Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk?

Shanti Silos heeft bedrijfskunde gestudeerd en als organisatie adviseur gewerkt, maar is een paar jaar geleden haar eigen onderneming (Light Works) gestart, waarin ze mensen (in organisaties) begeleidt in veranderprocessen en transformatie. Haar doel is om de hele wereld te laten stralen.

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Mijn vader heeft een expliciete mening over geld, namelijk dat het niet belangrijk is. Na zijn prepensioen zou hij oorspronkelijk voor een maand naar Suriname gaan. Hij is er echter twee jaar gebleven. Hij leefde in het tuinhuisje van zijn zus, met alleen een hangmat en dozen om hem heen waar zijn spullen in zaten en een éénpitter waar hij op kookte. Hij zou in de tropen in een boom kunnen wonen en nog gelukkig zijn. Maar mét een laptop, want hij wil wél contact kunnen houden met de wereld. Hij zegt altijd dat hij ‘value driven’ en niet ‘money driven’ is. Of hij nou veel of weinig geld verdiende, het maakte hem niet zoveel uit. Toen mijn moeder voor de tweede keer borstkanker kreeg besefte hij echter dat geld toch wel handig is. Goede en gezonde voeding is vaak duurder, en hij wil graag gezond voor haar (en voor anderen koken).”

Van haar vader heeft Shanti veel geleerd over geld maar nog meer over drijfveren. Haar moeder heeft haar vooral eigenwaarde mee gegeven door haar van kleins af aan elke dag ‘positief te indoctrineren’. “Ze vertelde me bijna dagelijks dat ik goed en mooi ben, en dat ik alles kan wat ik wil. In mijn werk en om me heen zie ik dat niet iedereen dat meegekregen heeft en dat dat een groot gemis is. Veel mensen hebben continue bevestiging nodig.”

Waarde begint met je eigenwaarde. Mijn ouders hebben altijd gestreden voor gelijkheid en gelijkwaardigheid. Mentale zelfredzaamheid is belangrijk, daarna pas volgt financiële zelfredzaamheid”.

2.  Waar geef je veel geld aan uit, wat is een grote kostenpost?

“Aan reizen. Vanaf mijn zeventiende, toen ik ging studeren, begon ik met reizen en ik heb al veel van de wereld gezien. Mijn droom was om een wereldreis te maken. In verschillende landen over de wereld wonen 20 mensen waar ik graag naartoe wil. In een half jaar heb er vijf bezocht, maar toen werd ik afgeleid door een mooie man die op mijn pad kwam en een drastisch zakelijk besluit dat ik heb genomen. Ik ben toen even gestopt met mijn reisproject.”

“Aan kleding geef ik niet veel uit, ik haat winkelen. Vroeger ging ik met mijn zus, die personal shopper was, twee keer per jaar de stad in om een nieuwe garderobe bij elkaar te shoppen. Ik kwam dan met tassen vol kleding thuis, maar de helft droeg ik vervolgens nooit. Dat vind ik zonde, want ik hou niet van verspilling. Ik heb nu al twee jaar niet meer gewinkeld, maar ik heb er ook geen behoefte aan.”

“In de zomer ga ik veel naar strandtenten om even wat te drinken en dan blijf ik de hele dag hangen. Lunchen, een hapje eten, drankjes, daar gaat veel geld naartoe”.

3.  Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Een vakantie van vier weken in Zuid-Afrika. Miskopen heb ik niet echt. Of wacht, toch wel, een (foam)matras die heel veel gekost heeft maar waar ik uiteindelijk helemaal niet lekker op slaap. Hij ligt alleen lekker als er iemand naast me ligt”.

4.  Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik zou er boodschappen voor doen en een voedzame maaltijd van koken. Voedsel is de motor van je lichaam en ik wil mijn lichaam draaiende houden dus hecht ik veel belang aan gezonde voeding. Maar ik zou met het tientje ook een avondje kunnen gaan dansen. Ik houd heel erg van muziek en van een goede sfeer. Ik zou dan prima met een tientje uit kunnen komen omdat ik geen drank nodig heb om een leuke avond te hebben”.

5.  Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Dan woon ik in de zomer aan het strand in Nederland en de rest van het jaar reis ik, met mijn vent en/of gezin, de wereld over en bezoek ik mijn Happy & Health Centra. Dat zijn er vijf; op Bali, op Hawaï, eentje in de Caraïben, in Kaapstad en in Melbourne. Omdat ik de oprichter ben, ga ik natuurlijk ook langs bij al mijn centra om te kijken of alles goed gaat. Ik werk al aan deze droom en het gaat ook gebeuren. Met mijn Happy & Health Centra kan ik mijn geloof, interesses en passies allemaal combineren. Zo kan ik optimaal waarde toevoegen én genieten.”

“Als geld geen rol zou spelen, dan zou ik mijn wereldreis afmaken…maar dat ga sowieso doen want sinds mijn studiekeuze baseer ik mijn leven niet meer op geld. Ik laat me alleen nog maar leiden door mijn levensmissie, dromen en doelen. Dus wat er ook gebeurt, dit jaar pak ik zeer zeker het reizen weer op!”

6.  Wat maakt jou rijk?

“Mijn innerlijk geluk en dat ik heb leren luisteren naar mijn lichaam en mijn hart in plaats van dat ik mijn hoofd de regie te geven in mijn leven. De keuze voor mijn studie was onder andere een geldkeuze; ik wilde eigenlijk psychologie studeren of naar de kunstacademie. Maar ik wilde niet onnodig lang verplicht leren en niet het risico lopen een arme kunstenaar te worden. Ik was goed in organiseren en kon een opleiding bedrijfskunde doen waarvan ik het grootste deel part-time kon volgen. Vervolgens heb ik sinds 1999 als organisatie adviseur gewerkt voor KPMG, Deloitte & Touche, Justitie en Pentascope.”

“Voordat ik startte met werken, en zelfs voordat ik aan mijn studie begon wist ik dat ik ooit voor mezelf zou beginnen. Ik bedacht dat ik daar drie dingen voor nodig had: ballen, een netwerk en ervaring. Ik had alleen het eerste.”

“In 2007 werd ik depressief en kreeg ik een burn-out. Ik schreef een boek over die periode. Om dat boek uit te kunnen geven en beschikbaar te stellen via de boekhandels (nadat ik mijn uitgever aan de kant had gezet) moest ik een eigen bedrijf hebben, dus ben ik dat maar gestart.”

“Mijn burn-out was een keerpunt voor mij; toen ik me weer beter voelde heb ik me laten omscholen tot trainer op het gebied van leren. Ik was in mijn laatste baan al bezig met het implementeren van veranderingen. Dat doe ik nog steeds maar nu nog meer gericht op mensen die daadwerkelijk uit hun (werk)leven willen halen wat erin zit en anderen daar ook in (willen) begeleiden. Ik coach mensen één-op-één, maar begeleid ook teams binnen organisaties en word regelmatig gevraagd om te spreken over onderwerpen uit mijn inspiratieboek ‘Schonen, Dromen & Ordinaire Fun’ en de ‘LICHTpuntjes’ documentaire die ik heb gemaakt. Met LightWorks komt alles samen en kan ik alles doen wat ik graag wil, en werk ik samen met andere coaches, veranderkundigen en trainers op projectbasis.”

“De mooie mensen in mijn leven, mijn vriend, familie en vrienden. Ze houden veel van mij, en dat maakt dat ik me gezegend voel.”

“En mijn mooie huis, aan het strand, in Scheveningen”.

Je vertelde dat je altijd benieuwd bent naar wat mensen drijft, maar wat drijft jou?

“Ik wil alles uit het leven en mezelf halen wat erin zit. Op elk gebied; relatie, reizen, werk. Ik ben als een pitbull terriër, ik bijt me vast, ben doelgericht, wil alles benutten en niets verspillen….vooral niet mijn energie. Ik let op waar ik mijn aandacht aan besteed en waar ik mijn energie aan geef. Ik ga bij alles en iedereen na: Wat kost me energie en wat levert het me op?”

Heb je tips voor onze lezers/volgers?

“Sta stil bij wat je echt wilt, bij waar je naar verlangt, luister naar je behoeftes, volg ze en kijk wat het je oplevert. Als je iets wilt, maak er dan ook ruimte voor in je leven. Koop bijvoorbeeld een tweepersoonsbed en zorg voor wat lege planken in je kast, zodat er plek is voor een relatie (als je daar behoefte aan hebt). Het leven zelf zorgt voor de rest. Geniet van het leven en vier je successen”.

Fotografie Maarten Huisman

Fotografie Maarten Huisman

*met veel dank aan fotograaf Maarten Huisman voor het portret van Shanti.

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Maarten Huisman
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  LICHTpuntjes Festival |
  30 augustus 2015 at 11:59

  […] februari van dit jaar interviewden we Shanti Silos over wat haar rijk maakt. Shanti Silos heeft bedrijfskunde gestudeerd en als organisatie adviseur […]

 • Reply
  Astrid
  28 februari 2015 at 09:02

  Wat een geldig interview met Shanti. Ik wordt er helemaal optimistisch en blij van. Haar tips knoop Ik in mijn oren. Daar heb ik veel aan. Ik wens haar veel succes!

  • Reply
   Astrid
   28 februari 2015 at 09:03

   Geweldig, bedoel ik. 😉

  Voeg een reactie toe

  Menu