Gastblogs Janne Willems

Janne blogt: Als je jouw waarom even vergeet #4

Als je jouw waarom even vergeet

Een paar weken geleden prikten de tranen in mijn ogen.
Hannah stuurde me een berichtje over mijn boek dat ze gelezen had. Dat boek gaat over mooie momenten die ik van over de hele wereld verzameld heb, door gewoon op vreemden af te stappen en te vragen of ze een mooi moment willen tekenen.
Dit schrijft Hannah:  ‘Yep, ‘t is gelukt! Na het lezen van je boek (laatste bladzijden in de zon in m’n achtertuin afgelopen dinsdag), nam ik me voor om het tekenen op te pakken met m’n zoon Jorrit van 8. Hij zit niet lekker in z’n vel. Vindt alles stom, vooral zichzelf… We hebben gelukkig wat begeleiding hoe hier mee om te gaan, maar toen ik vertelde over jouw boek, wilde hij meteen tekenen. ‘Maar ik heb helemaal niks leuks’.  ‘Denk maar even na’… zei ik, en ik begon vast te tekenen. We mogen niet bij elkaar kijken voor ‘t af is, vindt Jorrit. Hij vraagt ondertussen of hij ook mag schrijven. ‘Tuurlijk, maar ook een klein tekeningetje’. ‘Dat was echt een leuke dag’.  
Het leren tekenen van kleine momenten zal nog wel even wennen zijn, maar ik vond ‘t een mooi begin! We hadden een A4-tje doormidden geknipt en die weer dubbel gevouwen. Nu hebben we allebei 4 kantjes om te tekenen. Morgen vertrekken we met een minicruise naar NewCastle. De papieren en de kleurenpen moeten mee in de koffer!
Wauw! Natuurlijk is het fijn als mensen baat hebben bij wat je doet. Maar deze keer raakt het me extra. Ik besef me dat ik wat uit het oog verloren ben:  de reden waarom ik het boek maakte. Dat mensen er baat bij hebben als ze bij hun eigen mooie momenten stil staan.
De afgelopen weken was ik vooral dingen aan het regelen en fixen. En stond ik eerlijk gezegd niet altijd stil bij waarom en voor wie ik het deed. En Hannah confronteerde me daarmee.
Soms raak je gewoon opgeslokt in je to do lijst. In de praktische zaken van een project, zoals de financiële en commerciële kant van de zaak, de verkoop van het boek. En dan kun je tijdelijk het het oog verliezen waar het omgaat. Net zoals je op een drukke dag zo hard kan rennen dat je vergeet te genieten.
Hoe zou je dit nu kunnen voorkomen? De heilige graal heb ik nog niet gevonden en die zal er voor een iedereen anders uitzien. Maar de volgende dingen kunnen helpen.
1. Blijf contact houden met waarvoor je het doet. 
En meestal zijn dat mensen. Hun reactie is goud waard, want dan weet je weer waarom je het werk doet wat je doet.
2. Bouw je reflectie momenten in.
Reflecteren kan met jezelf of met iemand anders. Bepaal een frequentie die voor jou handig is en vraag je dan af of nog steeds datgene doet waar jij door gedreven wordt.
3. Wanhoop niet.
Op het moment dat je er achter komt dat je de belangrijke dingen uit het oog verloren bent, ben je eigenlijk alweer bijna terug. Dus dat is handig. Daarnaast is het heel normaal dat het af en toe gebeurt, dus je hoeft jezelf niet in elkaar te slaan. Gewoon weer lekker met de belangrijke dingen bezig gaan.
Janne
2016-03-21_22-16-03
Meer weten over Janne? Lees al Janne’s blogs voor Rijke Meisjes:
Check de TEDtalk die Janne gaf in Groningen.
http://www.youtube.com/watch?v=AJTiJdDL8rQ
Janne’s website heet: Seize Your Moments en haar geweldige boek Pluk je momenten bestel je het makkelijkst via deze link.

Vergelijkbare artikelen

2 Reacties

 • Reply
  Mieneke
  22 maart 2016 at 10:39

  Mooi artikel zeg! Inspirerend. Het tekenen zou zomaar een goede uitlaatklep kunnen zijn voor de jongen die slecht in zijn vel zit.

  • Reply
   Cat
   25 maart 2016 at 21:40

   Hey Mieneke, ja leuk he? Janne heeft sowieso altijd hele goede tips en ideeën. Teken jij zelf ook graag?

  Voeg een reactie toe

  Menu