Binnenkijken Gastblogs Gerda Lammerts

Binnenkijken bij

Martine Oort (45) ontvangt ons hartelijk in haar huis in Almere Stad. Op het eerste gezicht lijkt haar interieur afkomstig van de site van VT Wonen maar als we  beter om ons heen kijken zien we het ene na het andere opgeknapte en bijzondere (tweedehands) meubel.

Martine is een veelzijdige vrouw, ze brengt pakken en shirts aan de man, ze knapt meubels op, maakt lampen die verkocht worden in een winkeltje in Voorburg en ze houdt een Facebook pagina bij, Mar10e waar je haar opknappers en vondsten kunt bekijken. Met haar bedrijf Reisgeheim speurt Martine naar bijzondere, kleinschalige locaties voor een weekendje weg, een vakantie of een vergaderplek. Ze regelt een vakantie of huwelijksreis van A tot Z en neemt zo drukbezette mensen het zoek- en regelwerk uit handen.

Het verzamelen en opknappen van tweedehands spulletjes is begonnen met een caravan. Jaren geleden boekte Martine voor haarzelf en haar twee kinderen een reis naar Rome, maar later bedacht ze dat het wel erg in de papieren ging lopen. Ze kocht een gebruikte caravan, knapte hem op en ging kamperen in eigen land. De caravan heeft ze inmiddels van de hand gedaan maar de creativiteit was gewekt. “Ik dacht; ‘dat moet met meer dingen te doen zijn’. Ik ben bewust gaan speuren op Marktplaats naar meubels die ik kon opknappen en doorverkopen. Ik ben altijd al creatief geweest maar het opknappen is ook een beetje ontstaan uit geldnood. Na mijn scheiding stond ik er alleen voor met twee jonge kinderen. Ik tikte een televisiekastje op de kop en heb daar mijn creativiteit op losgelaten. Daarna verkocht ik het weer op Marktplaats. Uiteindelijk heb ik ook meubels voor mijn eigen huis gekocht”.

“Mijn hele huis is low budget ingericht”. Op onze vraag of er niet heel veel tijd gaat zitten in het opknappen van meubels vertelt Martine dat dat inderdaad wel zo is. Van de drie weken vakantie die ze had is ze één week echt op vakantie geweest en de andere weken heeft ze vooral veel geklust. Maar je hoeft echt niet alles te schuren, het ligt een beetje aan het materiaal. Met een krijtachtige verf, meteen eroverheen schilderen kan ook prima, als het maar ‘pakt’

Martine woont inmiddels alweer 13 jaar in Almere maar wil, als haar kinderen wat ouder zijn, over pakweg drie of vier jaar verhuizen naar een kleiner en goedkoper huis. Ze ziet zichzelf wel in een kleine recreatiewoning. Dat het klein is, is juist een uitdaging. En buiten heb je vaak veel ruimte. Bovendien kost een kleiner huis minder en dat geeft veel meer vrijheid.

Tip van Martine: als je zelf wilt schat jagen, vermijd dan de kringloopwinkels in de grote steden en ga op zoek in kleinere plaatsen. Zelf bezoekt ze regelmatig de kringloopwinkel in Huizen. Er is zelfs een smartphone app waar je alle kringloopwinkels in Nederland op kunt vinden.

IMG_8792

Doorkijkje van de keuken naar de woonkamer.

IMG_8838

We vroegen Martine wat haar lievelingsitem in huis is. Ze laat ons de plank aan de muur in haar keuken zien. “Deze vond ik bij een doe-het-zelf zaak voor € 7,50.  Er stonden allemaal lange stukken hout, maar dit kortere plankje vond ik een mooi formaat. Ik heb er haakjes aan gehangen en bij Ikea heb ik de witte potjes gekocht waarin mijn keukenkruiden welig groeien. Op de plank prik ik van alles, zoals recepten”.

IMG_8425

IMG_8428

“Deze bijzondere stoel komt uit Zuid-Amerika. Ik heb hem gekregen van een vriendin. Hij is gemaakt van natuurlijke materialen”.

“De lamp is van eigen makelij. De voet komt uit een kringloopwinkel. Over het frame heb ik een trui gespannen. Het reliëf van de ‘kap’ geeft een mooi lijnenspel op de muur”. Lampen van Martine worden verkocht in meubelwinkel Ollibolly in Voorburg.

IMG_8437

Het houten dienblad op pootjes is zelf gemaakt en erg handig voor op het aanrecht.

IMG_8443

Door een likje verf en een mooi knopje is dit, ooit saaie dertien-in-een-dozijn, kastje/tafeltje een blikvanger geworden in het interieur.

IMG_8444

De tweezits bank komt van Marktplaats maar is eigenlijk te klein naar Martine’s smaak. “Mijn woonkamer is groot genoeg en biedt ruimte voor een wat royaler exemplaar”.  Het houten (bijzet)tafeltje heeft Martine voor € 5,= op de kop getikt bij een kringloopwinkel. Het heeft een bijzonder mooie vorm en Rijk Meisje Gerda is er helemaal verliefd op.

IMG_8446

In de mega grote spiegel (een erfstuk), die Martine heeft geverfd in dezelfde kleur als de muur, zie je een bijzonder kastje dat ze ook onder handen heeft genomen.

IMG_8719

Handige basic potjes van Ikea. De kruidenplantjes hangen hoog en droog.

IMG_8818

Buiten, in de tuin heeft Martine een fijn loungehoekje gemaakt en ook hier kijk je je ogen uit.

IMG_8821

Deze grenen buffetkast stond in een loods. Het had een saaie gelige kleur en de drie kleine laadjes zaten verstopt onderin de kast. Martine heeft er twee tientjes voor betaald. “Ik heb er nieuwe knopjes op gezet, die waren best prijzig, € 30,= en voor de verf heb ik € 20,= uitgegeven”. Het resultaat mag er zijn, wat een beauty.

IMG_8822

Op dit fijne bankje is het heerlijk tijdschriften bladeren, voornamelijk woonbladen, om inspiratie op te doen. Het zilvergrijze kastje past er mooi bij maar gaat binnenkort naar een andere eigenaar. De houten ‘poot’ is een lamp in wording.

Dank je wel Martine, dat we in je prachtige huis mochten binnenkijken. Mooi om te zien hoe je met weinig geld een gezellige sfeer creëert.

Heb jij je huis ook ingericht met tweedehands, vintage of zelfgemaakte spullen, en mogen wij komen kijken, mail dan even naar rijkemeisjes@outlook.com.

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  gouweleeuw
  9 december 2014 at 21:15

  Ik vind het wel erg warm aan voelen ps het boekje is leuk

 • Reply
  elise in wonderland
  8 december 2014 at 16:54

  toch mis ik iets spannends en zie ik dit toch al veelal in bijna alle folders…de grijstinten en spreuken en sloophout…mis iets eigens..heel erg mooi en strak en zo maar heeft in mijn beleving teveel showroom achtigs..

  • Reply
   derijkemeisjes
   8 december 2014 at 19:24

   Hi Elise, dank je wel voor je reactie. Ja het huis lijkt wel uit een folder te komen. Dat vonden wij er wel leuk aan, maar we houden ook van vintage met oranje en bruine vazen of jaren ’50 meubels hoor. Heb jij zelf je huis ook ingericht met tweedehands, vintage of zelf opgeknapte meubels? Groetjes van Cat (rijke meisjes)

  Voeg een reactie toe

  Menu