Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Judith Oomen

Judith Oomen (37) beschouwt zichzelf als een rijk meisje en daarvoor heeft ze weinig geld nodig. Ze kan genieten van kleine dingen en heeft mooie plannen. Ze is bezig met het schrijven van een boek, ontwerpt tassen en woonaccessoires. Ze studeerde Kunst & Design in Leeuwarden.

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

”Mijn ouders zijn gescheiden toen ik nog heel jong was en mijn moeder bleef met drie kinderen achter”. Judith had een tijd het gevoel dat er te weinig geld was thuis en dat beeld is lang blijven hangen. “Ik hecht daardoor meer aan kwaliteit dan kwantiteit en koop liever iets wat tien jaar meegaat”.

2.  Waar geef je veel geld aan uit?

“Ik ben, nadat ik de diagnose borstkanker kreeg, alles op een rijtje gaan zetten. Mijn levensverwachting was twee jaar als ik me niet liet behandelen. Ik heb alle mogelijkheden gewikt en gewogen, want ik wilde liever nog twee jaar maximaal genieten van mijn leven, dan door de intensieve behandeling inleveren op de persoon die ik was en graag wilde zijn. Maar ik ben uiteindelijk toch de medische molen in gegaan. Door mijn ziekte heb ik geleerd om in het nu te leven, te genieten van het moment en los te laten.”

“Ik was 32, stond middenin het leven. Ik runde een eigen (interieur)zaak. Maar mijn energie werd steeds minder waardoor ik uiteindelijk niet meer kon werken en heel erg op mezelf werd teruggeworpen. Ik besloot om een ticket te kopen naar Curaçao met de bedoeling om daar Carnaval te vieren en een maand of drie te blijven. Vanaf het moment dat ik uit het vliegtuig stapte dacht ik: “hier wil ik blijven” en dat heb ik ook gedaan. Ik heb een tijdlang enorm gefeest daar en hield me verder bezig met fotograferen voor makelaars en tijdschriften.”

“Inmiddels ben ik alweer een jaar terug in Nederland, omdat ik nog wat behandelingen nodig heb voor mijn ziekte. Zodra de mogelijkheid zich voordoet wil ik terug naar Curaçao. Daar gaat ook meteen het meeste geld naartoe; de tickets zijn niet goedkoop. Voor de rest moet ik op mijn financiën letten en koopjesjagen. In het begin had ik daar best moeite mee, inmiddels is het een sport geworden.”

“Het fijne van weinig geld hebben is dat het je terugbrengt naar de basis. Het geeft je tijd en ruimte om je op jezelf te richten in plaats van op allerlei externe factoren, zoals spullen, evenementen etcetera. Voor een periode is dat heel goed en  leerzaam om mee te maken, want het zorgt ervoor dat je doelen helder worden”.

3.  Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Op Curaçao bezocht ik met een vriend een kunstmanifestatie. Ik zag een schilderij hangen dat ik graag wilde hebben. Het schilderij is inmiddels al meeverhuisd naar diverse tijdelijke adresjes, maar staat nu alweer een tijd bij vrienden. Het is nogal groot, twee bij twee meter. Het was een grote uitgave en eigenlijk ook wel een miskoop, want ik raak het niet kwijt”.

4.  Wat zou je met je laatste tientje doen?

“Impulsief uitgeven, aan iets waar ik op dat moment zin in heb. Of aan benzine of een afspraak buiten de deur, zodat ik mensen kan ontmoeten”.

5.  Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

”Ik zou een mobiel huis kopen; een huis op wielen. En op reis gaan, het liefst pendelen tussen Nederland en Curaçao. Ik zou mensen willen inspireren om meer op hun gevoel te leven dan zich te richten op verstand en materie. En ik wil mijn boek schrijven, over mijn ervaringen en de impact die een ziekte kan hebben”.

6.  Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Lange tijd heb ik mij omringd met spullen en vond ik materie heel belangrijk. Ik kwam erachter dat het in het leven niet draait om wat je bezit. Ik heb in het afgelopen jaar zeker de helft van mijn bezittingen weg gedaan. Die ballast loslaten geeft ruimte en vrijheid.”

“Rijkdom is voor ook mij het contact met mensen, mooie gesprekken, me verdiepen in mensen en hun passies. En tassen ontwerpen met ludieke teksten waarvan je een glimlach op je gezicht krijgt. Rijkdom is ook mijn boek kunnen schrijven. Met mijn boek wil ik vrouwen inspireren om zich meer bewust te zijn van hun kracht en sprankeling. Er gebeurt veel als je te horen krijgt dat je kanker hebt, ook wat seksualiteit betreft. Maar als je het gevoel hebt dat je lijf jou in de steek laat, wil dat nog niet zeggen dat jij je lijf in de steek moet laten.”

“Ik voel me ook rijk als ik in Curaçao ben, ik hou van de imperfectie van dat land en van de vibe. In Nederland is over alles nagedacht, het verkeer vind ik een mooi voorbeeld; in Nederland klaagt men als er een gat in de weg zit, moet er iemand aansprakelijk worden gesteld voor materiële schade, is iedereen bang een ander voorrang te geven. Dat zegt veel over de mindset. Ik schrik daar nogal eens van. In Curaçao gun je elkaar ruimte, is de imperfectie een gegeven en rijden de mensen gewoon om het gat in de weg heen. Het kan zo simpel zijn”.

Meer informatie over Judith kun je vinden op haar site: www.judithoomen.nl.

Judith Oomen

Fotografie Cat Colnot

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Shanti Silos
  15 december 2014 at 19:22

  Gaaf!

 • Reply
  judithoomen
  15 december 2014 at 13:09

  Reblogged this on judith oomen.

 • Reply
  Wat maakt jou rijk? | judith oomen
  15 december 2014 at 13:06

  […] Wat maakt jou rijk?. […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu