Gastblogs Sandra Brandt

Gastblogger Sandra Brandt over de kerst verplichting of verlichting

De kerst verplichting of verlichting?

Mijn gezin en ik kijken uit naar de donkere dagen. Dat de dagen korter worden qua lichturen is een gegeven, overigens is dit relatief want noordelijker was het enkele weken geleden al om 16.00 uur pikke donker. Kaarsen hebben we amper aan, nog te onveilig met drie jonge kinderen. Maar we hebben van die gezellige bolletjes met kleine lampjes erin.

Doordat het vroeger donker wordt duiken we ook eerder onder de wol. Rond 21.00 uur gaan we aftaaien om uiteindelijk zeker om 22.00 uur te slapen. Nog wat kletsen in bed, knuffelen en slapen. Aangezien we al tien jaar geen tv meer hebben en hooguit gericht iets kijken via Uitzending Gemist, voelen we beter als we moe zijn en handelen er eerder naar dan vroeger toen we nog tv keken.

Met de ‘gebroken nachten’ en de opgewekte energiebommetjes rond 06.00 uur in de ochtend is het heel verstandig om lekker op tijd te gaan slapen.

Natuurlijk, ook ik voel het verschil in geestestoestand als er een grijs wolkendek hangt en het regent en stormt. Maar dan heb ik de keuze hoe ik hierover denk. Ik prijs ons gelukkig dat we nog tot heel laat in de herfst zulke prachtige dagen hebben gehad en denk, goh.. nu pas dit soort grijze dagen?

Ik lees aan het ontbijt voor uit het weerboekje van Erwin Krol, geschreven voor kinderen. Erwin schrijft over wind.. of eigenlijk: lucht. ‘Lucht kun je soms zien. Als er veel stof of vocht in zit bijvoorbeeld [..]. Maar je kunt de lucht ook voelen, als die in beweging is. We noemen dat de wind. Wat je dan voelt, is het langs je stromen van al die moleculen, stofjes, zouten enzovoort. Is die lucht dan zo dik? […] Ja, de lucht is precies zo dik dat je er goed doorheen kunt lopen. Maar als die hard tegen je in stroomt, als het hard waait, wordt dat al moeilijker. […] dus als het stormt, kun je er bijna tegenaan leunen.’

Ik ga met de drie kleintjes naar buiten, goed warm aangekleed om te voelen hoe het staat met de lucht buiten. Of we er tegenin kunnen lopen en of dat moeilijker wordt of juist makkelijker als we een zak met oud papier dragen of met een zak met glas voor de glasbak. Degene met de zak glas heeft de minste problemen om door de wind te lopen en degene met de zak papier wordt bijna omver geblazen.

Ik merk dat ik heel anders de wind beleef. Positief, geïnteresseerd en verwonderd. Zo is een tochtje naar de containers een stuk plezieriger.

De decembermaand is in aantocht en we kijken ernaar uit. Kwestie van doen wat goed voelt. Dan zijn er geen verplichtingen meer en dan is er niets om tegenop te zien. De tweede kerst in onze relatie was 10 jaar geleden. We kozen er bewust voor om niet naar ouders en schoonouders te gaan. We wilden loskomen van de standaard verwachtingen die onze cultuur met zich mee brengt rondom kerst en eerst eens voelen wat we zelf wilden. Het was even wennen voor sommige mensen uit onze omgeving. Het jaar erna besloten we het anders te doen en zagen we wederzijdse ouders niet tijdens de kerst maar vlak erna. En sindsdien komt het ieder jaar erop neer dat we tijdens de kerstdagen mijn moeder en schoonouders bezoeken, precies zoals bijna iedereen lijkt te doen. Alleen nu is het omdat we het zelf willen en niet vanuit ‘de verplichting’.

Om te weten wat goed voelt en daar samen met je eventuele partner uit te komen, moet je toch even terug naar het begin van dit verhaal. De tv tijdelijk uit laten biedt alle ruimte om eens goed met elkaar te praten. Dan rest nog het lef wat je nodig hebt om je uit te spreken over wat jouw wensen zijn, los van andermans mening. Op tijd naar bed zorgt er ook voor dat je je lekkerder in je vel voelt. En lekkerder in vel zitten lukt als je beseft dat je een keuze hebt. Dat je daar de verantwoordelijkheid voor nemen kunt en mag. Dat iedereen recht heeft op zijn/haar eigen emotie op het leiden van zijn of haar eigen leven. Niet ten koste van anderen en ook niet van jezelf.

Van verplichting naar verlichting in de donkere dagen!

Meer over je eigen cirkel van invloed lees je in een volgend blog.

12248893_721884224614203_442370629_n

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu