Budgetshoppen Food for thought Gratis Tips en trucs

De week van het geld

Het is deze week De Week van het Geld.

In het kader van ‘jong geleerd, is oud gedaan’ krijgen basisschoolleerlingen deze week op school lezingen en extra lessen over geld, sparen en alles wat daarbij komt kijken.

Als je zelf nagaat wat jij vroeger hebt meegekregen over geld (één van de vragen die wij in onze interviews voor de rubriek Wat maakt jou rijk? stellen), blijkt dat dat vaak best bepalend is voor hoe je nu met geld omgaat. Ben je een spaarder of juist een big spender? En hoe ging dat vroeger thuis? Zat de hand altijd op de knip, werd elk dubbeltje omgedraaid of was er geld als water en heb je daardoor nooit geleerd om met minder te moeten rondkomen? Het is zoals het is, maar het is wel goed om je bewust te zijn van jouw relatie met geld en deze relatie, als ie slecht is, te verbeteren.

Voor ouders zijn er handige sites waar je tips krijgt over hoe je je kinderen kunt leren wat de waarde van geld is en hoe je er verstandig mee om kunt gaan. Eén van die sites, is die van het Nibud, waar je een download met tips kunt vinden. Op de site van het Nibud vind je ook veel andere informatie waar je je (financiële) voordeel mee kunt doen. Geld maakt misschien niet gelukkig, maar controle over je financiën geeft wel overzicht en rust en dat is natuurlijk wel iets om blij van te worden.

Wist je dat je ongemerkt en onbewust veel meer geld uitgeeft dan je denkt? We kopen veel dingen uit gewoonte, in een emotionele bui en kunnen moeilijk verleidingen weerstaan. En we laten ons stiekem ook beïnvloeden door de massa ,willen niet achterblijven. Wat gebeurt er met ons geld, zonder dat we dat doorhebben? Het lekt weg (dit noemen we ook de wel de ‘latte factor’). Een kop koffie op het station lijkt een uitgave van niets, maar maakt op jaarbasis wel verschil. We maken ons ‘schuldig’ aan kuddegedrag en laten ons leiden door hypes. Als we iets gratis krijgen (bijvoorbeeld om te proeven) dan willen we iets terugdoen en gaan we zeer regelmatig tot aankoop over van iets dat we eigenlijk niet van plan waren te kopen. Of we kopen één onderdeel van een serie producten en willen dan het setje compleet hebben. En ook trappen we regelmatig in marketingtrucs van winkels, die de dure producten op ooghoogte zetten omdat ze weten dat weinig mensen bereid zijn te bukken voor de koopjes. Het gemak dient de mens.

We lijken het wel een beetje zat te zijn dat geld ons in haar macht heeft, en niet andersom. De consuminder-, opruim, weggeefsites, en de doe meer meer met minder, voel je rijk zonder veel geld uit te geven motto’s zijn sterk in opkomst. Gelukkig maar! Want het kan anders en leuker. Geld als middel, niet als doel. Check ook vooral ons blog over dure hobbies en goedkope alternatieven voor wat inspiratie.

Kun je wel advies gebruiken over hoe je meer controle over je geld krijgt, dan is het best handig om eens een budgetcoach te raadplegen. Lees ons interview over wat budgetcoach Lisa Verdegaal rijk maakt, en check haar website voor meer informatie over wat een budgetcoach voor je kan doen.

En als je aan het eind van je geld altijd een stukje maand over hebt, zorg dan voor meer inzicht. Als je weet wat je valkuilen zijn, kun je er pas iets aan of mee doen. En bedenk dat je voor heel veel dingen geen geld nodig hebt. Tips nodig? Ons blog staat boordevol met leuke dingen die gratis zijn.

Loesje Koopkracht

Tekst: Cat Colnot
Quote: Loesje
Eindredactie: Cat Colnot

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal #2 |
  14 september 2015 at 10:03

  […] bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope […]

 • Reply
  Slim omgaan met geld: 5 tips van budgetcoach Lisa Verdegaal |
  31 augustus 2015 at 09:22

  […] bespaartips lees je in onze blogs over De Week van het Geld, 15 goede voornemens die gratis zijn of geld besparen en 14 dure hobbies en goedkope […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu