Gastblogs Janne Willems

Janne blogt: De truc die het makkelijker maakt om iemand een vraag te stellen #3

De truc die het makkelijker maakt om iemand een vraag te stellen
 
Als je iemand iets vraagt, kan die persoon je helpen. En omdat mensen helpen leuk vinden, is het een goed idee om vragen te stellen. Zeker als je iets voor elkaar wilt krijgen.  Zo kun je een gele ballon tot een snelle auto omruilen of met Richard Branson in zijn privéjet naar Amerika vliegen. Voor nog veel meer inspirerende voorbeelden van mensen die hun dromen waarmaakten door te vragen: http://durftevragen.nl/boek/
 
Toch kan het soms lastig om op iemand af te stappen met het verzoek om iets voor je te doen of je iets te geven. Je kan je een bedelaar voelen. Je kan afgewezen worden. Je kan het lastig vinden dat je moet toegeven dat je iets niet weet, kan of hebt.  Verdoe je niet zijn tijd? Vraag je niet teveel?  etc. etc. etc.
 
Stel geen vraag maar geef een cadeau
Wat ik dan doe in dit soort gevallen is dat ik geen vraag stel maar een cadeau ga geven. Een vraag waar iemand echt blij van wordt. Ik vraag mensen naar hun mooie momenten omdat ik weet dat ze daar blij van worden. Ik geef hen een ervaring.
 
Toen ik op reis was had ik vervoer nodig. Dus mailde ik de Nieuw Zeelandse treinmaatschappij dat het heel gaaf zou zijn als een internationaal sociaal kunstproject ook in Nieuw Zeelandse treinen zou plaatsvinden. En ik bij hen mooie momenten zou verzamelen. Zo kon ik laten zijn hoe tof hun treinreizen waren, vooral door de verhalen van de mensen in de trein te laten zien. Binnen 17! minuten kreeg ik een mailtje terug. Ze wilden heel graag meedoen en of ik even mijn reisschema kon geven, dan konden ze me de kaartjes opsturen.
 
Stappenplan voor een goed cadeau
Maar hoe denk je nu je vraag om naar een goed cadeau? Hoe ga je weg van het ik-wil-iets-van-je-maar-waarom-zou-je-dat-doen-denken? Naar een vraag waar iemand echt blij van wordt? Naar een samenwerking waar jullie allebei van gaan stuiteren? De volgende stappen kunnen hierbij helpen.
 
1. Bedenk waar de ander blij van wordt
Waar doe je de ander een plezier mee? Wat zijn zijn belangen en wat wil hij voor elkaar krijgen? Je kan bij deze vragen zo groot en klein denken als je wil. Van wereldreizen tot een overvolle schuur vol fietsen waarin hij ruimte wil – en laat jij nu net een fiets kunnen gebruiken. En gewoon een ander kunnen helpen, vinden mensen al heel fijn.
 
2. Bedenk waar jij blij van wordt om te geven
Hoe kan jij voor die ander van waarde zijn? Waar ben jij heel goed in of wat wil je leren? Wat zijn de dingen die jij heel graag zou willen doen?
 
3. Maak van 1 & 2 een droomscenario
Wat zou nu het meest gave plan zijn als je de antwoorden op vraag 1 en 2 combineert?
 
4. Leg het droomscenario voor aan de ander
Stel het gave plan aan de ander voor. Bonuspunten als je uitlegt waarom het droomscenario een goed idee is. Laat het open wat ermee gebeurt en peil de reactie van de ander. Vaak komt er iets moois uit.
 
Zo hoorde ik vorige week dat precies als ik in Australië ben, er een van de grootste conferenties ter wereld over geluk plaatsvindt. Ticketprijs 1200 dollar. Maar ik wist meteen, daar wil ik bij zijn. Dus ik heb de directrice van de conferentie gemaild. En haar verteld hoe gaaf het zou zijn als we zouden samenwerken en waarom. Ze mailde terug dat het programma voor 2016 helaas al helemaal vol zat, maar heel misschien dat er in de pauze nog mogelijkheden zijn. Na de conferentie wil ze graag met me afspreken om meer te horen over mijn project. En ’the least I can do is offer you a guest ticket.’
 
Het voordeel van dit cadeautjesdenken is niet alleen dat je slagingskansen veel groter zijn. Ook wordt het veel leuker omdat je iets voorstelt waar je allebei blij van gaat worden. Daarnaast staat wat jij nodig hebt niet meer centraal, maar het toffe idee. Niet de treinkaartjes maar het verzamelen van mooie momenten in een trein. Hierdoor vervallen bijna alle mentale barricades die je hebt met het stellen van een vraag. Als er een ‘nee’ komt is het geen afwijzing van jou, maar van je idee. Dat scheelt. Ook ben je geen profiteur. Want je geeft een cadeau. En dat is vaak nog veel leuker dan het stellen van een vraag.
 
Welk cadeau ga jij vandaag aan iemand geven?
 
Janne
 
melbourne3
Meer weten over Janne? Lees haar vorige blog over rijk zijn zonder huis en het interview over wat haar rijk maakt en check haar website Seize Your Moments.

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu