo weet je precies welke rekeningen nog betaald moeten worden, welke post is afgehandeld en heb je overzicht over andere to-do zaken. Je kunt afgehandelde administratie ook in een schoenendoos opbergen. Als je je rekeningen niet automatisch laat afschrijven kun je alle post verzamelen in een map. Zo heb je altijd overzicht.

7. Uitpuilende kledingkasten, lingerie die je amper of nooit draagt, schoenen en laarzen die hun beste tijd gehad hebben of niet (meer) lekker zitten. En miskopen. Wees kritisch op je kleding en maak drie stapels. Kleding die je graag en vaak draagt, de miskopen die blijven hangen of ergens onderin je kast liggen en de twijfelgevalletjes. De laatste categorie doe je in een zak of doos en haal je uit je kast. Heb je er na een half jaar niet meer aan gedacht of naar omgekeken, dan kan het weg. Je kunt er een ander een plezier mee doen. Op social media zijn talloze weggeefgroepen, er zijn weggeefwinkels (waar je ook meteen je andere overtollige spullen naartoe kunt brengen) of je kunt proberen om er nog wat geld mee te verdienen. Werp ook eens een kritische blik op je ondergoed. Alles wat niet (meer) lekker zit, uitgelubberd, verkleurd of stuk is (panty’s!) kun je weggooien. Zo hou je alleen over wat je écht draagt.

8. Elke ochtend 5 minuten door je huis lopen om rondslingerende spullen op te ruimen voordat je de deur uitgaat kan je veel ergernis besparen. Glazen en ander serviesgoed op het aanrecht of in de afwasmachine, oude kranten meenemen om in de papierbak te gooien. Kleding die gewassen moet worden meteen, hoppa, in de wasmand. En geef je spullen, vooral dat wat je vaak gebruikt een vaste plek.

Ontspullen geeft rust en ruimte. Als je er eenmaal mee begint kan het zelfs verslavend werken. Ooit waren we allebei  behoorlijke shopaholics. Nu kunnen we door de stad lopen en over de markt struinen zonder iets te hoeven kopen. En als we écht iets mooi vinden vragen we onszelf af of we het nodig hebben, wat het toevoegt aan ons leven en slapen we er een nachtje over. Negen van de tien keer kopen we het niet.  Dat werkt bevrijdend en scheelt veel geld. Less is more! Klik hier voor een inspirerende TEDx talk van Graham Hill, met de prachtige titel Less stuff, more happiness. Dat willen we toch allemaal?

IMG_2777

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  De week van het geld |
  11 maart 2015 at 12:20

  […] het wel een beetje zat te zijn dat geld ons in haar macht heeft, en niet andersom. De consuminder-, opruim-, weggeefsites, en de doe meer meer met minder, voel je rijk zonder veel geld uit te geven […]

 • Reply
  15 nieuwe voornemens die gratis zijn of je geld besparen |
  12 januari 2015 at 11:23

  […] 7. Leef licht, ontspul, doe alles weg wat geen functie meer heeft in je leven. Het geeft rust en ruimte. Voor tips kun je even ons blog met opruimtips. […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu