Kijktip

Kijk Tips

Voor de buis hangen en een beetje zappen kan soms heel lekker zijn, maar het kost stiekem ook best wel wat energie en vooral tijd. En er is ook niet altijd iets interessants op.

Om jou wat tijd te besparen en te zorgen dat je niet de pareltjes die er op tv te zien zijn mist, delen we maandelijks onze kijktips met je.

Mooie documentaires die inspireren, programma’s met een filosofische insteek, maar ook bijzondere verhalen of series waar wij blij van worden. Gerichter en selectiever tv kijken is veel fijner want je kijkt lekker wanneer het jou uitkomt.

Wat zijn jouw favoriete programma’s?

Op Canvas.be is een serie filosofieprogramma’s gemaakt door Bram van Splunteren en Stefaan van Brabandt ‘Het voordeel van de twijfel‘ te zien. Op een toegankelijke manier worden de theorieën van beroemde filosofen uitgelegd aan de hand van praktijkvoorbeelden. Elk van de acht afleveringen heeft een thema. Met vragen als “Heeft het zin om te zoeken naar geluk?”, is het waar dat als je geliket wordt, je meer bestaansrecht hebt? (“Ik word geliket, dus ik ben”), en “Moeten we niet wat minder werken”  gaat filosoof Stefaan op zoek naar antwoorden en ideeën bij diverse deskundigen, psychiaters, denkers, cabaretiers, kunstenaars, en de mensen op straat. Hij schreef ook een boek dat bij de serie hoort. Wat Rijk Meisje Cat betreft is dit een van de leukste programma’s van het moment.

Ook een mooie serie over filosofie is Dus ik ben van filosoof Stine Jensen. Samen met Rob Wijnberg (van De Correspondent) schreef ze een boek met dezelfde titel. Er is ook een kindervariant op het programma Dus ik ben jr. Net als bij Het voordeel van de Twijfel staat ook bij Dus ik ben in elke aflevering een thema centraal. De serie is uit 2009-2012, maar nog in zijn geheel terug te zien via de site en NPO gemist.

Van dezelfde omroep (Human) is ook de serie Durftedenken. Ook over filosofie en levensbeschouwing.

Tegenlicht heeft veel mooie uitzendingen gemaakt de afgelopen jaren, die je zeker niet wilt missen. De aflevering Hoezo samen delen? gaat over de kanttekeningen die je kunt plaatsen bij de deeleconomie, omdat het begrip deeleconomie nogal verschillend wordt ingevuld. Wij schrijven regelmatig over de deeleconomie en vinden dit een interessante discussie. Andere boeiende afleveringen zijn die over Gratis geld, Youtopia, We zijn het zat, Gaten in de Markt, en Eerlijk zullen we alles delen. In de index op de site kun je alle programma’s terugvinden.

Het programma “Ik vertrek” laat zien dat het mooi is om je dromen achterna te gaan. Soms blijken ze niet zo mooi als gedacht, maar altijd leer je ervan, en kan niemand je de opgedane ervaring meer afpakken. Wat ook leuk is om te zien, is dat veel mensen totaal onvoorbereid aan zo’n avontuur beginnen en dat het dan (natuurlijk soms met bloed zweet en tranen) toch een succes wordt. Met andere woorden: no excuses. Marieanne & Joelle is het gelukt om in Lecce (Puglia) een goedlopende B&B te runnen. Mooi om te zien dat je met een visie en doorzettingsvermogen iets heel leuks kun neerzetten.

De NTR Academie heeft vaak mooie, boeiende en ook leerzame curusprogramma’s over zeer uiteenlopende onderwerpen. Bijvoorbeeld over hoe je slim omgaat met geld, of over hoe je moet kiezen. Het zijn korte cursussen met snelle tips en trucs. Het enige dat tijd kost is het geleerde in de praktijk te brengen.

Programma’s over hoe je met geld omgaat vinden we ook leuk om te kijken. Op RTL4 is er Een dubbeltje op zijn kant, waarin presentator John Williams samen met topzakenvrouw Annemarie van Gaal, mensen helpt uit de schulden te komen. Ze geven hierbij praktische tips (zorg dat je overzicht hebt), zijn regelmatig een beetje streng maar zorgen ervoor dat mensen weer een beetje grip op hun geld krijgen. Op de site staan ook tips. Een ander programma over persoonlijke financiën is Hoeveel ben je waard? op SBS6. Vanaf 21 januari is de serie weer te zien. Budgetcoach Eef van Opdorp en boedelmakelaar Eric Branger lichten samen het huishoudboekje van een kandidaat door. Het is verrassend en verbazingwekkend te zien hoe weinig mensen weten hoe het echt met hun financiële positie zit. Best leerzaam allemaal.

Veel kijkplezier!

Mail jouw kijktips naar rijkemeisjes@outlook.com of reageer hieronder 🙂

IMG_1260

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu