Festivals

Vrijheid vieren!

Na het gedenken van de slachtoffers van oorlogen van vroeger en nu, dichtbij en ver weg, gisteren, vieren we vandaag dat we vrij zijn.

Vrij zijn: dat is nogal een groot goed, en iets om enorm hard te koesteren. Elke dag. En te wensen dat iedereen op de wereld dat in zijn of haar leven mag meemaken.

Wij zijn gezegend, want wij mogen vieren dat wij in vrijheid leven en dat wij elke dag keuzes hebben over hoe wij in het leven staan en wat wij met ons leven doen.

In de hele stad worden op verschillende locaties Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Kijk even in het overzicht voor een tafel bij jou in de buurt waar je eventueel nog kunt aanschuiven. Bij Biologische Snackbar Natuurlijk Smullen kun je de hele dag terecht voor een Patatje Vrede. In de Keizersgrachtkerk kun je nog naar het concert dat om 14.30 uur begint. De maaltijd hier is al volgeboekt.

Net als gisteren kun je vandaag een route lopen langs Open Joodse huizen en Huizen van verzet. Indrukwekkend om de woonkamers, zolders, cafés of klaslokalen te bezoeken en de verhalen te horen of te lezen van getuigen, nazaten, voormalige en huidige buurtbewoners. In kleine bijeenkomsten worden persoonlijke verhalen over vervolging, verzet en bevrijding verteld.

Vandaag zullen er in alle provincies bevrijdingsfestivals gehouden worden waar Caro Emerald, Dotan, Mainstreeet en Jet Rebel als ambassadeurs van de vrijheid zullen optreden.

In het Westerpark is van 11.00 tot 23.00 uur het Vrije Westen bevrijdingsfestival, waar op het Bevrijdingspodium oa. Charl Delamarre, Jet Rebel, Liquid Sun Orchestra, Zzz en Hans Dulfer optreden. Op de Sena Talent Stage zie je oa. Emil Landman, Gosto, Pauw en Bade.

Van 11.00 tot 13.00 uur spelen getalenteerde studenten van het Conservatorium klassieke muziek op een toegankelijke manier bij De Klankkast.

In de kids area is het feest met de Doe maar gezellig mee band.

Bij Mossel & Gin, ook in het Westerpark, kun je lekker bouncen op hiphop, en bij Pacific Parc voert reggae de boventoon. Bij de North Sea Jazz Club kun je met voetjes van de vloer bij Wicked Jazz Sounds.

Naast optredens en veel muziek zijn er nog allerlei andere activiteiten op het Plein van de Vrijheid. Zoals de mobiele wasstraat, waar je door Bits of Freedom je mobieltje kunt laten “bevrijden” van afluisteraars en meegluurders.

Bij het Homomonument kan er gedanst en gesjanst worden van 15.00 tot 23.00 uur.

In het Vondelpark is het bevrijdingsfestival vooral gericht op kinderen, met oa. de voorstellingen ‘Het Zigeunermeisje’ en ‘VET & Vunky’. Vincent Bijlo, Ellen ten Damme en de Konrad’s Vrijheidsband hebben een speciaal programma voor kinderen ontwikkeld met de naam ‘Bevrijding 70’.

Bij De Waag op de Nieuwmarkt is een foodfestival, een sjoelbaktournooi en wordt de dag afgesloten met een film in de open lucht.

Een overzicht van alle andere activiteiten, zoals rondleidingen, lezingen, de optocht en exposities, vind je hier.

In Haarlem is de line-up ook altijd groots met dit jaar oa. Blaudzun, Jacqueline Govaert, Typhoon en Racoon.

Wil je Selah Sue, Jet Rebel, Chef’Special en de spaanse festivalsensatie La Pegatina zien, dan moet je afreizen naar Groningen vandaag.

De viering van vrijheid wordt afgesloten met het 5-mei concert aan de Amstel zal verzorgd worden door het Nationaal Jeugd Orkest, samen met oa. Herman van Veen, Claudia de Breij en Giovanca.

IMG_6538

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu