Gastblogs Kirsten Nelis

Gastblog Kirsten Nelis #2: Op naar een bewust, energierijk en gelukkig leven

Kirsten Nelis, trainer & coach en ontwikkelaar van het online programma ‘Beat your Burn-out’,  schrijft de komende weken over hoe je je leven kunt ombuigen; van een stressvol naar een bewust, energierijk en gelukkig leven. De drie belangrijke lessen die zij zelf ervaren heeft lopen als rode draad door deze blogs heen:

 1. Mindset is everything.
 2. Doe waar je energie van krijgt.
 3. Een beetje spanning is niet erg, het geheim is ontspanning.

Deze week deel 2 van de blogserie.

No stress!

Weet waar je staat.
Stress is iets wat onderbewust ontstaat. Het is een oerinstinct en een automatische fysieke reactie op de prikkels die wij ervaren. Stress is een staat van alertheid waardoor we in eerste instantie beter kunnen presteren. Niet verkeerd dacht ik zo. Dit klopt, totdat de periode dat je stress ervaart te lang aanhoudt en je batterij en je reserve batterij leeg is. In de periode dat je je batterij op maakt, ontwikkel je een fysieke klachten die als indicator dienen van waar jij staat. Doe de test om erachter te komen waar jij staat.

Maar geen stress over de stress, er is een oplossing!

Ontspanning, het medicijn tegen stress.
Tegenover de stress die je opbouwt zou er minstens zoveel ontspanning moeten staan. Jouw eigen balans tussen inspanning & ontspanning. We hebben nog wel eens de neiging om de spanning gedurende onze dag op te laten lopen om vervolgens thuis uitgeblust op de bank te zitten. Gelukkig hoeft dit niet! Wat zou je bijvoorbeeld gedurende je werkdag kunnen doen om te ontspannen en je stress te ontladen?

Een paar voorbeelden om je te inspireren:

 • Koffie halen! Wie had gedacht dat dit ‘rotklusje’ zo goed voor je zou zijn.
 • Naar buiten tijdens je pauze. Een beetje vitamine D tanken in de zon.
 • Een paar keer diep in- en uitademen.
 • Eerder opstaan, de tijd nemen voor ontbijt zodat je ontspannen aan je dag begint en je ruim de tijd hebt om naar je werk te komen.

Nee-zeggen is een optie
Wat ik je nog mee wil geven dat 'nee' zeggen altijd een optie is. Dit klinkt misschien voor de hand liggend maar voor veel mensen is dit ontzettend lastig. Hoe is dat voor jou? Zeg je wel eens ‘ja’ terwijl je ‘nee’ bedoelt? En kom je vervolgens je afspraak niet na? Dit geeft stress, voor beide partijen!

Als je niet gewend bent om ‘nee’ te zeggen, kan ik je alleen maar aanraden: ga het oefenen. Oefen met een vriend of vriendin, met je partner, met een collega. Maak aantekeningen van wat je wilt zeggen en breng het geoefende vervolgens in de praktijk.

No more talking, we gaan aan de slag 😉

 1. Wil je weten waar jij staat? Stress, overspannen of burn-out? Wil je weten wat jouw signalen van stress zijn? Doe je test op burnout-test.nl.
 2. Schrijf voor jezelf op wat je gedurende de dag zou kunnen doen om te ontspannen. Plan deze momenten in je agenda.
 3. Oefen met ‘nee’ zeggen en pas dit in de praktijk toe.

Geniet van jouw stappen op weg naar een bewust, energierijk en gelukkig leven!

Kirsten

Kirsten Nelis

Lees hier de eerste blog van Kirsten: preparing yourself for a happy life en het interview over wat haar rijk maakt.

Vergelijkbare artikelen

3 Reacties

 • Reply
  xmodeorakelsx
  19 februari 2016 at 16:54

  Zeker een goed en actueel onderwerp om over te schrijven. Heel goed review en leuk dat je zelf een test kunt doen. Groetjes?

 • Voeg een reactie toe

  Menu