Binnenkijken Gastblogs Gerda Lammerts

Binnenkijken bij

Onlangs mochten we een kijkje nemen in een voormalig theater op de Westelijke Eilanden. Op de benedenverdieping van dit enorme pand heeft filmmaker Eline Bodbijl (31) haar woon- en werkruimte. Samen met vriendin Carolien beheert ze het pand als antikraakwacht.

De grote ruimte oogt als een toonzaal waar haar meubels goed tot hun recht komen.

01-IMG_0015-001

Eline is een enthousiast schatzoekster. Ze heeft bijna al haar meubels op straat bij het grofvuil gevonden. “Rommelmarkten afstruinen en verzamelen zit in de familie”, vertelt ze. “Ik heb dan ook wat meubels van huis meegenomen die me heel dierbaar zijn. De eikenhouten eettafel heeft een ander onderstel gekregen, mijn ouders wilden hem wegdoen, ik heb er als peuter op gezeten en de lijmresten van het plakken en knutselen zitten er nog op.”

“Het commode kastje is gemaakt door mijn opa. De Queen Anne bank heb ik in mijn eentje meegenomen. Ik vervoer alles op een hondje (een plankje op wielen) of op de fiets. De Queen Anne bank leek niet door de deur te passen maar met veel wrikken lukte het toch”. De groene bank, die op een Martin Visser lijkt, maar waarvan Eline vermoedt dat het Italiaans of Zwitsers design is, zag ze op de Facebookgroep Tofvuil staan.

Onder het motto ‘one man’s trash is another man’s treasure’ attenderen leden van Tofvuil elkaar op meubels en huishoudelijke artikelen die bij het grofvuil op straat staan.

Eline is geboren in marinestad Den Helder, verhuisde met ouders, broers en zussen naar Harderwijk toen ze twaalf was, maar op haar vijftiende wist ze al dat ze in Amsterdam wilde wonen. Na een opleiding metaalbewerken en goudsmeden, volgde een studie SPW. In de zorg leek ze haar draai gevonden te hebben eerst als (assistent) begeleider, PGB’er en later als cliënt-adviseur. Na een burn-out adviseerde haar huisarts haar om te stoppen met werken in de zorg en uit te kijken naar iets anders. Dat kwam hard aan voor Eline, die dacht dat ze de rest van haar leven in de zorg zou werken. Ze vroeg via haar werkgever een outplacement traject aan en kreeg een half jaar de tijd om te bedenken wat ze wilde gaan doen.

“Op een avond zat ik met een vriendin op de bank. We dronken een wijntje en hadden het over hoe het nu verder moest met mij. Ze raadde me aan om alles los te laten en alleen na te denken over wat ik het liefste zou willen doen. Toen kwam eruit dat ik filmmaker wilde zijn. In het jaar dat volgde heb ik me alles wat met film te maken heeft eigen gemaakt. Werken met de camera, monteren, illustreren, animatie en Photoshop. Ik las boeken over het vak en via You-Tube bekeek ik tutorials. Voor vrienden die in de evenementenbranche zitten maakte ik filmpjes en na dat jaar had ik mijn eerste opdracht”.

Sinds vijf jaar heeft Eline haar eigen filmproductiebedrijf: ‘Eline Wonders’. Samen met haar team maakt ze bedrijfs- en promotiefilms, commercials en videoclips. Omdat ze graag verhalen wil vertellen en maatschappelijke zaken aan de kaak wil stellen maakt ze ook documentaires die ze van de winst van haar commerciële werk betaald. Dit doet ze zodat ze subsidie onafhankelijk kan werken. Bijvoorbeeld over haar gehandicapte en autistische broer en de (mantel)zorg die daarbij komt kijken. Vanuit haar eigen rol hierin, als zus en haar expertise in de zorg kon ze dit thema vanuit veel verschillende invalshoeken belichten.

Voor haar documentaire (“Thank you for your donations”) over de weeshuisindustrie verbleef ze twee maanden in Cambodja. Haar hart ligt bij verhalen vertellen, van niets iets maken. En dingen mooier maken, zoals de afgedankte, vaak bijzondere meubels die ze op straat vindt. “Ik vind het leuk om uit te zoeken of het echt design is en ik vind het leuk om een bank of stoel te restaureren”.

IMG_9604

Het thuisgevoel krijgt Eline van meubels met een verhaal, die haar lief zijn. Zoals dit commode kastje dat haar opa gemaakt heeft.

10-IMG_9664

De eettafel uit het ouderlijk huis gaat mee naar elk (tijdelijk) huis.

08-IMG_0079

De grappige hondjes zijn een peper en zoutstelletje. Eline heeft ze meegenomen uit Cambodja.

IMG_9610

Het opiumtafeltje in het midden is van teakhout. Eline kreeg het cadeau van haar zus. Het kleine stoeltje met de schapenvacht bij de spiegelwand is ook van straat geplukt.

IMG_9616

De Queen Anne bank die met heel veel wrikken uiteindelijk toch door de deur pastte. Het kleed en gestreepte kussen is gekocht bij Ikea. Het bruine kussentje kreeg ze van vriendin Carolien.

IMG_9626

Eline is gewend veel en vaak te (moeten) verhuizen, en ze doet makkelijk afstand van spullen, is nergens echt aan gehecht, maar het beeld dat ze van haar moeder kreeg (om haar te leren hoe de veiling werkt) is een van de items die ze nooit weg zal doen (evenals de tafel en het kastje dat haar opa maakte). De trap is afkomstig uit een ander antikraakpand waar Eline woonde.

IMG_9617

Deze ‘Tofvuilbank’ zou een ontwerp van Martin Visser of Gijs van der Sluis kunnen zijn. Het kleed is bij Ikea gekocht.

IMG_9644Het Deense design kastje komt ook van de straat. “Het is een kick om echte design stukken eruit te pikken”.

04-IMG_0030-001

Eline houdt niet zo van Ikea  meubels maar dit (bruin geverfde) exemplaar doet handig dienst als buffetkast.

09-IMG_9650We vroegen Eline honderduit over haar ervaringen als antikraakwacht*. “Ik zou niet meer anders willen leven”, geeft Eline aan. Van al dat verhuizen krijgt ze allang geen stress meer. Ze is in staat om in een paar uurtjes haar nieuwe (tijdelijke) plek in te richten. Toch hoopt ze dat ze voorlopig op haar huidige adres kan blijven, want het is een prettige plek met veel ruimte voor haar bedrijf en haar mooie meubelverzameling.

Heel inspirerend om te zien hoe je met grofvuil spullen je huis zo mooi kunt inrichten. Dank je wel voor de uitnodiging Eline, we vonden het super om te mogen binnenkijken!

Voor meer informatie over Eline’s bedrijf Eline Wonders kun je terecht op haar site. En mocht je haar willen ontmoeten en meer willen weten over de documentaire die ze maakte over voluntourism, dan kun je morgen naar Pakhuis de Zwijger.

*binnenkort verschijnt er een blogje over anti-kraak wonen en andere manieren om woonruimte te vinden in Amsterdam. Mocht je nog tips hebben dan horen we het graag.

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

  • Reply
    De Rijke Meisjes Weekendagenda 27, 28 en 29 november 2015 |
    27 november 2015 at 14:26

    […] om 16.00 uur opent Eline Bodbijl, die wij een tijd geleden interviewden voor de rubriek binnenkijken, haar vintage vondsten pop-upwinkel: VindX aan de Grote Bickerstraat 2. Je kunt tot 20.00 uur […]

  • Voeg een reactie toe

    Menu