Marion van Doorm Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Marion van Doorm

Marion van Doorm (41) is getrouwd met Erik, moeder van Teun (4,5). Ze woont in Utrecht en is uitvaartbegeleider (Nabij Uitvaarten) en schrijver van levensverhalen (Als de dag van gisteren). Marion gaat binnenkort voor De Rijke Meisjes gastblogs schrijven over haar kijk op het leven en het omgaan met de dood.

“Het klinkt misschien cru, maar het overlijden van mijn vader heeft uiteindelijk mijn leven verrijkt. Het heeft me iets gebracht dat anders waarschijnlijk niet op mijn pad was gekomen. Bij mijn vaders overlijden hadden we een uitvaartbegeleider. Ik kan niet zeggen dat ze haar werk verkeerd deed, maar ik miste wel iets, in haar manier van werken, haar communicatie en haar beschikbaarheid. In eerste instantie dacht ik ‘wat een interessant beroep heb jij’. Het grootste gedeelte van mijn vaders uitvaart hadden we eigenlijk zelf geregeld en ik bedacht, ‘misschien kan ik ook wat jij doet’.”

“Ik liet het toen even voor wat het was, omdat ik bezig was met het verwerken van het verdriet om mijn vaders dood. Maar het bleef in mijn hoofd zitten. Ik ben me gaan oriënteren, gaan praten met mensen, boeken gaan lezen om er alles over te weten te komen. Ik ben aan de opleiding tot uitvaartbegeleider begonnen, met de instelling dat ik het gewoon interessant vond, maar dat ik wel zou wel zien of ik er ook mijn werk van wilde maken. Na vier weken wist ik: dit is het! En het is mooi om tijdens zo’n opleiding te ontdekken dat het iets is wat je kan. En dat je docent dat ook aan je teruggeeft: ‘Je kan dit, dit past bij je. Je hebt een bepaald gevoel voor ritueel, kan goed luisteren, hebt empathisch vermogen, je voelt goed aan wat mensen nodig hebben’.”

“Dat heeft me ook rijk gemaakt en meer zelfvertrouwen gegeven. Ik was in de jaren daarvoor op zoek naar een doel. Ik deed al iets wat ik ook heel mooi vind om te doen: levensverhalen optekenen. Dat vind ik nog steeds boeiend, maar mensen interviewen en een levensverhaal samenstellen is een heel intensief en tijdrovend proces en vraagt veel van mij en van mijn cliënt. Als ik vier mooie verhalen per jaar mag schrijven, ben ik al heel tevreden. De combinatie die ik nu gevonden heb, past me goed”.

Even wat anders, wat heb jij van huis uit meegekregen over geld?
“Er werd niet veel over geld gesproken. Het was geen vetpot, maar echte armoede hebben we niet gekend. Er was altijd wel geld om dingen te doen die we wilden doen, vakanties enzo. We zijn zeker niet verwend. Mijn ouders hadden aan het begin van hun huwelijk niet veel inkomen, ze werkten beide, wat voor die tijd nog bijna een unicum was. Mijn vader maakte carrière, mijn moeder ging weer werken toen ik naar school ging. Zo hadden ze uiteindelijk best een heel goed salaris. Ik voel me gezegend. Ik heb een goede opleiding mogen doen en ben niks tekort gekomen”.

“Geld is voor mij niet zo relevant. Als het gaat om geld verdienen dan is het fijn om genoeg te hebben om van te kunnen leven. En dat je nog wat leuke dingen kan doen. Ik ben heel tevreden met mijn leven wat dat betreft. Ik zal zeker niet alles op alles zetten om rijk te worden. Rijkdom zit niet in hoeveel geld je hebt”.

Waar geef je veel geld aan uit? Wat is een grote kostenpost?
“Mijn man en ik kunnen genieten van lekker uit eten gaan en we gaan veel naar concerten. Soms met zijn drieën, maar ook regelmatig met zijn tweeën. Vanaf het moment dat Teun geboren was, besloten we dat we ook dat soort dingen samen wilden blijven doen. Teun blijft dan bij de oppas of gaat naar oma. Dat vond ik in het begin wel moeilijk, om hem dan alleen te laten. Maar goed, straks is hij het huis uit en zijn we ook weer samen. Je moet blijven investeren in je relatie”.

“Van het geld wat overblijft na alle kosten gaat eigenlijk het meeste naar Teun.”

“En we hebben jarenlang ons huis verbouwd. Dat is ook een behoorlijke money pit gebleken. Ook de investering in mijn onderneming heeft geld gekost natuurlijk. Dat gaat niet over grote bedragen, maar alles bij elkaar tikt het aardig aan”.

Wat zou je doen met je laatste tientje?
Een goede fles wijn kopen en daar gezellig samen met iemand van genieten”.

En wat als je een tientje op straat vindt?
“Dan koop ik iets voor Teun. Dat is trouwens ook nog wel een ding. Als je één kind hebt bestaat het risico dat je hem teveel verwend. We proberen daarvoor te waken. Ik spiegel dat ook aan mijn eigen jeugd. Wat hij nu heeft en wat ik vroeger had. De opvoeding die wij hem willen geven is vergelijkbaar met mijn eigen jeugd. Maar ik realiseer me wel dat mijn man en ik in verhouding rijker zijn dan mijn ouders rond hun 40ste  waren.

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?
Dan zouden we niet meer in de stad wonen, maar in een boerderijtje in de buurt van de stad. Een huis waar je omheen kan lopen, dat is de droom van mijn man, maar ik deel die droom wel. Ik besef me ook wel dat je een heel ander leven hebt als je buiten gaat wonen. Je kunt niet meer even uit eten, moet voor alles de auto pakken.”

“Eriks beste vriend woont in Australië en daar zouden we dan zeker naartoe gaan. Sowieso wil ik dan meer van de wereld zien. En Teun wil graag naar Afrika, want daar heeft zijn vader mooie verhalen over verteld. Nu is er geen ruimte voor en moeten we daarvoor sparen. We gaan meestal naar Frankrijk. Ook heerlijk”.

“Ik zou zeker niet stoppen met werken, maar een uitvaartcentrum of afscheidshuis starten en dan zelf een paar uitvaarten begeleiden per jaar.”

“Verder ben ik niet extreem ambitieus op werkvlak. Mijn ambitie was altijd om moeder te worden en daarnaast werk te doen waar ik gelukkig van word. Het moederschap was voor mij het allerbelangrijkste, en tot op zekere hoogte vind ik dat nog steeds, maar ik merk dat ik het ook fijn vind om iets van mezelf te hebben. Het is zoeken naar het evenwicht tussen moederschap, ondernemerschap en ruimte en tijd voor mezelf.”

“Als iemand me overigens voor de keuze had gesteld: als je stopt met werken, dan mag je nog een tweede kind krijgen, dan zou ik daar met heel mijn hart voor kiezen. Helaas was het voor mij al een hele strijd om één kind te mogen krijgen, en heb ik inmiddels geaccepteerd dat ik secundair kinderloos zal blijven. Het heeft me veel verdriet gedaan dat mijn wens niet in vervulling ging, maar ik ben heel erg dankbaar dat ik Teun heb gekregen. Dankzij mijn man en steun van mensen in mijn omgeving realiseer ik me dat ik ook kan kijken naar wat ik wel heb en niet naar wat ontbreekt. Gelukkig kan ik dat nu, maar het heeft wel even geduurd.”

Wat geeft jou een rijk gevoel?
“Vooral Teun geeft mij een rijk gevoel. Van moeder zijn leer je heel veel over jezelf. En ik leer ook veel van mijn kind. Zodra je kind geboren is, wordt je direct in het nu getrokken. Door Teun word ik gedwongen om de dingen in het moment te zien. Dat vind ik eigenlijk best fijn. Hij bepaalt wat er op een dag gebeurt. Eigenlijk moet ik vaker stofzuigen vanwege de hond, maar dan heb ik minder tijd met mijn kind. Ik kan dat nu makkelijker loslaten. Het leven in het nu heeft me verrijkt. En het gevoel dat ik eigenlijk niks te klagen heb. Sommige dingen had ik in mijn leven misschien anders gewild, maar dit is nu wat het is. Dat is fijn”.

“Teun is erg bezig met de vluchtelingen, dat ziet hij op tv. Ik besef hoe makkelijk en goed we het hebben. Ik weet dat als ik mijn kind ’s ochtends naar school breng ik hem aan het eind de middag weer zie en dat hij veilig is.”

“Door mijn werk word ik daar natuurlijk ook continue aan herinnerd, aan de eindigheid van het leven en dat je maar beter in het nu kan leven. Gezondheid is het allerbelangrijkste weet ik nu. Mijn gezondheid heeft me de afgelopen jaren geremd. Ik heb stilgestaan en niet het leven kunnen leiden dat ik wilde. Door mijn ziekte (endometriose) kon ik heel moeilijk kinderen krijgen, maar ik wilde niets liever dan moeder worden. Nadat Teun geboren is en ik nog een aantal operaties onderging, kan ik nu weer genieten van het leven. Ik heb weer ruimte voor positiviteit. Mijn blik is opengegaan. En ik kan nu ook focussen op wat ik wel heb, op mijn rijkdom.”

“Ik vind het een uitdaging om mijn kind dat ook mee te geven. Dat ie dan roept ‘ik wil voor mijn verjaardag deze auto of dit ding met een afstandsbediening’…..en dan is het mijn uitdaging om hem te leren dat het geluk niet in spullen zit”.

Heb je nog tips voor de lezers?
Voel je rijk met je familie en de mensen om je heen. Koester ze. Door het werk wat ik doe, word ik daar nog extra mee geconfronteerd.”

“Leef nu. Je kan wel denken ik ga over 20 jaar een wereldreis maken, maar je kunt beter niet zo lang wachten en het gewoon gaan doen als het je wens is.”

“Heb lef! Durf en ga doen wat in je hart zit ook al vind je het doodeng, het maakt je leven rijker”.

Wil je meer over Marion van Doorm en haar werk weten kijk dan even op haar site Nabij Uitvaarten en haar blog.

IMG_7630

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu