Gastblogs Janne Willems Leuke dingen doen

Janne blogt: Couchsurfing, meer dan een gratis slaapplek #2

Couchsurfen
Als ik op reis ben, betaal ik meestal niet voor mijn overnachting. Ik logeer gewoon bij leuke mensen thuis. En dat in al in 27 landen. Hoe ik deze mensen vind? Via de website www.couchsurfing.org.  Couchsurfing.org is een netwerk waarbij mensen een gratis slaapplek aan reizigers aanbieden. Wereldwijd zijn er meer dan 1 miljoen actieve gebruikers.

Zoals andere initiatieven binnen de deeleconomie is couchsurfing gebaseerd op vertrouwen. Om dit vertrouwen te waarborgen maakt couchsurfing gebruik van een referentiesysteem. Vrienden, surfers en hosts kunnen een referentie voor je achterlaten op je profiel over hun ervaringen met jou.  Dit geeft een indicatie of iemand de juiste instelling heeft. Waterdicht is dit systeem natuurlijk nooit, maar grote problemen ben ik nog niet tegengekomen. Aan de hand van profielen kun je uitzoeken bij wie je zou willen overnachten.  Ik let hierbij vooral op de interesses van de persoon en de referenties. Niet op hoe mijn slaapplek eruit zal zien. Mijn slaapplekken zijn dan ook erg divers. Van een prinsessenbedje in Finland van de 8-jarige dochter die niet thuis is, een dekentje op de vloer in Vietnam tot een bungalow in een driesterrenhotel in Agra, India. Omdat mijn Indiase host te weinig tijd had om me thuis te hosten kon ik gratis in het hotel van zijn opa slapen.

Niet hetzelfde als gratis slapen 
Couchsurfing is niet hetzelfde als een gratis slaapplek. Het is geen gratis hostel. Het gaat om delen en de interactie bij elkaar, het is meer dan alleen een slaapplek. Als je bij een vriend van je gaat eten krijg je een gratis maaltijd, maar dat is niet de enige reden waarom je naar je vriend toe gaat. Zo is het ook bij couchsurfing. Je blijft bij iemand logeren omdat je mensen wilt leren kennen.  Wie ze zijn en hoe steekt hun cultuur in elkaar? De deal is dat je een ontmoeting hebt met elkaar, dat is belangrijker dan de slaaplek.  Het varieert per host hoeveel tijd er is voor die ontmoeting. Harrald uit Stockholm haalde me op van het station en daarna dook hij achter zijn computer omdat hij een deadline voor zijn werk had. Saugath in Kathmandu week tien dagen lang niet van mijn zijde en nam me zelfs mee naar zijn geboortedorp in de Katmandu Vallei. Na een rit op het dak van de bus en een paar uur lopen kwamen we bij zijn grootouders aan. Het was donker en we liepen een boerderij in waar binnen een vuurtje brandde. Drie ouderen warmden hun handen terwijl de curry stond te pruttelen. Dat was een bijzonder moment.

Leuke mensen ontmoeten
Couchsurfing is een perfecte manier om leuke mensen te leren kennen. Omdat het een platform is waar mensen nieuwe mensen willen ontmoeten zijn de leden bijna per definitie open mensen die benieuwd zijn naar de ervaringen van anderen. Naast vragen of je bij iemand kan blijven slapen kun je ook gewoon voorstellen om een kop koffie te drinken of de stad te bekijken. Via couchsurfing heb ik filmmakers, vertalers en journalisten gevonden die mij verder hielpen met mijn project Pluk je momenten (Seize your moments). Toen ik tijdens een kop koffie met de Bulgaarse Mina liet ontvallen dat ik wel een nieuwe website wilde, besloot zij om die voor me te maken. Daarnaast organiseren couchsurfers vaak meet-ups voor leden die in een stad zijn. Vaak gezellig een biertje drinken met wie er is. Ook andere soorten events staan aangekondigd op de CS-website, zoals een gratis rondleiding door Utrecht op zaterdagmiddag.

Cultuur leren kennen
Als je bij mensen logeert, leer je een cultuur goed kennen. Zo eet ik wat zij eten. Van versgevangen vis uit een Fins meertje tot Bosnische polenta met yoghurt als ontbijt. Ook met andere gewoontes kom je in aanraking. Zo nam een host in Laos mij mee om respect te betuigen aan een overleden man. Boven in het bamboehuis waken vier oude dames bij de kist. Een witte kist met gouden schilderingen. De kist bestaat uit meerdere lagen zoals een piramide met bovenop een klein tempeltje met gordijnen. Oranje anjers, een foto van de overledene en knipperende kerstlampjes maken het geheel af. Wij zeggen geen gedag, dat hoort niet. De overledene kan immers geen gedag meer zeggen.

Ook binnenhuis kom ik zaken tegen die anders zijn dan ik gewend ben. De moeder van het Nepalese gastgezin lacht luid en zegt dat ik nu alle keukentaken moet doen. Haar zoon legt uit dat ze ongesteld is en daarom niet in de keuken mag komen. Samen scheppen we het eten op. “Eten we nu allemaal in de woonkamer in plaats van de keuken?” Hij lacht “No, she is out now.”

Waarom zou je wildvreemden in je huis halen?
Mijn Vietnamese host Nga dacht niet dat ze ooit zou gaan hosten. Het leek haar ingewikkeld. Maar het bleek heel eenvoudig. “I can choose who comes, so I meet all those interesting people. And I don’t even have to leave the house“.  De eerste keer hosten vond ik best spannend, maar het klikte erg goed. Dus het waren gezellige avonden en ‘s ochtends maakte mijn logée, de Finse Jussi, ontbijt klaar met gebakken eieren.

12 Tips voor als je wilt couchsurfen:

Beginnen
• Vul je profiel op couchsurfing zo volledig mogelijk in, gebruik meer dan 1 foto.

• Vraag vrienden waarvan je weet dat ze couchsurflid zijn of ze ook op de site vrienden met je willen worden. Hierdoor bouw je meteen geloofwaardigheid op.
• Als je hosten of surfen spannend vindt, kun je ook eerst couchsurfbijeenkomsten bezoeken om de sfeer te proeven. Of je geeft iemand een rondleiding in je stad.

• Surfen hoeft niet meteen aan de andere kant van de wereld. Mijn eerste keer surfen was in Groningen.

Hosten

• Denk na over je verwachtingen van gasten. Als jij zelf elke avond vroeg gaat slapen en ‘t vervelend vindt als iemand laat thuis komt, kun je dat prima aangeven. Geef duidelijk aan naar de surfer toe wat je van hem verwacht.
• Kijk of het profiel van de surfer bij jou past.

• Kijk naar de referenties van de surfer.

Surfen

• Zoek hosts uit die bij jou passen, zoek eventueel op trefwoord.
• Kijk naar de referenties van de host.
• Controleer of de couch beschikbaar is.
• Stel je nieuwsgierig, open en flexibel naar de host op.

• Als je als vrouw alleen reist, wees extra voorzichtig als je een profiel van een man uitzoekt. Surfen bij mannen kan prima, maar ik kijk dan extra goed naar de referenties.

Veel surfplezier!

Janne

10001563_820869544607840_1940287239883934894_n

Meer weten over Janne? Lees haar vorige blog over rijk zijn zonder huis en het interview over wat haar rijk maakt en check haar site Seize Your Moments.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu