Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Kirsten Nelis

Kirsten Nelis (33) is stress management & burn-out coach en  fotograaf. Op 1 februari start haar 30 daagse challenge OUTSHINE YOUR STRESS & RELAX. Deze supergave en gratis challenge is geschikt voor iedereen die meer rust, balans en energie in zijn of haar leven wil. Kirsten geeft praktische tips. Doe je mee?

Kirsten kreeg eind 2010 een burn-out, ze heeft heel veel geleerd onderweg en deelt nu haar eigen ervaringen in de challenge met jullie, en ik vroeg haar: Wat maakt jou rijk?

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Wat ik mee heb gekregen lijkt een beetje paradoxaal. Allereerst leerde ik dat je zuinig moet zijn, maar als je iets koopt, moet het wel van een goede kwaliteit zijn. Zo liep mijn vader in een oud jasje, want dat kon nog prima, maar kocht hij wel de allerbeste en duurste computer.”

“Ik merk dat ik die lessen heb overgenomen. Ik wil liever iets minder bezitten, maar kies wel voor dingen van betere kwaliteit. Automatisch ben ik zuiniger op mijn spullen als het duurder was en gaat het daarom al langer mee. Goed voorbeeld doet volgen”.

Als je geld hebt, waaraan geef je het dan uit?

“Ik geef veel geld uit aan opleidingen en cursussen. Niet alleen om aan mijn bedrijf te bouwen, maar ook ter inspiratie en om mezelf te ontwikkelen. Het is heerlijk om nieuwe dingen te leren en te ontdekken. Daarnaast geef ik geld uit aan vakanties en doe ik graag leuke dingen met vrienden zoals wijntjes en koffietjes drinken en gaan we geregeld naar festivals”.

Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik heb in 2012 samen met een oud-huisgenoot, en vier anderen, een lifttrip gemaakt van Rovaniemi op de Finse Poolcirkel naar Amsterdam. We reisden zonder geld, dat was onze uitdaging. Het enige dat we hadden meegenomen was een klein beetje eten. Op een dag vond ik 10 Zweedse kronen (ongeveer € 1,=) en ik was helemaal blij: Oh yes! dacht ik, wat zullen we er eens van kopen? Ik kon alleen maar aan eten denken, een soort overlevingsinstinct. Mijn reisgenoot opperde dat we het geld konden weggeven. Ik vond dat eerst wel lastig maar heb het toch gedaan. Met de intentie en het vertrouwen dat er iets goeds voor terug zou komen. De volgende dag gaf iemand ons zomaar 100 kronen (€ 10,=). Ik stond perplex. Van dat geld hebben we toen een zoveel mogelijk eten gekocht en met iedereen gedeeld. Dat gaf zo’n goed gevoel! En heel toevallig was alles precies op toen we in Amsterdam aankwamen. Ik heb toen geleerd écht te delen, ook al heb je niets. Alles wat je geeft kom later op een andere manier weer bij je terug. Daar vertrouw ik nu helemaal op!”

“Het gave van reizen zonder geld is dat het je dwingt om anders naar dingen te kijken, vertrouwen te hebben en ook te durven vragen. Je moet wel. Ik moest nogal uit mijn comfortzone om eten en onderdak aan mensen te vragen, maar de mensen die ons hielpen bleken het meer dan leuk te vinden. Overal kregen we er ook nog eens mooie verhalen bij. Je bent een voorbijganger dus mensen durven dingen te delen die ze anders nooit zouden vertellen. Heel inspirerend en bijzonder om mee te maken. Ik heb nog steeds contact met een aantal mensen, erg leuk!”.   

En wat zou je doen als je een tientje op straat vindt?

“Ik heb wel vaker geld gevonden op straat maar heb er nooit iets speciaals mee gedaan. Vroeger wel trouwens herinner ik me, ik vond 10 gulden en kocht er snoep van samen met een vriendinnetje. En ik heb met datzelfde vriendinnetje een keer 100 gulden gedeeld die ik vond toen ik haar op ging halen.”

“Als ik nu geld op straat vind krijg ik een blij gevoel, het blijft een cadeautje!”

Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uit zien,
wat zou je dan doen?

“Daar fantaseer ik heel graag over. Laatst had ik het er nog met vrienden over. Hardop dromen. Ik merk dat ik al veel stapjes gemaakt heb om dichter bij mijn droomleven te komen. Natuurlijk zou ik blijven doen wat ik nu doe, want daar word ik heel blij van. Maar ik zou bijvoorbeeld wel meer hulp vragen, mensen om heen verzamelen die ik kan inhuren om me te assisteren met dingen die mij nu teveel tijd kosten. Zodat ik nog meer mensen kan helpen met wat ik te bieden heb door me nog meer te richten op de creatie van nieuwe programma’s. En de mensen die het niet kunnen veroorloven zou ik het gratis aanbieden.”

“Ik zou het online stuk van mijn bedrijf verder uitbreiden zodat ik langere periodes in het buitenland kan wonen en werken. Ik zou bijvoorbeeld een groot huis huren waar vrienden gezellig langs kunnen komen. Die vlieg ik dan gewoon in. Wonen op een plek waar je lekker buiten kunt zijn. Een grote tuin. Daar word ik blij van. Maar ik ben eigenlijk al heel happy met wat ik doe, want ik hou van ondernemen en ik help mensen graag om bewuster te worden en ook hun hart te volgen. Ik zou ook vrienden helpen om hun droom te verwezenlijken door in ze te investeren.”

“Hardop dromen triggert me om na te denken over mijn visie, over waar ik naartoe wil. Ik geloof dat alles wat je wilt mogelijk is. Focus is daarbij erg belangrijk en het loslaten van de FOMO (fear of missing out).”

“Naast stress management & burn-out coach ben ik ook fotograaf, maar ik heb fotografie in die zin een beetje losgelaten omdat het vooral een hobby is. Grappig genoeg komen er nu regelmatig mooie projecten of verzoeken langs. En die doe ik natuurlijk wel!”.

Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Vrijheid! Ik kom er steeds weer achter dat het belangrijk voor me is de vrijheid te hebben mijn eigen tijd in te delen, mijn eigen pad te volgen en de dingen te doen waar ik energie van krijg. Eind van dit jaar wil ik bijvoorbeeld een maand in Barcelona gaan wonen en werken. Zo kan ik de zomer ook wat verlengen. Ik zou namelijk ontzettend van buiten in de zon zijn! Wat wil een mens nog meer? Ik kan daar zo van genieten.”

“En het feit dat ik weer 100% energie heb na mijn burn-out. Energie om de dingen te doen waar ik blij van word. Ik heb echt moeten leren naar mezelf te luisteren en anders om te gaan met de prikkels die op me afkomen. Die inzichten en ervaring is ook iets wat ik in de challenge wil delen”.

“En last but zeker not least ben ik heel erg dankbaar voor de leuke, lieve, grappige en geweldige mensen die ik om me heen heb.”

Heb je tips voor de lezers?

Ik hou erg van quotes dus ze komen in quote vorm 😉

“Do more of whatever makes you happy.”

“Durf te luisteren naar je hart.”

“Mindset is everything.”

“Believe you can and you are halfway there.”

“Vertrouw erop en het ‘hoe’ krijgt vanzelf invulling”.

Kirsten Nelis

Fotografie: Alex Cohen

FB event foto OUTSHINE FINAL

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu