Gastblogs Marion van Doorm

Gastblogger Marion van Doorm over hoe een uitvaart ook kan zijn #2

Marion van Doorm (41) is getrouwd met Erik, moeder van Teun (5). Ze woont in Utrecht en is uitvaartbegeleider (Nabij Uitvaarten) en schrijver van levensverhalen (Als de dag van gisteren). Marion schrijft eens in de zoveel tijd een gastblog over haar kijk op het leven en het omgaan met de dood. In dit blog geeft Marion advies over hoe je kunt besparen op een uitvaart. Niet het gezelligste onderwerp, maar de dood hoort nu eenmaal bij het leven het is goed om er af en toe even bij stil te staan. Hoe een uitvaart ook kan zijn – 10 bespaartips op een uitvaart Ik heb 10 bespaartips op een rij gezet. Eigenlijk noem ik het liever geen bespaartips, eerder is het een manier om op een andere manier naar afscheid nemen te kijken, onderzoek de mogelijkheden en laat je niet leiden door ‘hoe het hoort’ maar wel door: wat past bij ons en de overledene en hoe willen wij het. Dat sommige keuzes dan voordeliger uitpakken is  alleen maar mooi meegenomen. Zo zijn er nu ook zogenaamde ‘budget uitvaarten’, een term die ik niet zo goed begrijp want iedere uitvaart heeft een budget waarbinnen een waardig afscheid moet passen. Of dat nou met een kleine beurs is of met grote bedragen, er is altijd een budget. Maar laten we ons hier richten op de uitvaart met een kleine beurs, hoe je het ook wendt of keert, je zult voor een creatievere uitdaging staan.

  1. Thuis opbaren. Dat is eigenlijk altijd voordeliger dan opbaren in een uitvaartcentrum en je kunt op ieder gewenst moment bij je dierbare zijn, er eens naast gaan zitten en je kunt zelf bepalen wanneer je anderen de gelegenheid wilt geven afscheid te nemen. Het enige waar je rekening mee moet houden is of er voldoende ruimte is in huis en hoe je de overledene in en/of uit het huis krijgt. Bijvoorbeeld, in het geval van een smal trappenhuis moet een overledene vaak op een brancard naar beneden en dan in de kist gelegd worden.
  1. Maak zelf een kist of een wade. Als je een beetje handig bent kun je zelf een kist of lijkwade maken. Laat je wel goed adviseren door de uitvaartbegeleider, een kistenmaker of maker van wades over de afmetingen en voorwaarden waaraan een kist of wade moet voldoen voor een begrafenis of crematie.
  1. Crematie – Altijd een van de grotere kostenposten, maar er zijn mogelijkheden om hierop te besparen. Als je het afscheid met een grotere groep elders doet dan kun je kiezen voor de zogenaamde technische crematie. Hierbij is er geen dienst in de aula en kun je ook niet mee naar het crematorium voor een laatste groet. Tussen dit alles of niets zit nog de mogelijkheid om in een kleine groep, meestal maximaal 10 personen in de familiekamer van het crematorium afscheid te nemen.
  1. Begrafenis, is vrijwel altijd duurder dan een crematie omdat je te maken hebt met graf-en onderhoudsrechten en er iets van een grafmonument op moet. Heb je weinig geld en wil je toch een begrafenis dan kun je het beste kiezen voor een algemeen graf voor 10 jaar. Er is dan geen keuze voor de plek en wie erbij en/of naast ligt.
  1. Aankondiging van de dood – de rouwkaart, kan ook prijzig zijn als je hele specifieke wensen hebt. Maar als je een creatief familie/vriend hebt dan kun je dit ook zelf doen en in een goede copyshop laten drukken. Wil je drukkosten besparen dan kun je ervoor kiezen om de kaart via de mail te sturen en social media te gebruiken. Er zijn tegenwoordig ook een heel aantal online condoleanceregisters waar mensen hun medeleven kunnen betuigen en een persoonlijke boodschap kunnen achterlaten.
  1. Eigen vervoer, als jij of iemand in je omgeving een auto of busje heeft waar een kist in past dan mag je in Nederland de overledene zelf vervoeren. Als de betreffende auto ook nog belangrijk is geweest voor de overledene dan geeft het ook meteen een mooie symboliek en maakt het tot een passend afscheidsritueel. Denk er wel aan de de kist vastgezet moet (kunnen) worden, het mag niet gaan schuiven.
  1. Wil je graag bloemen, maar heb je geen geld voor een rouwstuk vraag dan aan iedereen die komt om een bloem mee te nemen. Als de overledene een lievelingsbloem had dan kun je daarom vragen, als je iedereen zelf laat kiezen dan krijg je een mooie kleurenpracht door alle verschillende bloemen.
  1. Neem thuis afscheid. Als je een huis hebt waar voldoende plek is voor alle mensen die afscheid komen nemen dan kun je de afscheidsdienst ook thuis doen. Dat maakt het heel intiem en persoonlijk. Als er mensen zijn die je wel afscheid wilt laten nemen maar die niet bij de afscheidsbijeenkomst hoeven te zijn, dan kun je in de dagen daarvoor één of meerdere rouwbezoeken organiseren.
  1. Samenzijn na de crematie of begrafenis. Als je wilt besparen op de condoleance achteraf of het idee van de koffiekamer past niet bij je kijk dan of het mogelijk is het samen zijn na het afscheid thuis te doen. Dan bespaar je op locatiehuur en catering (mits je die ook zelf doet) en – ik spreek uit ervaring – zorgt voor een gemoedelijke, ontspannen sfeer en voorkomt ook nog dat iedereen in een rij gaat staan om je te condoleren. Bij mooi weer kun je ook met iedereen naar een park gaan en daar bijvoorbeeld een picknick organiseren.
  1. Honorarium uitvaartbegeleider. Als er dingen zijn die je graag zelf wilt doen in het organiseren van de uitvaart bespreek dit dan goed met je uitvaartbegeleider. Als duidelijk is wie wat doet, zet dit ook op papier, is er in de meeste gevallen een lager honorarium voor de uitvaartbegeleider mogelijk.

Ter afsluiting heb ik nog één laatste advies: sluit een goede uitvaartverzekering af! Je betaalt iedere maand voor een bepaalde periode een paar euro en je laat je nabestaanden niet achter met de kosten van je uitvaart. Er zijn twee soorten verzekeringen: een kapitaal- of een in naturaverzekering. Ik raad altijd de eerste aan: een kapitaalverzekering, dan krijg je het verzekerde bedrag uitgekeerd waar je mee kunt doen wat je wilt en je kunt kiezen voor welke uitvaartbegeleider jij wilt. Laat je goed adviseren, vraag verschillende offertes aan en lees de algemene voorwaarden goed, met name op basis waarvan ze welk bedrag uitkeren. Marion IMG_7630 Meer weten over Marion en over haar werk als uitvaartbegeleider? Check haar sites Nabij Uitvaarten en Als de dag van gisteren. En lees hier het interview met haar over wat haar rijk maakt. Marion’s eerste blog over het taboe dat de dood heet, lees je hier.  

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu