Gastblogs Janne Willems Wat maakt jou rijk?

Janne blogt: Rijk zonder huis #1

Janne Willems is een mooie momenten plukker. Ze heeft geen huis, geen baas en reist de wereld over om mensen te vragen een mooi moment van afgelopen week te tekenen. Janne maakte een reis door drie continenten en verzamelde inmiddels meer dan 7000 mooie momenten, die ze verzamelde in een boek.

Het boek Pluk je momenten is een verslag van prachtige verhalen, mooie tekeningen en Janne’s zoektocht naar geluksbeleving in andere culturen. Elke twee weken schrijft Janne een blog over hoe zij haar leven inricht, over geluk en over mooie momenten. Vandaag deel 1: Rijk zonder huis 

‘Mijn huis heeft 300 vierkante meter woonoppervlak. Nu jij.’ De ogen van mijn vader glimmen. ’40 bij  60 cm.’, zeg ik met een grote grijns. Leven doe ik uit mijn rugzak. Ik heb geen eigen huis en betaal geen huur. Toch zitten er in mijn broekzak sleutels van 3 huizen, 1 co-werkplek aan de Utrechtse gracht, een auto en een fiets. Alleen de fiets is van mezelf. Die heb ik gekregen van een vriend die hem over had, nadat mijn vorige was gejat. Aan huizen heb ik geen gebrek. Ik pas namelijk op huizen. Als er iemand op vakantie gaat, kom ik in hun huis en verzorg ik de poezen, honden, kippen, konijnen en cavia’s. Er komt geen geld aan te pas en beide partijen zijn blij. Zij kunnen met gerust hart op vakantie, want hun dieren worden goed verzorgd. En ik heb een woonplek.

In het afgelopen jaar heb ik onder andere gewoond in een penthouse met uitzicht op de haven, een appartement in Berlijn, vlakbij het Noorderplantsoen in Groningen, in een park in Utrecht en in de schaduw van de Erasmusbrug in Rotterdam. Soms moet ik nee zeggen, omdat ik aanbiedingen voor dezelfde week heb. Een tijdje geleden sprak ik hier met twee vrienden over. Een van hen vroeg zich af of het écht zo gemakkelijk was. ‘Ja hoor’ antwoordde ik. ‘Ik ben volgeboekt tot eind september, alleen de tweede week van augustus staat nog open.’ De andere vriend reageert meteen: ‘O, dan zijn wij op vakantie. Je kan dan in ons huis.’ Deze overvloed aan huizen geeft me een rijk gevoel. Toen ik na anderhalf jaar reizen terugkwam in Nederland, wilde ik geen eigen plek. Want ik wilde de vrijheid hebben om gemakkelijk naar het buitenland te vertrekken. Ik kan eenvoudig kiezen waar ik wanneer ben.

Ook zorgt het huizenopppassen ervoor dat ik gemakkelijker bij mezelf blijf. Want elke keer als ik verhuis, gemiddeld elke 10 dagen, vraag ik me af hoe het met me gaat en met welk ritme ik me het fijnst voel. Het is elke keer wel even wennen aan een plek. Maar het levert me meer op dan dat het me kost.

Welke zaken je bezit, wordt steeds minder belangrijk. Het gaat erom waar je toegang tot hebt. En met internet kom je steeds gemakkelijker bij spullen die anderen op dat moment niet nodig hebben. Een autoritje regel je via Snappcar, Mywheels of blablacar. Een heel arsenaal  spullen staat voor je klaar bij Peerby.nl, zoals die boormachine die je amper gebruikt. En is je baby weer gegroeid dan ruil je de kleren voor een grotere maat bij krijgdekleertjes.nl.  

Bij jou op zolder liggen vast dingen die jij niet meer nodig hebt, maar waar een ander blij van wordt. De vraag is niet waar je allemaal een slot op hebt zitten.

Maar: Wat zit er aan jouw sleutelbos?  

Janne 

IMG_7716

Meer weten over Janne? Check Janne’s website, en lees het interview dat ik met haar had over wat haar rijk maakt.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu