Kijktip

Kijktips!

Maart roert zijn staart, dus naast al wat heerlijke zonnige lentedagen zijn er ook nog genoeg dagen waarop je liever op de bank voor de buis kruipt.

We hebben weer wat aanraders voor je op een rijtje gezet.

Op Canvas zijn vaak interessante programma’s te zien, Vooral de documentaires vinden wij erg de moeite waard. We hadden het al eerder over “Het voordeel van de twijfel‘ (zie ons eerdere blog met kijktips). “De werkende mens‘ is een 6-delige documentaire over de Vlaming en zijn werk. Centrale vraag is ‘wat is de impact van ons werk op ons leven en hoe vrij zijn we om te worden wat we willen zijn?’. Observaties, verhalen en analyses wisselen elkaar af. De eerste aflevering met als titel ‘Wat ga je later worden?’ was 24 februari te zien, maar je kunt het hier terugkijken. De tweede aflevering van 3 maart is ook via de link te kijken, evenals de vier afleveringen die nog komen.

De EO is niet de meest flitsende omroep die je kunt bedenken maar ze hebben wel een hele mooie, boeiende serie over (wilde) dieren (Life Story) en hun leefwereld op de buis gebracht. De serie loopt bijna op z’n eind, 4 maart was naar aflevering 5  en woensdag 11 maart is de laatste aflevering. De serie is oorspronkelijk van de BBC en volgt de levensloop van diverse diersoorten in ieder stadium van hun leven. Dat levert hele mooie, soms ontroerende, vermakelijke beelden op. Het is op NPO 1 en begint om 20.30 uur. Alle afleveringen kun je hier terugkijken.

Als je van reizen en reisprogramma’s houdt, heb je vast wel naar ‘Reizen Waes‘ gekeken. Op 3 april start de VPRO met nieuwe afleveringen, waarin de eigenzinnige Belg Tom Waes weer naar avontuurlijke, niet alledaagse bestemmingen afreist. Met de vraag ‘kun je hier met vakantie?’ verkent hij onder ander Alaska, Paraquay en Noord-Korea. Kun je niet wachten? Op de Belgische zender Eén is de nieuwe serie al begonnen. Elke zondag om 20.25 uur. Je kunt de twee afleveringen die al zijn uitgezonden hier kijken. De afleveringen van 2014 kun je nog op de site van de VPRO bekijken. Ze zijn zeker de moeite waard!

Op zondag zijn er heel veel boeiende en gevarieerde programma’s op de buis en valt er voor iedere smaak genoeg te genieten. Voor de muziekliefhebbers Vrije Geluiden om 10.30 op NPO 1. Afgelopen zondag heb ik (Gerda) iets gehoord dat ik heel bijzonder vond, Brzzvll & Anthony Joseph. En later op de dag, 17.10 uur Podium Witteman op NPO 3. Dit programma wordt opgenomen en live uitgezonden vanuit de Hallen Studio’s. Je kunt gratis een uitzending bijwonen. Aanmelden kan via bijwonenpodiumwitteman@ntr.nl

Ben je meer een boekenfreak? Dan zit je goed bij VPRO BoekenWim Brands interviewt schrijvers en publicisten..Afgelopen zondag was Joris Luyendijk te gast. Joris dook in de financiële wereld, sprak honderden medewerkers en schreef er een boek over. ’s Avonds sprak hij erover in Tegenlicht.

NTR Academie kun je kijken op NPO 2 om 19.45 uur en is vaak razend interessant. Evenals het programma ‘Focus’, een wetenschappelijke documentaireserie waarin elke aflevering een onderwerp centraal staat. Deze maand gaat de presentator op onderzoek in de afslank- en fitnessindustrie. De tweede aflevering was zondag, 1 maart om 19.18 uur te zien op NPO 2. Je kunt het hier terugkijken. Zondag, 8 maart is laatste uitzending van de serie ‘Wie maken je dun?’ Terugkijken via Uitzending Gemist kan tot een week na de aflevering! Op de daaropvolgende zondagen, 15, 22 en 29 maart gaat het over dieren en hoe ze denken.

Creatieve duizendpoot Arjan Lubach belicht in Zondag met Lubach het nieuws op zijn eigen ludieke manier, ontvangt gasten én Salamander Klöpping die in deze serie zelf ook gasten interviewt en op de hak neemt.

Zembla wordt elke woensdag op NPO 2 om 20.25 uur uitgezonden. Op 25 februari ging het over de gen-tech lobby. Afgelopen woensdag, 4 maart was het vervolg met een uitzending over Monsanto. Dit omstreden bedrijf is producent van bestrijdingsmiddelen, genetisch gemodificeerde gewassen en ’s werelds grootste zaadbedrijf. Wat dit allemaal in kan houden voor de voedsel(groente)industrie wordt in deze uitzending haarfijn uitgelegd.

Het basisinkomen is de laatste tijd weer volop in het nieuws. Tegenlicht besteedde er al aandacht aan (zie Tegenlicht met Rutger Bregman) en de nieuwssite Redactie.be heeft een documentaire met als titel: ‘Iedereen een basisinkomen’.

En vergeet ‘Hoeveel ben je waard?‘ niet waarin je een inkijkje krijgt in de financiën van willekeurige Nederlanders. Op de site kun je lezen hoe het de kandidaten na de opname is vergaan. Je vindt er ook tips over je financiën en je kunt zelf berekenen hoeveel je waard bent. SBS werkt samen met de ING en de bank heeft een app ontwikkelt voor de 30 dagen meer geld overhouden challenge. Hoeveel ben je waard wordt elke woensdag uitgezonden om 21.25 uur.

Heb jij tips? Zet ze hieronder! We zijn benieuwd!

IMG_1260

 

Tekst: Gerda Lammerts en Cat Colnot
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

  • Reply
    De Rijke Meisjes Weekendagenda (20, 21 en 22 maart) |
    20 maart 2015 at 10:53

    […] een locaties voor livemuziek lijstje. Blijf je liever thuis op de bank voor de tv? Check dan de kijktips of luister lekker naar De Rijke Meisjes spotify […]

  • Voeg een reactie toe

    Menu