Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Lisa Verdegaal

Lisa Verdegaal  (52) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten  over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen. Het is dan ook niet verrassend dat Lisa als geen ander de kunst van het genieten met minder geld beheerst.

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Er was thuis genoeg, mijn vader had een bloembollenbedrijf. Toch leefden we niet in luxe en leerde ik  al vroeg om mijn eigen geld te verdienen. In de vakanties hielp ik mee in het bedrijf en het geld dat ik daarmee verdiende kon ik uitgeven aan wat ik maar wilde. Op mijn dertiende werkte ik elke woensdagmiddag en zaterdag in een groentewinkel”.

Lisa is opgegroeid met vier zussen en twee broers, en iedereen werkte. Haar moeder had veel contacten met ondernemers en via haar kwam ze aan een baantje in een restaurant. Eerst als schoonmaakster, later als glazenspoeler en in de bediening. “Mijn zussen werkten er ook, dat was ook heel gezellig. Ik heb werk altijd als iets leuks ervaren”.

Al vroeg vertrouwde haar vader haar wat taken toe in de boekhouding;  rekeningen narekenen en loonzakjes klaarmaken. Mijn vader zei tegen me: “als je bij mij spaart, krijg je 10% rente”. Tijdens een opleiding tot pedicure merkte ze dat ze het vak boekhouding het meest interessant vond. “Cijfertjes liggen me, ik word er rustig van”.

“Ik  heb jaren op de boekhouding gewerkt bij diverse bedrijven, totdat ik wegens  een reorganisatie in de WW terechtkwam. Toen wist ik het even niet meer”.

“Ik deed al vrijwilligerswerk bij Maatschappelijk Werk in Zuid, hielp mensen met financiële problemen weer overzicht te krijgen. Ik had nooit bedacht dat ik daar ook mijn geld mee kon verdienen. Totdat mijn zus Erica, die ook financieel deskundige is, riep, “waarom word je geen budgetcoach, je bént het al!”

Lisa volgde een opleiding, maakte een website en ging aan de slag.

“Momenteel heb ik een aantal vaste klanten die ik maandelijks bezoek en ik help medewerkers van zorginstelling Amsta met hun financiële problemen”.

Wil je ook meer inzicht in je financiën krijgen, gun jezelf dan een uurtje met Lisa. De hulp van een budgetcoach kan je vele euro’s opleveren. Je kunt meer over Lisa en haar diensten lezen op www.lisaverdegaal.nl.

 2.  Waar geef je veel geld aan uit?

“Nergens aan eigenlijk, de huur is de grootste kostenpost. Ik heb al een jaar niet echt gewinkeld.”

3.  Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Ik heb niet echt miskopen gedaan. Ik heb wel een keer een vakantiehuisje gekocht. Achteraf denk ik dat ik er teveel voor heb betaald en heb ik het met verlies moeten verkopen. Maar ik had er wel jaren plezier van gehad dus om dat nou een miskoop te noemen…..”

4.  Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik zou het bewaren voor noodgevallen”.

5.  Als geld geen rol zou spelen hoe zou je leven er dan uitzien?

“Niet veel anders dan nu. Ik verlang nooit naar spullen en het liefst zou ik zo weinig mogelijk hebben. Ik ken het gevoel niet wat veel mensen hebben, almaar kicks halen uit dingen hebben en kopen. Wat niet wil zeggen dat ik het gevoel van blijdschap niet ken, van een nieuwe jas kopen en hebben. Ik denk dat het terug te voeren is op mijn jeugd. Doordat ik al vroeg werkte, mijn eigen geld verdiende waarmee ik kon doen wat ik wilde, voel ik nu niet de behoefte om veel te bezitten. En mijn moeder kon je gerust een minimalist noemen. Het zit in opvoeding en karakter. Mijn zussen hebben het ook, Maar als ik echt veel geld zou hebben dan zou ik een huis kopen met een tuin, een grachtenpand of een huis aan een kade. Een licht huis, met veel zonlicht”.

6.  Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Als ik op de fiets zit en het is lekker weer is of als ik aan het wandelen ben en me bedenk dat zoveel mensen op kantoor zitten en ik lekker buiten kan zijn”.

“Mijn goede gezondheid”.

“Niet hoeven werken om allemaal spullen te kunnen kopen”.

“Dat ik niet verslaafd ben aan spullen. Dat ik spullen die overbodig geworden zijn weg kan geven en er anderen blij mee kan maken. Dat geeft een vrij gevoel”.

“Eenvoudig leven”.

7.  Heb je een tip voor onze lezers?

Leg een spaarpotje aan. Dat geeft rust en vrijheid.

Lisa gaf ons ook nog een goede boekentip: “Leve de vrijheid” van Tom Hodgkinson.

Lisa Verdegaal

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: via Lisa Verdegaal
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

7 Reacties

 • Reply
  Slim met geld: 4 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #6 |
  2 december 2015 at 10:56

  […] Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen. […]

 • Reply
  Slim met geld: 4 budgettips van budgetcoach Lisa Verdegaal #5 |
  10 november 2015 at 10:20

  […] je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou […]

 • Reply
  Slim met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 10:00

  […] Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen. […]

 • Reply
  Slim met geld tips: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #4 |
  15 oktober 2015 at 09:59

  […] Lisa Verdegaal (53) woont met haar man en zoon in Amsterdam-Zuid en werkt als budgetcoach. Ze adviseert haar cliënten over geldzaken en helpt ze meer evenwicht in inkomsten en uitgaven te krijgen. […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #2 |
  14 september 2015 at 10:03

  […] je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou rijk. De tips van vorige keer lees je […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal |
  31 augustus 2015 at 09:22

  […] je meer weten over Lisa Verdegaal neem dan even een kijkje op haar website, of lees dan het interview dat Gerda met haar had voor de rubriek Wat maakt jou […]

 • Reply
  De week van het geld |
  11 maart 2015 at 12:20

  […] krijgt, dan is het best handig om eens een budgetcoach te raadplegen. Lees ons interview over wat budgetcoach Lisa Verdegaal rijk maakt, en check haar website voor meer informatie over wat een budgetcoach voor je kan […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu