Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Petra

Petra (39) woont met haar man in het Oosten van het land, is moeder van drie kleine kinderen en richt zich met veel liefde en aandacht op de zorg voor haar kinderen en de huisdieren. Zij en haar man zitten sinds een jaar in de schuldsanering (WNSP).

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“Dat ik moest zorgen dat ik rondkwam van mijn geld, dat de vaste lasten in ieder geval betaald konden worden, en dat je moest sparen voor als grote, dure en noodzakelijke dingen stuk zouden gaan, zoals de wasmachine en de auto”.

”Mijn ouders hebben zelf ook een tijdje met minder moeten doen, maar wisten het altijd te redden”.

“Ondanks mijn opvoeding kon ik zelf niet goed met geld omgaan”.

Waar geef je veel geld aan uit en wat is een grote kostenpost?
“De grootste kostenpost in mijn huishouden zijn de luiers. Met twee kinderen in de luiers gaat daar veel geld heen. De voeding valt wel mee qua kosten, ik pak natuurlijk de aanbiedingen bij bijvoorbeeld het Kruidvat mee. En we kennen mensen met een moestuin dus we hebben veel gratis groente. Ik bespaar op veel dingen, maar niet op brood. Ik koop mijn brood bij de bakker, want ik wil wel goed brood eten. Als er iets extra’s binnenkomt, dan geef ik dat in eerste instantie aan de kinderen uit, maar blijft er dan nog iets over dan laat ik de thuiskapper komen en verft ze mijn haar. Dat doe ik uit kostenoverweging meestal zelf, maar soms zegt mijn man ‘doe ook maar lekker even iets voor jezelf’. Daarnaast gaat er ook nog wat geld naar de huisdieren”.

Wat was je laatste grote uitgave/miskoop?
“Grote uitgaven heb ik niet, maar ik heb laatst een mamafiets mogen kopen van de bewindvoerder. Als ik die in de winkel koop kost het me € 1.200,=, maar ik vond er een op Marktplaats voor € 250,=, een echt goede, Gazelle nog wel, en ik scoorde er via Facebook een stoeltje bij in ruil voor een fles frisdrank”.

Wat zou je doen met je laatste tientje?
“Eten kopen voor mijn kinderen, zonder twijfel”.

Als je een tientje op straat zou vinden, wat zou je er dan mee doen?
“Iets leuks voor de kids kopen of iets leuks met ze gaan doen. Mijn kinderen zijn mijn alles, en die hebben altijd voorrang”.

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?
“Een stuk relaxter, of nee, eigenlijk is mijn leven al best relaxt. Ik weet precies hoeveel geld er binnenkomt en hoeveel ik nodig heb. Dat is heel overzichtelijk”.

“Als ik veel geld had zou ik waarschijnlijk wel een eigen auto kopen en goede fietsen voor het hele gezin. En we zouden meer leuke dingen gaan doen, zoals naar een pretpark of op vakantie. Niet naar de Malediven ofzo hoor, gewoon naar Center Parcs. En ik zou meer geld aan de jongens uitgeven. En uit eten gaan. En leuke dingen met mijn man doen en meer geld aan mezelf besteden, naar de kapper, manicure, sportschool en dat soort dingen. Dat zijn dingen die ik mezelf nu maar heel af en toe permitteer.”

“En ik zou misschien wat meer tijdschriften kopen, want die lees ik graag. Tijdschriften koop ik nu niet want je leest het een keer en dan heb je € 6,= weggegooid”.

“Ik zou wel gewoon in mijn huis blijven wonen want ik heb een superfijn huis en een heerlijke tuin voor de kids. Een grotere slaapkamer en een grotere badkamer zouden wel leuk zijn, maar ik ben tevreden met wat ik heb. Een huis met zo’n fijne tuin kan je nergens anders huren”.

Wat maakt jou rijk?
“Mijn gezin. Ik heb drie superkinderen, een lieve man en een fijne familie die mij door dik en dun steunen. Mijn gezin is echt mijn alles”.

Heb je tips voor onze lezers/volgers?
“Als je, zoals wij, schulden hebt, dan moet je creatief zijn”.

“En op social media gaan. Er zijn zoveel weggeef- en ruilgroepen op Facebook. Voor een klein bedrag kun je bijna alles vinden. Ik ruil regelmatig babyspullen, zoals een buggy, maxi-cosi, luiers of kleding tegen een zak chips, een flesje wijn of iets dat wij niet nodig hebben. Ik heb mijn halve baby uitzet via Facebook”.

“Ik ruil veel en geef ik ook weer dingen weg. Alleen schoenen voor de jongens koop ik nieuw. Daar doen ze ook heel lang mee”.

“Kijk welke instanties je kunnen helpen. Je hebt de Voedselbank voor eten, Stichting Leergeld die de boeken, maar ook de sport betaalt voor onze zoon. Deze stichting vergoedt ook fietsen voor kinderen die naar de middelbare school gaan, maar omdat wij geen auto hebben, maakten ze voor onze zoon van 7 een uitzondering. Het is heel fijn dat hij nu op de fiets naar school kan”.

“Ik vraag me bij bepaalde situaties af: ‘Wat hebben mijn kinderen nodig en welke instanties zijn er om hulp te vragen’. Zo is er bijvoorbeeld ook de Kledingbank, waar je twee keer per jaar (zomer en winter) terecht kunt voor gratis kleding. En dit is echt prima kleding, het ziet er keurig uit en je hebt waanzinnig veel keuze. De Kledingbank krijgt donaties van kledingzaken die collecties over hebben. Als mijn kinderen uit hun kleren gegroeid zijn breng ik het ook weer naar de Kledingbank terug zodat andere kinderen er weer plezier van kunnen hebben. Voor de Kledingbank heb je een verwijzing nodig en dan moet je op gesprek. Ze zijn vrij streng, maar als je echt geen geld hebt, is het wel de moeite om dit te proberen”.

“En er is ook een Vakantiebank, maar dat gaat mij te ver. Bovendien moet je wel een hele goede reden hebben om een vakantie cadeau te krijgen. En we komen gelukkig ook niet in aanmerking voor hulp van de Voedselbank, omdat mijn man een inkomen heeft”.

“We komen de week door met € 100,=. Dat lukt goed. Aan het begin van de week bekijk ik: ‘wat moet ik deze week doen, zijn er nog genoeg luiers en is er genoeg voeding voor de baby?’. En als het nodig is, eet ik zelf een boterham minder”.

Hoe is het om in de schuldsanering te komen?
“Wij beseffen heel goed dat we te lang onze kop in het zand hebben gestoken en dat we eerder om hulp hadden moeten vragen. Dat is belangrijk, je moet je willen laten helpen. Als je met schulden zit, ga dan via Google op zoek naar een goede bewindvoerder, en zorg dat je advies krijgt. Het is natuurlijk best heftig om alles uit handen te geven aan een bewindvoerder, maar ik weet nu wel zeker dat elke maand alle vaste lasten betaald worden en ik ben er over drie jaar vanaf”.

Ben je niet bang dat je daarna weer in hetzelfde patroon vervalt?
“Nee, we weten nu hoe we moeten rondkomen van € 100,= en we krijgen ook cursussen over budgetteren en leren hoe je beter met geld kunt omgaan. Het is ook belangrijk te kijken naar wat de oorzaak van je schulden was. En of je huurachterstand hebt en dreigt je huis uitgezet te worden. Zover is het bij ons gelukkig nooit gekomen, maar dat komt ook omdat we ons toen het water ons aan de lippen stond, persoonlijk failliet hebben laten verklaren. Dat kan tegenwoordig niet meer. Als je een laag inkomen hebt, hoge lasten, je verliest je baan omdat je werkgever failliet gaat en je moet langdurig met minder geld rond zien te komen, én je hebt nooit leren budgetteren dan kan je in een dergelijke situatie raken. Veel mensen denken ‘dat overkomt mij niet’, maar als je je baan verliest en je vindt niet snel een nieuwe dan kun je toch in de problemen komen. Gelukkig heeft mijn man nu weer een baan, en krabbelen we langzaam maar zeker op”.

“Wat ons door de moeilijke tijd heen brengt is liefde. We hadden al tig keer uit elkaar kunnen gaan, maar je gaat niet uit elkaar omdat je schulden hebt, je gaat uit elkaar als je geen liefde meer voor de ander voelt. En dat laatste zit bij ons wel goed. Heel veel huwelijken en relaties gaan kapot door schulden of verschil van mening over geld”.

“Daarnaast hebben we heel veel hulp in natura. Ouders en schoonouders die ons bijstaan met raad en daad, die mijn kinderen lekker meenemen naar een pretpark of zwemparadijs, zussen en broers die met stapels kinderkleertjes aankomen, en een vakantiereisje voor mijn zoon betalen. Naar de Efteling kunnen we bijvoorbeeld niet, dat kost me mijn hele weekgeld en dan zijn we nog nergens in geweest, maar soms betaalt de familie dat. Zo hebben mijn kinderen een onbezorgde jeugd”.

“Je moet durven te ontvangen, maar je moet ook wel je grens voelen in wat je van mensen vraagt. We hebben de situatie zelf veroorzaakt, en we moeten er ook zelf uit zien te komen”.

Schaam je je om in de schuldsanering te zitten?
“Het is zo. Het is voor de groot deel overmacht, maar we hebben er zelf ook een aandeel in. Als we uit dit dal kunnen komen door maximaal € 100,= per week te besteden, dan is dat zo slecht nog niet. En het is oké zolang de kinderen er niet te dupe van worden. Dat is ook de reden dat we veel hulp van familie krijgen. En daar ben ik heel dankbaar voor. Net als voor mijn mooie gezin. Het komt wel goed, maar het is soms lastig dat er nog zo’n taboe ligt op het hebben van schulden, terwijl heel veel mensen er dagelijks mee te maken hebben”. 

Heb je tips voor de lezers?
“Ik wil de lezers van het blog meegeven dat er veel meer opties zijn dan je denkt, als je krap bij kas zit. En stop alsjeblieft met struisvogelpolitiek, durf hulp te vragen als je in de problemen dreigt te komen, zorg dat je het niet te ver laat komen”.

“Kijk eens naar je mogelijkheden in plaats van naar wat er niet meer kan”.

IMG_5543 i

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu