Lianne van Asten Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Lianne van Asten

Lianne van Asten (26) heeft dramatherapie gestudeerd, deed een Clownsopleiding aan De Goudse Clownschool om in de toekomst wellicht als Cliniclown te gaan werken. Ze woonde tot voor kort in Nijmegen, maar momenteel woont en werkt ze in Sevilla.

Lianne doet de komende tijd in haar gastblogs voor De Rijke Meisjes tweewekelijks verslag van haar low budget leven in het buitenland. Nu in Sevilla, vorige maand in Lissabon, volgende maand in Barcelona…en wie weet waar ze daarna heen  gaat…

“Nadat ik afgestudeerd was vroeg ik me af of ik wel wilde werken als dramatherapeut. Wat ik weet ik nou? En de banen lagen nou ook weer niet voor het oprapen. Ik werkte een tijd als trainingsactrice voor onder andere de Hogeschool,  de politie en de Koninklijke Marechaussee.  Maar het was een onzeker bestaan, ik wist nooit hoeveel ik die maand zou verdienen. Op een gegeven moment drong zich de vraag op ‘Wat zou ik doen als ik nog maar een jaar te leven had?’ Zonder dat ik het verder heel dramatisch maakte. Eigenlijk stelde ik mijzelf die vraag heel nuchter. Ik besefte dat ik wilde reizen, dat ik wat van de wereld wilde zien, mensen wilde ontmoeten en levenservaring wilde opdoen.”

“Nadat ik drie jaar geleden 3,5 maanden door Zuid-Amerika reisde met een vriendin heeft het reisvirus me niet meer losgelaten. Het idee om lang te moeten sparen voor een grote reis zat me dwars, het verhaal van een collega die een jaar in Lissabon in een hostel had gewerkt en zo zijn verblijf bekostigde, trok me over de streep. Ik wilde eigenlijk gewoon weg en omdat ik heel weinig van Europa had gezien, besloot ik net als mijn collega naar Lissabon te gaan om daar drie maanden te gaan wonen en werken. Met het werken in een hostel verdien ik een logeerplek, en voor de rest leef ik van mijn kleine reisspaarpotje. Dat werken valt reuze mee, ik doe het ontbijt, moet vroeg op, maar heb de rest van de dag tijd om de stad te verkennen en met vrienden af te spreken. Na een tijdje mocht ik ook achter de receptie werken.”

“Na drie geweldige maanden in Lissabon, besloot ik mijn horizon te verbreden en kocht ik een ticket naar Sevilla. Daar heb ik weer een fijn hostel gevonden om te werken en te slapen en geniet ik van alle avonturen die Sevilla voor me in petto heeft.”

“Je weet nooit wat er gebeurt in het leven, dan kan je er maar beter het beste van maken en je dromen achterna gaan. Het overlijden van mijn oom was voor mij een keerpunt. Hij heeft me geleerd dat je van het leven moet genieten en dat je dingen niet moet uitstellen, maar er nu voor moet gaan. Voor die mooie levensles ben ik hem heel dankbaar. Door het verlies van dierbaren krijg je een andere kijk op dingen. Wat is er nou eigenlijk echt belangrijk?”

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“We hebben het thuis nooit heel breed gehad mede doordat mijn ouders op mijn twaalfde zijn gescheiden, maar hierdoor heb ik wel geleerd dat ik altijd op mijn geld moet letten. Je kan het maar één keer uitgeven.”

Waar geef je geld aan uit? / Wat is je grootste kostenpost?

“Mijn grootste kostenpost hier is vooral eten en drinken. Ik reis ook niet gek veel doordat ik langere tijd op één plek verblijf. Een busticket van Lissabon naar Sevilla kostte € 37,= en dat vond ik ineens best veel geld. Maar het leven is hier niet heel duur. In Portugal kost een biertje 50 cent en hier in Sevilla is het niet veel duurder.”

“Wat ik dan duur vind is als ik naar een andere plek wil reizen. Ik wil bijvoorbeeld binnenkort naar Ronda, maar dan kijk ik naar tickets en die kosten € 22,= voor een  retourtje. Dat is op zich niet duur, maar dan check ik wel of ik via BlaBlaCar kan, dat scheelt weer € 8,=.“

“Ik verdien geen geld momenteel dus alles wat ik uitgeef krijg ik nooit meer terug. Het gaat van mijn kleine budget af dus ik denk heel anders over geld nu. Maar ik kan wel gratis slapen en ik geniet van mijn tijd hier. Dat is onbetaalbaar. Maar op een gegeven moment moet ik wel iets van werk vinden hier.”

“Ik wist ook niet van te voren dat ik zo lang weg zou blijven, haha.”

“Door te couchsurfen zou ik ook goedkoop kunnen verblijven, maar daar kan je vaak niet heel lang blijven hangen, terwijl ik het juist leuk vind om de buurt te leren kennen en een beetje te settelen”.

Wat zou je doen met je laatste tientje?  

“Daar koop ik een flesje wijn en wat lekkers te eten van en dan zoek ik met iemand een goed plekje om te zitten en geniet ik van mijn laatste avondje hier. De volgende dag stuur ik een berichtje om iemand van mijn familie te vragen of ze geld voor een ticket sturen. Tenzij ik natuurlijk diezelfde avond werk vind op de plek waar ik op dat moment verblijf en dan blijf ik lekker wat langer hangen!”

“Dat vind ik een van de leukste dingen om te doen, gewoon ergens op een mooie plek met een hapje, een drankje en goed gezelschap.”

En als je dat tientje vindt op straat? “Dan zou ik hetzelfde doen”.

Wat zou je doen als geld geen rol speelde?

“Dan zou ik nog meer gaan reizen. Dan zou ik echt alle continenten willen afgaan. Als ik iemand tegen kom uit een ander land, dan roep ik regelmatig ‘jouw land staat ook op mijn lijstje’. Ik zou zeker nog een keer naar Zuid-Amerika gaan. En ik wil heel graag naar Australië en Nieuw-Zeeland, Azië, Midden-Amerika en natuurlijk Afrika. Ik zou echt de hele wereld bereizen.”

Zou je ook voor meer luxe kiezen?

“Nee! Ik zou nog steeds in hostels slapen want het is zo leuk om daar mensen te ontmoeten. Ik zou best een nachtje in een vijfsterrenhotel willen logeren voor de grap, maar luxe is voor mij niet nodig. Een fijn sfeertje is voor mij veel belangrijker. Een cruise of een vijfsterrenhotel uitproberen is best leuk om een keer mee te maken, om te weten wat het is, maar eigenlijk geef ik daar niks om. Het gaat mij om de ervaringen. Het zou niet mijn standaard manier van leven zijn.”

“Oja, wat ik wel zou doen is minder lang nadenken over of ik iets wil of niet. Nu twijfel ik al een paar dagen over of ik schoenen ga kopen, want mijn oude schoenen zijn zwaar aan vervanging toe, dat zou ik dan wel gewoon direct doen. Zowieso wel meer shoppen, heb stiekem een zwak voor kleding maar heb geleerd me in te houden. En af en toe lekker uitgebreid uit eten.”

“Maar huizen en andere luxe dingen zijn voor mij in deze fase van mijn leven helemaal niet relevant. Ik ben aan het reizen en ik geniet van elk moment”.

Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Wat ik deze dagen meemaak. De vriendschappen die ik sluit en ervaar. Maar ook de mensen thuis die met me meeleven en bij mijn leven horen. Die je zoveel gunnen en die jij ook zoveel gunt.”

“De verbinding die je aangaat met mensen.”

“En…. mooie uitzichtpunten! Mooie plekken waar ik kom en waar ik dan besef dat ik daar ben op dat moment en hoe gaaf dat is. Ik kijk rond en dan realiseer ik me ‘Het is hier zooo mooi!’ Geluksmomentjes noem ik dat. Daarvan ben ik me heel bewust en die koester ik”.

Heb je tips/adviezen voor de lezers?

Zonder nadenken roept Lianne: “Als je iets wil, ga er dan voor!”

“Maak geen plannen van a tot z, het loopt toch altijd anders. Wees niet bang om fouten te maken. Ik heb die angst zelf ook heel lang gehad, maar gelukkig heb ik het afgeleerd om me druk te maken over wat er kan misgaan. Dingen komen uiteindelijk toch wel op hun pootjes terecht.

“Ik heb geen idee waar ik in november ben maar dat maakt het juist leuk! Ik ben er in ieder geval erg nieuwsgierig naar!”

Binnenkort verschijnt het eerste gastblog van Lianne en kun je meelezen wat ze allemaal meemaakt op haar reizen. 

FB_IMG_1442429388928Deze foto van Lianne is gemaakt door fotograaf Anne-Sophie Markus (www.fietview.com).

Vergelijkbare artikelen

5 Reacties

 • Reply
  De (low budget) reisavonturen van Lianne van Asten #6 |
  8 december 2015 at 13:38

  […] Lianne van Asten (26) doet de komende tijd in haar gastblogs voor De Rijke Meisjes tweewekelijks verslag van haar low budget leven in het buitenland. Haar vorige blog lees je hier, hier, hier, hier en hier. Vandaag blog #6 […]

 • Reply
  De (low budget) reisavonturen van Lianne van Asten #5 |
  24 november 2015 at 09:00

  […] Lianne van Asten (26) doet de komende tijd in haar gastblogs voor De Rijke Meisjes tweewekelijks verslag van haar low budget leven in het buitenland. Haar vorige blog lees je hier, hier, hier en hier. Vandaag blog #5. […]

 • Reply
  De (low budget) reisavonturen van Lianne van Asten #3 |
  29 oktober 2015 at 10:55

  […] Lianne van Asten (26) doet de komende tijd in haar gastblogs voor De Rijke Meisjes tweewekelijks verslag van haar low budget leven in het buitenland. Haar vorige blog lees je hier en hier. Vandaag blog #3. […]

 • Reply
  De (low budget) reisavonturen van Lianne van Asten #2 |
  13 oktober 2015 at 13:17

  […] weten over Lianne? Lees het interview met haar in Wat maakt jou rijk? Deel #1 van Lianne’s avontuur lees […]

 • Reply
  De (low budget) reisavonturen van Lianne van Asten #1 |
  28 september 2015 at 09:02

  […] Lianne van Asten (26) doet de komende tijd in haar gastblogs voor De Rijke Meisjes tweewekelijks verslag van haar low budget leven in het buitenland. […]

 • Voeg een reactie toe

  Menu