Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Manon de Heus

Manon de Heus (29) werkt als freelance journaliste voor bladen als Flair en Libelle. Ze heeft sociologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg, maar een loopbaan als wetenschapper zag ze niet zitten. Ze wilde schrijven, en toen de kans zich voordeed om te studeren aan de UCLA in Los Angeles, greep ze deze met beide handen aan. Ze bekwaamde zich daar in scenarioschrijven en ze volgde journalistieke vakken. Momenteel woont ze in Berlijn.

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Ik kom uit een middenklasse gezin, mijn vader zat in het leger en mijn moeder is na mijn geboorte gestopt met haar baan. Mijn vader zat voor zijn werk veel in het buitenland. Bij ons thuis werd er traditioneel met geld omgegaan en werd er niet op grote voet geleefd. Dat heb ik ook meegekregen. Pas op vakantie gaan als ik er voor gespaard had. Vanaf mijn 16e heb ik allerlei baantjes gehad, onder andere bij de post en in een callcenter. Zo heb ik ook een deel van mijn studentenleven gefinancierd. Mijn ouders betaalden mijn collegegeld en van de studiefinanciering kon ik mijn kamer bekostigen. De rest betaalde ik van de opbrengsten van mijn baantjes”.

 2.  Waar geef je veel geld aan uit en wat is een grote kostenpost?

“Aan reizen, want dat doe ik het liefst. Over een paar weken vlieg ik naar Australië: dat ticket heeft me € 1.100,= gekost. Voor mijn studie sociologie liep ik stage in Florence. Ik ontdekte er dat de wereld groter was dan de plek waar ik ben opgegroeid: in Florence is mijn liefde voor reizen aangewakkerd.”

“Na het behalen van mijn Master Sociologie in Tilburg, ben ik naar Los Angeles vertrokken waar ik aan de UCLA nog een jaar verder heb gestudeerd. Omdat ik dichtbij het vuur zat, werd ik regelmatig gevraagd om interviews met filmsterren voor Nederlandse tijdschriften te doen. Voor de redacties scheelde het in de (reis)kosten, voor mij was het een ideale manier om mijn leven in Los Angeles te bekostigen. Want ja, het leven in LA is behoorlijk duur; ik woonde er bijvoorbeeld in een soort van inloopkast van 6 m2 waar ik (omgerekend) € 700,= voor betaalde. Ik heb er 2 jaar gewoond. Daarna ben ik een paar maanden bij mijn ouders gaan wonen om na te denken over mijn volgende stap. Ik verdiende als freelancer al best lekker en ben op Funda gaan kijken naar een eigen huisje in een stad. Utrecht, Den Haag en Rotterdam kwamen in aanmerking, maar voor het bedrag dat ik in gedachten had, zag ik alleen maar garageboxen. Omdat mijn moeder Duitse is en ik familie in Berlijn heb, koos ik uiteindelijk voor Berlijn. Het leven is hier veel goedkoper dan in LA en Nederland. Ik woon in een prachtig benedenhuis met tuin in het centrum en betaal € 500,= inclusief. Zo hou ik geld over voor andere zaken die ik belangrijk vind. Aan buiten de deur eten ben ik bijvoorbeeld nooit meer dan 15 euro kwijt en dan heb ik heerlijk gegeten en gedronken. Naast mijn freelance werk als journaliste, werk ik bij de tv-zender Nickelodeon, bij het Down Under Berlin film festival en schrijf ik aan mijn eerste boek. Ik word heel blij van de verschillende dingen die ik doe voor mijn werk, de balans tussen interviewen, schrijven en mijn werk voor Nickelodeon is precies goed. Ik houd heel erg van mijn werk”.

 3.  Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Een vakantie met een vriendin naar Californië vorige zomer heeft een heleboel geld gekost, maar ik had het geld en het was het waard. LA is een fantastische stad waar ik iedere keer weer enorm veel inspiratie opdoe.”

“Miskopen heb ik nauwelijks. Ik denk altijd goed na over wat ik koop en als ik toch spijt heb van een jurkje dat ik kocht, dan heb je hier in Berlijn heel veel kledingruilparty’s waar ik de kleding met hippe meiden ruil”. 

 4.  Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik zou een ticket kopen voor de metro en een tijdje bij mijn neef gaan logeren, tot er weer geld binnenkomt. Gezellig, maar ook heel praktisch en verstandig”.

 5.  Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Waarschijnlijk niet heel veel anders. Ik leef het leven dat ik wil leven en zou bijvoorbeeld niet opeens stoppen met werken. Los van het feit dat mijn werk ook een grote hobby is, besef ik sinds ik freelance veel beter dan vroeger wat de waarde van geld is. Als freelancer komt geld je zeker in het begin niet aanwaaien. Voor iedere klus moet je knokken en steken laten vallen is geen optie. Ik vind dat fijn, het houdt me scherp. Maar goed, als geld echt helemaal geen rol zou spelen, dan zou ik vandaag nog een huis kopen in Berlijn. Nu wacht ik daar nog een jaartje of twee mee.”

“De winters in Berlijn zijn wel behoorlijk pittig dus daarom zou ik in de toekomst best drie maanden per jaar willen overwinteren in een warm land. Maar zoveel reizen als vroeger, dat wil ik niet meer, het is namelijk ook heel rusteloos. Ik voel me thuis en Berlijn en vind het nu ook vooral heerlijk om hier te zijn, in mijn eigen huisje, met mijn eigen spulletjes. Ik hou erg van reizen maar ik ben liever een langere tijd op een plek, dan ieder weekend in een andere stad. En ik vind het leuk om me een plek eigen te maken, me er thuis te voelen”.

6.  Wat maakt jou rijk?

“Daar had ik het gisteren met een vriendin nog over. De discussie ging erover of het geluk in kleine dingen zit, want dat wordt tegenwoordig vaak gezegd en geschreven. En ja, natuurlijk, het is waar. Ik voel me bijvoorbeeld gelukkig als ik in mijn favoriete cafeetje op de hoek een stuk aan het tikken ben of als ik vanuit mijn huis de zon zie ondergaan.”

“En lachen met vriendinnen.”

“Dat ik mijn ouders nog heb en dat het goed met ze gaat.”

“Maar, alleen die kleine momenten zijn niet voldoende voor me. Ik wil ook uit het vliegtuig stappen in een andere wereld die ik niet ken. Het geluk zit voor mij óók in grotere dingen. De cultuur/natuur in Australië, door LA rijden in een auto met open dak, muziek aan, het zonnetje op mijn hoofd. Als het leven alleen maar zou bestaan uit geluk halen uit kleine dingen zou ik een stuk spanning missen. Ik hoef niet van hoogtepunt naar hoogtepunt maar de balans moet goed zijn”.

Heb je tips voor onze lezers/volgers?

“Op jonge leeftijd weet je nog niet goed wat je gelukkig maakt. Vroeger dacht ik bijvoorbeeld dat ik het geluk zou vinden in een klein dorp. Door te reizen en steden te zien, veranderde dat beeld. Een groot deel van wat je denkt en gelooft, komt van je ouders, school of de samenleving waarin je opgroeit: ga eens zelf op ontdekking, ga dingen uitproberen. In de VS heb ik geleerd om risico’s te nemen. Mensen durven daar te experimenteren, te “vallen”, iets wat in Nederland eigenlijk een beetje “not done” is.”

Als ik dat niet zelf had ondervonden, als ik binnen de gebaande paden was gebleven, dan had ik nu waarschijnlijk een heel ander leven gehad; een leven dat minder goed bij me had gepast”.

3

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: via Manon de Heus
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu