Gastblogs Sandra Brandt

Gastblogger Sandra Brandt over lef of moed

Lef of moed moet.

Ik schrijf aan mijn eerste boek. Een handboek voor een klaagvrij bestaan. De kern heb ik net te pakken. Lef. Of moed? Want om klaagvrij te leven zonder je oprechte gevoelens en gedachten te verliezen heb je iets cruciaals nodig. Lef. Of moed?

Stel, je bent ziek, erg ziek. Je gedachten houden zich bezig met de lopende behandelingen en bijwerkingen. Je gaat van de ene naar de andere arts afspraak. Tot iemand je vraagt: ‘wat zou je nog graag mee willen maken?’ Dan duurt het even voor je erbij kan. Je hoofd stond er niet naar maar ook: je moet langs die kritische stemmen zoals: ‘dat kun je toch niet vragen?’ of: ‘dat lukt je toch niet’.

Op 29 november deed ik voor ruim 70 toehoorders mijn verhaal uit het hart bij ‘de Mot verhalen’ in Haarlem. Een zondagmiddag met vijf sprekers, afgewisseld met live gitaarmuziek dat per keer aansloot bij de spreker. De enige eis voor de sprekers is dat hun verhaal uit het hart  en uit eigen moet komen. Ik bracht de laatste 24 uur van mijn vaders leven ter sprake en de bijzondere zwangerschap en bevalling van onze derde. Een enorme sterke band was voelbaar tussen de bezoekers en mij. Het ging vooral over de waarde van het luisteren naar je innerlijke weten. Het herontdekken ervan. Weten wat goed is om te doen of te laten op het moment. Zeker op zo’n bijzonder moment als overlijden en geboorte. Er is moed nodig om tegen de arts te zeggen dat je op een andere wijze wilt worden aangesproken, er is lef voor nodig om dwars tegen alle kritische stemmen in te gaan en te doen wat je diep van binnen weet. En er is moed voor nodig om langs die kritische stemmen te lopen met opgeheven hoofd en je eigen pad te bewandelen.

De opbrengst van de zondagmiddag bij De Mot Verhalen mag naar iemand die dat gebruiken kan. Ik heb voorgesteld om Stella Webber te helpen. Ze is ziek, erg ziek en het zou prachtig zijn als we haar wens om met haar partner en dochter naar New York te gaan, mogen waarmaken. Nu duimen dat ze wordt gekozen uit de inzendingen. En anders is er vast een andere weg naar deze wens.

Lef is nodig als ik denk dat ik er tegenin moet. Moed heb ik nodig als ik erlangs ga, doorlopend op mijn authentieke pad.

logo-200x200_400x400

 

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  Gerda Venema
  12 december 2015 at 09:37

  Wat geweldig dat je dit voor Stella hebt gedaan.

  Groetjes,
  Gerda Venema

  • Reply
   Cat Colnot
   25 juli 2016 at 09:45

   Dank je wel voor je lieve reactie Gerda!

  Voeg een reactie toe

  Menu