Festivals Leuke dingen doen

Koningsdag Rijke Meisjes stijl

Yes lieve mensen, morgen is het weer Koningsdag! Het feest der feesten!

Heb jij je oranje kloffie al klaarliggen? Je hele zolder leeggehaald om te verkopen op de vrijmarkt? De uitgelezen kans voor de minimalisten en opruimfanaten onder ons natuurlijk. Eindelijk van je overtollige spulletjes afraken. En de kans om je ondernemerskwaliteiten te testen en in één dag ‘rijk’ te worden!

Of ga je lekker struinen? Of met de voetjes van de vloer? Het kan allemaal!

Wij laten ons op Koningsdag het liefst verrassen door wat we onderweg tegenkomen. Maar er zijn natuurlijk ook een paar feestjes die je wellicht niet wil missen en die ook bijna allemaal gratis zijn.

Voor de feesten vandaag (Koningsnacht) verwijzen we even naar ons blog van vrijdag (De Rijke Meisjes Weekendagenda), maar vanavond kun je ook nog naar Opera op Straat in het kader van het Bredewegfestival. Dit jaar wordt De Wraak van Batman, een bewerking van Die Fledermaus van Johann Strauss, opgevoerd. “Hoogtepunten en clichés uit het operetterepertoire inclusief een spetterend ballet met Spaanse, Schotse, Poolse en Hongaarse dansgroepen. Met een bruisende finale wa arin de maskers afgaan en niet iedereen blijkt te zijn wie je dacht. En waarin Batman wraak neemt…“.

En als je toch in Oost bent;  Studio K brengt vanavond een ode aan Maxima met een zinderende Argentijnse fiësta buiten. Brrr…tis wel een beetje fris, maar de chefkoks maken Zuid-Amerikaanse hapjes en de dj’s zorgen voor zwoele Latin, Kizomba en dancehall klanken en als je je heupen beetje losgooit warm je  vanzelf op. De entree is gratis, het feest begint om 17.00 uur en duurt tot 01.00 uur.

Een leuk alternatief voor vanavond, als het bij De Blaffende Vis in de Westerstraat te druk is, is een optreden van de “Leuk dat je er bent band” (vanaf 19.00 uur) bij Bar Boca’s. Bij Bar Boca’s kun je ook heerlijk picknicken aan lange tafels, maar als je een plek wilt zul je wel even moeten reserveren. De beroemde en traditionele onthulling van de gevelversiering bij de Blaffende Vis is overigens om 00.00 uur.

Koningsdag 

Vrijmarkten 

Morgen (Koningsdag) kun je naar hartenlust struinen door de Jordaan, die zoals elk jaar compleet omgetoverd is tot vrijmarkt. Op elke millimeter kun je mooie aanwinsten voor je huis voor een prikkie scoren. Dit is je kans om goedkoop aan leuke nieuwe kleren of spulletjes voor je huis te komen. Tip: ga vroeg op pad, dan heb je nog alle keus, en is het misschien nog niet zo druk.

Het Vondelpark is natuurlijk zoals elk jaar weer hét kinderparadijs. Zo leuk om te zien wat die kids allemaal verzinnen om hun spaarpot te spekken en een beetje lol te maken. Muziek- en danstalent wordt uitgebreid geëtaleerd. Het ene talent is wat groter dan het andere, maar wij worden er altijd wel vrolijk van, zoveel creativiteit en inventiviteit.

Op de kindervrijmarkt op het Artisplein kunnen de kids ook lekker handel drijven. In een bijzonder decor, namelijk tussen flamingo’s en lepelaars.

Diverse buurten en specifieke straten in Amsterdam staan bekend als hotspots voor bepaalde tweedehands producten. In Amsterdam Zuid en in het bijzonder de Beethovenstraat kun je kwalitatief goede spullen op de kop tikken. In Amsterdam Noord is er in samenwerking met de IJ-hallen dit jaar weer een grote kindervrijmarkt op het terrein van de NDSM-werf.

En als je toch op de NSDM-werf bent ga dan zeker even feestvieren bij NDSM Vrijhaven. Ze hebben een geweldig programma voor jong en oud met muziek, kunst, karaoke, dance, eten & drinken, rolschaatsbaan en nog veel meer vermaak.

Naast Noorderlicht Café is er een markt met creatieve kraampjes en op de helling voor het café wordt een 3D schilderij gemaakt. Greenpeace heeft een mooie activiteit met bootjes voor kinderen. Noorderlicht serveert koninklijke hapjes, sapjes en Oranjebier.

Bij Roest kun je je rotzooi verkopen op een kleedje of een pallet of lekker komen rommelshoppen. Roest zorgt voor hapjes, drankjes, hier en daar wat vertier en een dj die de sfeer er lekker in houdt. Bij slecht weer is de vrijmarkt in de loods.

Feestjes

Op elke hoek van elke straat binnen de Ring zal vermoedelijk wel een feestje worden gebouwd, en elk café heeft muziek, hapjes en DJ’s geregeld dus vrees niet: je kan overal dansen en plezier maken. Maar er zijn een paar feestjes die we even noemen.

In de Jordaan, met name de Lindengracht is altijd veel live muziek te beluisteren en ook de Haarlemmerdijk, Prinsengracht, Elandsgracht en de Westerstraat zijn populaire straten waar vaak veel vertier te vinden is.

Waterkant Amsterdam zorgt voor een zwoel Koningsdagfestival met SUPER SOSO LOBI.  Muziek, roti, literflessen Surinaams Parbo-bier en onder andere DJ Geza Weisz en the Sanka Soundsystem zorgen voor de sfeer. De entree is gratis en het begint om 12:00 uur.

NDSM Vrijhaven in Noord noemden we al, maar recht tegenover Centraal is het ook altijd goed toeven in de Tolhuistuin, waar vanaf 12.00 uur Patta en Appelsap de dienst uitmaken met een mooie line-up met onder andere El Haloef en Vic Crezée. Gratis uiteraard.

In Oost is het populaire Bredewegfestival dat maandag een zeer gevarieerd programma heeft, met veel leuks voor de kinderen.

Studio K brengt een ode aan de koning Lex. Zowel binnen als buiten kun je genieten van soul, funk, jazz, hiphop en disco, allerlei eetkraampjes en speciaalbiertjes van de tap. Van 12.00 – 03.00 uur. De entree is gratis.

In West kan er gratis gedanst worden bij Het Partyfeest op het Westergasterrein. De festiviteiten zijn buiten, maar bij slecht weer verkast het feest gewoon naar binnen in het Transformatorhuis. Hitmeister Pim, Banaan & Elvis, en een keur aan DJ’s zorgen vanaf 12.00 tot 20.00 uur voor de sfeer.

Cue op de Utrechtsestraat heeft buiten een bar en trekt een groot blik DJ’s open. Het gaat los van 12.00 tot 20.00 uur. Gratis entree.

Ook bij Café van Zuylen op de Multatuliburg wordt een bruisend oranjefeest gebouwd van 12.00-20.00. Uiteraard ook gratis.

De nieuwste hotspot van Amsterdam bij Sloterdijk, Bret, heeft onder andere de legendarische DJ Joost van Bellen gestrikt voor haar feest. De entree is € 5,=.

In het Bilderdijkpark is het ouderwets discodansen geblazen bij Koning Disco (georganiseerd door Café de Liefde en Club Knijn). De Ministers van Chille Zaken bijten om 12.00 uur het spits af, maar later op de middag (van 15.30 uur kun je dansen op de tunes van DJ Pitto, ook niet de minste). De entree is gratis, eten en drinken betaal je met munten die je met pin of cash kan betalen. Het feest is om 20.00 uur afgelopen.

Afterparties

Sommige mensen zijn rond 20.00 uur op Koningsdag wel uitgefeest, maar voor de diehards zijn er natuurlijk nog wat afterparties.

Republiek Amsterdam Roest is dé plek om Koningsdag ritueel af te sluiten met Vlammen met Willie. De entree is gratis, het bier vloeit rijkelijk. Je kunt er Oudhollandsch Waxinelicht Werpen, Koeklopen en Zakhappen.

De Martkantine in Amsterdam West presenteert een live-programma met househelden Joris Voorn en Edwin Oosterwal. Vanaf 20.00, uur. De entree is € 16.=.

Om 22.00 uur zal Koningsdag spetterend worden afgesloten met een spectaculair vuurwerk bij de Sloterplas.

Chille koningsdag

Hoewel het grootste deel van de stad een gekkenhuis zal zijn qua drukte is er ook plek waar je even rust kunt pakken: De Oase in het Flevopark. De drie witte huisjes in Oost openen hun deuren (voor het eerst in 111 jaar) en je kunt vanaf 12.00 (tot 20.00 uur) genieten van muziek, massage, yoga, spelletjes en natuurlijk de nodige versnaperingen.

In West is het altijd goed toeven en gaat het er meestal wel een stukje rustiger aan toe dan in het centrum. In het Erasmuspark is er natuurlijk ook vrijmarkt en muziek bij Terrasmus. De Jan Evertsenstraat is ook weer omgetoverd tot markt en op het Mercatorplein kun je onder andere bij Zurich terecht voor hapjes en drankjes.

Als je echt niet van drukte houdt, vermijd dan in ieder geval de Westerstraat, Haarlemmerdijk, Prinsengracht, Herengracht, Noordermarkt, Elandsgracht, Utrechtsestraat, Leidsestraat, het Vondelpark en pleinen als het Museumplein, Rembrandtplein, Leidseplein, Frederiksplein en de buurt rondom het Centraal Station, Rokin, Damrak, Nieuwmarkt, Warmoesstraat en de Zeedijk of kijk lekker thuis vanuit je luie stoel naar het feestgebeuren op AT5 (vanaf 14.00 uur wordt live verslag gedaan van de festiviteiten) :-).

Maar wat je ook gaat doen, maak er een mooie dag van!

Oranje boven & vrolijke Koningsdag!

DSC_0263 (2)

Vergelijkbare artikelen

1 Reactie

  • Reply
    Astrid
    27 april 2015 at 06:14

    Bedankt voor de mooie samenvatting! Het gaat een mooie dag worden!

  • Voeg een reactie toe

    Menu