Gastblogs Gerda Lammerts Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Kees Kortmulder

Kees Kortmulder (47) is social media deskundige en heeft zijn eigen bedrijf Social Business Kees. Als trainer en consultant adviseert hij ondernemende mensen hoe ze social media effectief kunnen inzetten en hoe ze hun zichtbaarheid kunnen vergroten. Dit doet hij zowel één op één, als in groepen.

Na zijn studie werkte hij bij PGGM en de Blue Sky Group (Pensioenfonds van de KLM als pensioenadviseur. Hoewel Kees het wel naar zijn zin had, begon het toch te knagen.

“Ik kwam er achter dat ik communicatie heel leuk vind. Ik wil graag iets begrijpelijk maken maar was vooral met berekeningen en cijfers bezig”.

Kees besloot om een communicatie opleiding te volgen en kon de opgedane kennis direct in de praktijk brengen als communicatiemedewerker bij zijn toenmalige werkgever.

In 2010 raakte hij echter zijn baan kwijt. Destijds kwam het hard aan, het was het begin van de crisis, maar nu is Kees dankbaar want het was het laatste zetje dat hij nodig had.

“Communicatie is mijn ding, ik had in mei mijn diploma gehaald en ik solliciteerde veel. Maar omdat ik niet veel ervaring had in de branche belandde ik telkens op het verkeerde stapeltje. Het was de tijd dat social media op kwam, eerst Hyves en LinkedIn.”

“Social media was een manier om in contact te komen met mensen die je normaal nooit zou ontmoeten. Ik heb een LinkedIn groep opgericht van mensen uit de communicatie sector die ook aan het solliciteren waren. Om samen te sparren en elkaar te steunen. Af en toe spraken we ook live af en zo leerde ik steeds meer mensen kennen. Toen kwam alles in een stroomversnelling.”

“Ik ging trainingen organiseren, over personal branding en hoe je social media in kunt zetten om jezelf meer zichtbaar te maken. Daarvoor nodigde ik ook recruiters en mensen uit de uitzendbranche uit. We lieten mensen pitchen en daar deed ik zelf ook aan mee. Ik ging aan de slag bij Seats2meet als gastheer en hield me daar ook bezig met social media. Via de startersregeling van het UWV heb ik me volledig gestort op een eigen onderneming. En dat bleek na een half jaar levensvatbaar. Ik leer elke dag zoveel meer dan toen ik nog in loondienst werkte. Ik voel me rijker en gelukkiger. Ik kan zelf bepalen met welke mensen ik samenwerk en wanneer ik wat doe. Er moet ook veel geregeld worden. Zaken als acquisitie, administratie en marketing. Het maakt me creatief, als plan A niet werkt dan ga ik voor plan B, of net zo lang door tot het wel werkt”.

In de zomer van 2013 is Kees gestart met het jaarprogramma 365 dagen succesvol van Arjan Vergeer & David de Kock. Deze mannen hebben een missie: ze willen Nederland het gelukkigste land ter wereld maken. Kees besloot er meteen goed voor te gaan en koos voor het Diamond programma, met meer persoonlijke coaching. Dat heeft zijn leven en business nog meer verrijkt. En hij werd door de mannen gevraagd om zijn talent, expertise en gedrevenheid in te zetten als social media consultant.

“Zo draag ik mijn steentje bij om hun prachtige missie te helpen verwezenlijken” .

1.  Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Als ik iets koop moet het gewoon goed zijn. Geen H&M als ik nieuwe kleren koop, ik ben binnen vijf minuten de zaak uit. Liever koop ik iets moois en duurzaams bij een winkel in Utrecht waar ze kleding uit Italië verkopen. Ik heb dat niet van huis meegekregen. Daar was het adagium: zuinig aan doen en het geld niet over de balk smijten. En trots zijn als je een koopje gescoord had. Ik denk dat het zomaar een tegenreactie kan zijn. Als we op vakantie gingen en iemand van ons zag iets moois, dan stimuleerde mijn moeder wel om het te kopen (‘anders krijg je er spijt van’). Dat dan weer wel”.

2.  Waar geef je veel geld aan uit en wat is een grote kostenpost?

“Aan kleding heb ik wel veel geld uitgegeven maar dit is nu wel minder. Verder hou ik van goed eten. Ik hoef niet elke dag vlees te eten, maar als ik het eet dan wel graag biologisch. Ik ben ook altijd nieuwsgierig naar nieuwe soorten groente, die ik graag uitprobeer ook al zijn ze wat duurder. En reizen kost ook veel geld”.

3.  Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?

“Mijn laptop, een Mac. Twee keer zo duur als een ander merk maar ik hou van mooie spullen. Een miskoop? Nee, ik kan echt niets bedenken”.

4.  Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Met een goede vriend of vriendin ergens een koffie of thee drinken met een stuk gebak erbij. Gewoon lekker genieten. Een wijntje mag ook, ligt een beetje aan het tijdstip. Eten en drinken is genieten!”

5. Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Bijna hetzelfde als nu. Ik ben happy met wat ik doe. Ik zou meer trainingen geven en het geld dat ik daarmee verdien aan een goed doel schenken. Op zich zou ik ook wel gratis diensten willen leveren. Maar aan de andere kant is dat ook niet zo’n goed idee. Als je je niet laat betalen voor je diensten is er minder commitment.”

“Om materiële zaken geef ik niet echt, maar ik zou wel vaker op vakantie gaan”.

6.  Wat maakt jou rijk?

“Oh, dat kan zoveel zijn. Gesprekken zoals dit. Fijne gesprekken met mensen en dat ik iemand een stap verder kan helpen en een goed gevoel kan geven.”

“Of als ik met mijn fiets over de Oudegracht rijd en het zonnetje schijnt en de vogeltjes die kwetteren. Dan denk ik bij mezelf: wat woon ik toch in een mooie stad!”

“Uit eten gaan, een goed bord eten. Een kok die iets heel anders bereidt dan ik zelf zou doen. Alleen al hoe het eruit ziet, de presentatie, een mooi opgemaakt bord. Geweldig vind ik dat. Of heel decadent; oesters met een glas bubbels. En dan het liefst in leuk gezelschap.”

“Maar waar ik ook intens blij van wordt is hardlopen! Na een half uurtje lijk ik in een soort trance te zijn gekomen en kan ik heel helder denken. En ondertussen geniet ik enorm van de natuur waar ik doorheen loop. Van de mist die nog over de weilanden hangt, de konijntjes die vlak voor dat ik ze passeer weg springen en de zon die op mijn huid brandt.”

“In november ga ik trouwens voor het eerst een marathon lopen. Meteen een bekende, de marathon van New York. Dat doe ik voor een goed doel; de Clini Clowns”.

Heb je tips voor onze lezers?

“Volg je hart! Doe niet alles alleen, durf hulp te vragen en werk uit te besteden aan andere mensen die dat beter kunnen. Dan kun je je richten op dingen waar je echt goed in bent. Verander de naam van je to-do-list in een I want to do list. Tenslotte: sta stil bij wat je allemaal hebt om dankbaar voor te zijn”.

Wij worden blij als we mensen als Kees mogen interviewen. Op zijn beurt interviewt Kees ook inspirerende mensen. Zijn pennenvruchten kun je lezen op zijn site. Hier kun je ook zijn blogs in de vorm van een briefwisseling lezen.

Kees Kortmulder

Tekst: Gerda Lammerts
Fotografie: Cat Colnot
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  Astrid
  11 maart 2015 at 07:43

  Zijn tips en optimisme vind ik inspirerend. Iemand die hele dure kleding koopt is wel materialistisch bezig, maar ik neem aan dat hij bedoelt geen status symbool auto te bezitten. Hoe dan ook, heerlijk om te lezen dat hij zijn succes heeft die zijn hart te volgen.

  Mijn vraag zou nog zijn, wat doet hij na dat drankje van zijn laatste tientje? Op straat slapen? Of neem ik het concept laatste tientje nou te letterlijk?

  • Reply
   derijkemeisjes
   11 maart 2015 at 09:27

   Hi Astrid, dank je wel voor je reactie! Kees geeft aan dat hij kan genieten van de mooie dingen des levens. Met materialisme is niks mis als je er geen status aan afleent. Als je graag kleding van een italiaanse kleermaker draagt ipv bijv. Primark dertien in een dozijn kleding is dat toch juist aan te bevelen? Liefde voor het ambacht, eerlijke prijzen zou ik geen materialisme noemen. Liever gaan voor kwaliteit ipv kwantiteit. Haha, ja wellicht neem je het concept van het laatste tientje iets te letterlijk. Wij vinden het leuk om te weten hoe iemand denkt. De een gaat een drankje drinken, de ander stopt het geld in een spaarpot. Het zegt misschien iets over hoe je bent. Wat zou jij doen met je “laatste” tientje?

   • Reply
    Astrid
    11 maart 2015 at 09:48

    Ik heb heel veel tijd van een klein budget geleefd, dus bij laatste tientje denk ik aan een bed in een hostel. LOL. Op een terrasje zitten zonder daarna droog en warm te kunnen slapen, zie ik dan niet zo scherp. Als dat bed er al was, zou ik eten kopen voor de week, zodat ik lekker lang door kon op mijn tientje. 😉

    Dat zegt dan weer veel over mijn levensvisie en ervaring, en ook de zijne! Hij heeft misschien nooit echt krap gehad, en dat is dan weer fijn voor hem!

    Ik ben ik voor kwaliteit boven kwantiteit, dus ik was het niet oneens met het kopen van goede kleding. Ik ben juist vóór. Weg met de rotzooi, zeker als er mensen voor uitgebuit zijn. (Al kan je dan ineens helemaal niks meer kopen, dus dat gaat niet!)

  Voeg een reactie toe

  Menu