Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Marike van IJssel

Marike van IJssel (50) is de bedenkster van de Geluksroute, want “Geluk”, vindt Marike, “moet je delen”. Marike woont met haar vier kinderen in Leiden. Naast het bedenken van initiatieven om de wereld een beetje mooier te maken, heeft ze een praktijk – IJsselstroom – als systemisch coach (familieopstellingen) en werkt ze als drama-docente met kinderen en jongeren.

Ze heeft antropologie en psychologie gestudeerd. Geboren en opgegroeid in Vlissingen vertrok ze na de middelbare school naar Schotland om daar in een kindertehuis te werken. Eenmaal terug in Nederland begon ze aan haar studies, waar haar grote interesse in mensen, en in andere culturen en landen uit blijkt. “Ik ben altijd geboeid geweest door wat mensen beweegt”.

Marike heeft ook enkele zomers in Zweden en bijna 2 jaar in Australië in een Aboriginal gemeenschap, gewoond. Juist door op zoveel plekken langere tijd te verblijven ziet ze altijd hoe het ook anders kan.

1. Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Mijn ouders hadden allebei een hele andere relatie met geld. Mijn moeder draaide elk dubbeltje om en mijn vader wilde er eigenlijk niet over nadenken en gaf het juist makkelijk uit, op een achteloze manier. Het denken vanuit een tekort aan geld voerde wel de boventoon.”

“In een heftige periode in mijn leven waarbij ik alleen voor de opvoeding van de kinderen kwam te staan en ik me opnieuw ging oriënteren op mijn werk, merkte ik dat ik wel klaar was met op die manier over geld denken. Ik wilde de spelregels omtrent geld onderzoeken en ik meldde me aan voor een Millionaire Mind Intensive in de RAI in Amsterdam. Het idee om miljonair te zijn stond ver van mij af en ik had (voor)oordelen over rijke mensen. Ik vond het ook lastig om geld uit te geven voor mezelf, aan mijn kinderen kon ik het wel. Bij deze training heb ik wel geleerd om mezelf toestemming te geven om geld opzij te zetten en om daar leuke dingen mee te doen. En om potjes aan te leggen voor allerlei doeleinden, zoals bijvoorbeeld educatie. Geld opzij zetten en uitgeven aan dingen die me voeden. Ik heb geen solide inkomen en als ik deel en het leven vier heb ik minder geld over, maar voel ik me wel veel rijker.”

“De Geluksroute is ook onderdeel van mijn onderzoek naar geld en hoe het werkt, van mijn interesse naar de deeleconomie. Ik vroeg me af wat er gebeurt als je mensen zou vragen onvoorwaardelijk vanuit hun hart te delen waar ze gelukkig van worden. Een weekend iets te doen zonder er geld voor terug te willen. Ook in de grotere organisatie van de Geluksroute is geld niet de bepalende factor; er hoeft niet eerst een zak geld te zijn voor we een Geluksroute organiseren. Er is zoveel overwaarde in onze maatschappij, daar kun je heel veel mee doen. Ik heb dat omschreven als: ‘Geven is het nieuwe hebben’. We gaan uit van overvloed in plaats van schaarste. Dit gaat hand in hand met organiseren vanuit het vertrouwen dat er precies gebeurt wat er moet gebeuren. Van delen wordt je als mens vanzelf gelukkiger. Want wie iets te delen heeft, heeft in ieder geval meer dan genoeg (of ervaart dat zo). Dan is je blik gericht op een glas dat overstroomt, en daarmee overvloeit naar je omgeving. Nu is de volgende fase aangebroken, om te kijken naar de mogelijkheden om de GeluksrouteNL als basis voor de verschillende Geluksroutes in het land financieel zo gezond te krijgen, dat er een balans is tussen geven en ontvangen”.

2. Waar geef je veel geld aan uit en wat is een grote kostenpost?

“Ik geef het liefst geld uit aan dingen die iets toevoegen aan mijn leven. Ik kan erg genieten van uit eten gaan met mijn kinderen en aan boeken, maar op dat laatste heb ik een stop gezet. Als ik nu een boek koop gaat er ook een boek uit. Qua kleding koop ik liever één mooie broek die wat meer kost dan drie goedkopere exemplaren.”

“Voor de Geluksroute maak ik zelf dingen en ik ben creatief met vilt. Dat kost weliswaar soms geld, maar dat komt dan op een grappige manier ook weer terug, als ik bijvoorbeeld gevraagd wordt om een workshop vilten te geven.”

“Afgelopen oktober deed zich de gelegenheid voor om mee te gaan met een dolfijnenreis. Als eerste schoot door mijn hoofd, ‘wow wel veel geld, durf ik dat wel’, maar het heeft me zo geraakt en iets essentieels toegevoegd aan mijn leven”.

3. Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Mijn grootste uitgave was een grote houten eettafel. Hij is al groot maar je kunt hem nog groter maken en er met twintig personen aan zitten. Ik ben daar heel blij mee. En ik heb een Apple computer over kunnen nemen.”

“Echte miskopen heb ik niet. Al heb ik me een keer laten verleiden om een abonnement op een krant te nemen. Ik kreeg als cadeau een pakket boeken die nog altijd ongelezen in de kast staan en ik zat 1,5 jaar aan het abonnement vast. En de kranten stapelden zich op. Ik heb ze nog en nam me voor om ze een jaar later te lezen om te kijken wat er veranderd is in dat jaar. En ik knip de leuke berichten eruit, maar het is opvallend hoe klein dat stapeltje is”.

4. Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Aan iets waar ik blij van word. Een vriendin en mezelf trakteren op een kop thee/koffie met een taartje erbij”.

5. Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Niet zo heel veel anders dan nu. Ik heb wel een verlangen. In Leiden heb ik de maand december 2014 het Proeflokaal ‘De Aandacht’” vorm gegeven. Een soort pop-up gelukscafé waar geluksbrengers kwamen delen waar ze gelukkig van werden. Een privé concert, een massage, klankschaalconcert, gedichten schrijven of een lekkere lunch: mensen kwamen bij elkaar om te delen en te doen waar ze blij van worden.”

“Als geld geen rol zou spelen zou ik een permanent proeflokaal De Aandacht willen opzetten zoals De Roos in Amsterdam. Een plek creëren waar jong en oud terecht kan. Waar je met elkaar in contact komt en elkaar inspireert. Waar je je met elkaar verwondert over het leven en elkaar uitdaagt om een bijdrage te leveren aan de wereld. En ik zou het heel mooi inrichten.”

“Geluk is voor mij blij zijn met wat er (al) is. Dat is ook de basis van de Geluksroute die in 2012 begon in Leiden. Delen waar je gelukkig van wordt. Op 7 & 8 februari is er een route in Haarlem. Iedereen die zijn of haar steentje bij wil dragen is welkom!”

Opeens begin Marike over een gedicht van Bert Schierbeek dat we zou mooi vinden dat we het willen delen.

hoe

als je je

met zorgeloosheid

kon omringen

en dat dat

je ruimte

was

6. Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Een ochtend als deze maakt me rijk. De tijd nemen om elkaar te leren kennen en uit te wisselen. Daar komt geen geld aan te pas.”

“En ik voel me rijk met mijn kinderen en de momenten die ik met ze heb. Mijn jongste dochter die ‘s ochtends bij me in bed kruipt.”

“De Geluksroute en de mooie mensen die ik heb leren kennen. Mensen die hun hart openen. Anderen blij maken en geven. Door aan anderen te geven geef je iets aan jezelf.”

“Volg je dromen en de rest volgt”.

Fotografie Cat Colnot

Fotografie Cat Colnot

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Sandra Brandt over het Happinez Festival |
  24 september 2015 at 09:30

  […] start Op het festival aangekomen had ik net even tijd om Marike van IJssel (initiator van Geluksroute) en geluksbrenger Marjolein Vink een knuffel te geven en toen stonden er […]

 • Reply
  Gastblogger Sandra Brandt over het Happinez Festival |
  24 september 2015 at 09:28

  […] start Op het festival aangekomen had ik net even tijd om Marike van IJssel (initiator van Geluksroute) en geluksbrenger Marjolein Vink een knuffel te geven en toen stonden er […]

 • Reply
  De Rijke Meisjes Weekendagenda (6, 7 en 8 februari) |
  6 februari 2015 at 09:09

  […] Op 7 en 8 februari kun je in Haarlem de Geluksroute wandelen. Het is al het derde jaar dat je in Haarlem op allerlei plaatsen geluk kunt zoeken (én vinden!). Iedereen die iets wil delen wordt uitgenodigd mee te doen. Geluksbrengers wisselen geluk met je uit, je kunt genieten van inspirerende ontmoetingen en mooie ervaringen. Uiteraard hoeft je niet de precieze route te volgen, en kun je het beste gewoon op je gevoel afgaan. Als je zelf iets wilt brengen dan ben je van harte uitgenodigd. De Geluksroute vindt later dit jaar ook nog plaats in andere steden. Wil je meer weten over de achtergrond en de bedenkster van geluksroute, lees dan ons interview met Marike van IJssel. […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu