Janne Willems Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Janne Willems

Janne Willems is een mooie momenten plukker. Ze heeft geen huis, geen baas en reist de wereld over om mensen te vragen een mooi moment van afgelopen week te tekenen.

Janne maakte een reis door drie continenten en verzamelde inmiddels meer dan 7000 mooie momenten, die ze verzamelde in een boek. Het boek Pluk je momenten is een verslag van prachtige verhalen, mooie tekeningen en Janne’s zoektocht naar geluksbeleving in andere culturen.

Elke twee weken schrijft Janne een blog over hoe zij haar leven inricht, over geluk en over mooie momenten.

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?
“We hadden thuis nooit veel geld, dus ik leerde dat je er voorzichtig mee moet omgaan. Als je dan een euro hebt, dan moet je even goed over nadenken wat je daarmee doet”.

“Het maakte niet zoveel uit wat je ermee deed, daarin waren we vrij, maar we kregen mee dat je wel moet zorgen dat je je rekeningen kunt betalen en kunt sparen”.

“Daar ben ik me nog steeds heel bewust van, maar ik voel me nu echt belachelijk rijk, terwijl wat er binnenkomt echt niet zoveel is.”

Als je geld hebt, waaraan geef je het dan uit?
“Aan eten, da’s belangrijk. En overige boodschappen, mijn verzekeringen, dat moet op orde zijn. O ja, en vervoer. Maar that’s it.”

“En als ik dan geld over heb….Ja…. ik heb nog wel wat droomplannen. Dan geef ik het uit aan congresbezoeken, of leren, en ervaringen.”

“Ik heb met mijn vader afgesproken dat als ik quitte sta met mijn boek, ik dan met hem ga wandelen in de bergen. Hij vindt het dan prima om naar Zuid-Duitsland te gaan, maar daar hebben we nog een discussie over. Ik wil geen laffe bergen doen, liever naar Oostenrijk of de Pyreneeën, voor een echte bergwandeling.”

Wat zou je doen met je laatste tientje?
Janne roept zonder nadenken: “Een maaltijd koken voor vier vrienden”.

En wat zou je doen als je een tientje op straat vindt?
“Dat gaat meestal gewoon in de pot, of als ik er toch iets tofs wil doen, dan gaat het naar vrienden of een extra treinkaartje.”

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uit zien,
wat zou je dan doen?
“Dat wat ik nu doe?”

Janne lacht, “ik denk gelijk, wat is dat voor een loze vraag!”

Cat: “Voor jou is dat logisch”.

Janne “Ja, ik zou nog steeds hetzelfde doen. Misschien dat ik dan over een maand in New Zeeland zou zitten in plaats van over een half jaar, maar that’s it. De aard van wat ik doe verandert er niet door.”

Heb je niet nog wensen die geld kosten, bijvoorbeeld nog een volgend boek? Janne: “Er komt nog wel een Engels boek, maar dat komt er sowieso wel.”

“Geld is niet de beperkende factor in mijn leven. Hoewel ik veel minder heb dan een minimum inkomen.”

Wat geeft jou een rijk gevoel?
“Dat ik kan bepalen wat ik doe op een dag, maar vooral heel veel dankbaarheid. Voor mijn vrienden, voor hoe ze me steunen, wat we samen voor elkaar krijgen. Voor hoeveel mooie dingen op de wereld zijn. Voor alle gave dingen die ik mag doen. Wat ik allemaal mag doen omdat mensen zo tof zijn.”

Cat: “Best wel veel”. “Ja,” lacht Janne.

Heb je tips voor de lezers?
“Nou ik denk dat het vooral mijn basisaanname is dat het niet uitmaakt wat er gebeurt, er zijn wel goede dingen. Of die maak ik ervan.”

“Om een leuk voorbeeld te noemen van hoe ik in het leven sta:

Vorige week was het oud en nieuw. Normaal gesproken ben je met je vrienden om 00.00 uur. Dat had ik ook gepland. Ik moest alleen ook voor een paar honden zorgen. Om drie minuten voor twaalf liep ik over de galerij nadat ik  bij de honden was geweest. Op de verdieping waar ik liep bleken geen buitenklinken te zijn, en dus was ik ineens buitengesloten. Er was niemand te zien, ik had alleen een trui aan, het was best wel fris. Dan gaat mij hoofd malen: Hé, ik ben buitengesloten. Is dit stiekem een thema voor 2015 of 2016? En dan zeg ik tegen mezelf:  Janne, er daar is heel tof vuurwerk, ga daar maar eens even naar kijken! En dus keek ik naar prachtig vuurwerk, er waren hele mooie blauwe. En ik ging op in dat moment. Omdat ik op het vuurwerk lette bibberde ik niet zo hard.

Na een minuut of tien zag ik een jongen en klopte ik op het raam, waarna hij me kon binnenlaten. En toen ik weer bij mijn vrienden was, riepen mijn vrienden in koor, “hé Janne!” en dat was ook leuk. Ik heb dus een hele goede jaarwisseling gehad.”

“Dit soort dingen overkomen me regelmatig. Dat lees je ook in mijn boek, hoe ik dingen ombuig.”

Meer weten over Janne, check haar website. Je kunt je via deze link abonneren op haar nieuwsbrief. Een ander leuk interview met Janne kunt je lezen op de site van Michèle Sparreboom.

Janne geeft lezingen en workshops over onderwerpen die met geluk te maken hebben. Een leuke workshop die ik bij haar volgde heette Wat als alles misgaat? Omgaan met tegenslagen.

12540471_985895004814077_283460719_n

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu