Kijktip

Kijktips!

Elke maand zetten we onze favoriete programma’s, docu’s en kijktips voor je op een rijtje. Dit kunnen ook uitzendingen van langer geleden zijn, die je misschien gemist hebt, of waarvan het leuk is om ze weer eens opnieuw te bekijken.

Het lijstje bestaat niet alleen uit tv-kijktips maar ook uit inspirende filmpjes van You Tube of Ted Talks. De beeldbuis is namelijk niet alleen fijn voor afleiding en verstrooiing, maar vooral ook voor inspiratie en een nieuwe kijk op dingen.

VPRO Tegenlicht noemden we in de vorige kijktips ook. De aflevering met het interview met Ricardo Semler over De kapitale kracht van het geluk en de daarbij behorende uitzending met de discussie in de Tegenlicht Meet-Up bij Pakhuis De Zwijger zijn een aanrader. Het recente interview met Semler over de nieuwe wijsheid vonden wij persoonlijk wat minder boeiend, maar er zitten wel wat interessante uitspraken in.

Op de site van Ted.com kun je TEDTalks bekijken van boeiende sprekers over alle thema’s die je maar kunt bedenken. Via deze link kun je The Habits of Happiness en nog 12 andere talks over geluk bekijken.

Op YouTube verscheen zes jaar geleden een mooi (beetje zoetsappig, maar hé, het is bijna Valentijn ;-)) filmpje over het waarderen van mensen: Validation.

De NPO zendt regelmatige mooie documentaires uit, zoals Hoe word ik een zorgeloos mens? ,waarin presentator Michael Mosley, die nogal pessimistisch van aard is en lijdt aan insomnia, op zoek gaat naar een manier om gelukkiger en optimistischer te leven.

In juli 2010 voorspelden “nieuwe economen” als Roel Pieper in Geld als Water dat er door de nieuwe informatie- en communicatietechnologie een economie van overvloed zou ontstaan. Het is leuk om zijn ideeen terug te kijken en nu vijf jaar later te zien wat er uitgekomen is van zijn voorspellingen.

In een van onze favoriete filsofieprogramma’s Dus ik ben, gaat filosofe Stine Jensen op zoek geld en wat voor rol geld speelt in het leven.

Catelijne is een bijstandsmoeder van vijf kinderen, die in Amsterdam Noord woont. Ze moet rondkomen van € 80,= per week omdat ze dertigduizend euro schuld heeft. Catelijne droomt ervan een normaal gezin te zijn, en wil afrekenen met haar verleden en haar geldgebrek. Helaas is geld niet eens haar grootste zorg, haar zoon Giovanni staat op het punt een gevangenisstraf te krijgen. De film is een vervolg op het eerder gemaakt 50 Cent uit 2007. Daarin volgen de makers de toen achtjarige Giovanni en zijn overlevingsstrategieën. De rekening van Catelijne is een prachtige docu over doorzettingsvermogen.

In een documentaire serie Het Geluk van Nederland gaan de documentairemakers op zoek naar geluk en hoe dit ervaren wordt. Deze aflevering gaat over werkeloosheid. Hoe gaat je ermee om als je voor de zoveelste keer onslagen bent.

In Bhutan is happiness a way of life. Deze documentaire volgt de 8-jarige boeddhistische monnik Peyanki die naar de grote stad reist om een televisie te kopen omdat hij ervan overtuigd is dat dat veel geluk zal brengen. Zijn dorp is een van de laatste plekken in Bhutan die aangesloten werd op het tv-net, en dit is zijn eerste keer in de grote stad.

In Wat is geluk volgen de documentaire makers het geluk en het leven in de Voorstraat in Utrecht. Een half jaar lang registreren ze het reilen en zeilen in de straat.

Hollands Welvaren is een serie over de kunst van goed leven. Hoe kun je de kwaliteit van je leven of dat van anderen verbeteren? Hoe leid je een rijk leven (in de ruimste zin van het  woord). Deze serie volgt levensgenieters die genieten in voor- en tegenspoed, sommigen van hen zijn rijk geboren, sommige hebben heel hard gewerkt om hun rijkdom te vergaren.

Wij houden ook van programma’s die relativeren, zoals Je zal het maar hebben. Het is prachtig om te zien dat mensen die dagelijks struggelen met hun gezondheid toch zoveel van het leven weten te maken. Een van de meest indrukwekkende verhalen vinden wij nog steeds het verhaal van Nick VujicicNo Arms, No Legs, No Worries” (houd je tissues gereed ;-)).

IMG_1260

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Kijktips! |
  5 maart 2015 at 12:16

  […] waard. We hadden het al eerder over “Het voordeel van de twijfel‘ (zie ons eerdere blog met kijktips). “De werkende mens‘ is een 6-delige documentaire over de Vlaming en zijn werk. […]

 • Reply
  Madeleine
  17 februari 2015 at 21:15

  Zo, een heleboel tips waarvan ik er zeker een aantal ga kijken. Dank meisjes!

  • Reply
   derijkemeisjes
   17 februari 2015 at 21:16

   Graag gedaan Madeleine! Ze zijn als het goed is allemaal gewoon op jouw ideale moment via uitzending gemist en online te bekijken. Veel kijkplezier!

  Voeg een reactie toe

  Menu