Gastblogs Kirsten Nelis

Gastblog Kirsten Nelis #4: Op naar een bewust, energierijk en gelukkig leven

Op naar een bewust, energierijk en gelukkig leven. Kirsten Nelis, trainer & coach en ontwikkelaar van het online programma ‘Beat your Burn-out’,  schrijft de komende weken over hoe je je leven kunt ombuigen; van een stressvol naar een bewust, energierijk en gelukkig leven. Deze keer neemt Kirsten je mee in de belangrijkste do’s & don’ts bij stress. Er is zoveel te leren! Inzicht krijgen Als je niet weet dat je iets ‘fout’ doet, hoe kan je het dan veranderen? Dit is niet te doen, tot op het punt dat je last krijgt je eigen gedrag. Je gedrag levert nog te weinig op en je merkt dat je gedrag ook iets kost. Een voorbeeld vanuit mijn eigen ervaring. Ik werkte heel hard en dit leverde mij ontzettend veel op: waardering, loonsverhoging, versneld promotie. Niet zo gek allemaal. Totdat ik op het punt kwam dat mijn harde werken tot gevolg had dat ik mijn vrienden minder zag en dat ik minder goed voor mijzelf ging zorgen (voeding, beweging, vrije tijd). Op dat moment voelde ik dat het harde werken in deze vorm niet oké meer was. Bewustwording Om jezelf te kunnen zien en bewuster te worden, is het goed om jezelf eens van een afstandje te bekijken. Alsof je op de stoel van jouw beste vriend of vriendin gaat zitten. Wat zou je op dat moment tegen jezelf zeggen? Het proces naar een bewuster leven heb ik de afgelopen 6 jaar doorgemaakt. Het is overigens nooit ‘af’ maar ik heb ontzettend veel geleerd. Herkenning in anderen heeft mij veel inzicht gegeven. Daarom deel ik mijn belangrijkste inzichten en valkuilen van de periode dat ik stress had en burn-out was. Valkuilen De grootste drie valkuilen bij stress zijn de volgende:

  1. Hopen dat de stress vanzelf over gaat
  2. Nog harder werken om alles af te krijgen
  3. Alles alleen proberen op te lossen

Vaak gaan deze drie dingen hand in hand en is er een vicieuze cirkel. Kijk eens naar hoe jij de dingen aanpakt en of je jezelf hierin herkent. Dit is de eerste stap in bewustwording waarbij je tegelijk vaak ook niet weet hoe je het dan wél moet doen. Vier het inzicht, je hebt de eerste stap gezet. De volgende stap komt vanzelf. Wat heb je nodig? Een van de belangrijkste vragen die je jezelf kunt stellen is: wat heb ik nodig? De vraag impliceert dat je bereid bent om naar jezelf te luisteren en dit serieus te nemen. Dit proces doorloopt de volgende fases:

  1. Herkennen: Leren luisteren naar je lichaam: vermoeidheid, geen zin, irritatie heeft zoveel informatie in zich. Sta eens letterlijk stil bij jouw gevoelens.
  2. Erkennen: Deze informatie serieus nemen en bereid zijn het echt te horen.
  3. Acceptatie: Als je echt hebt gehoord wat je lichaam te vertellen heeft, verbind je er actie aan. Bijvoorbeeld als je vermoeid bent, ga eerder naar bed of doe een middagdutje.

Vertragen en stil staan Als je maar door gaat in de waan van de dag, kom je gewoonweg niet te weten wat je nodig hebt. Om te leren luisteren naar je lichaam is het nodig te vertragen en stil te staan. Hierbij kan ik je helpen. In de afgelopen weken een gratis videoreeks gemaakt over de do’s en don’ts bij stress en burn-out. Hierin nog meer tips & valkuilen en staan we samen stil. Wil je meer weten en ook zelf aan de slag? Schrijf je via deze link in om de videoreeks over de do’s & don’ts bij stress en burn-out gratis in je mailbox te ontvangen.

Geniet van jouw stappen op weg naar een bewust, energierijk en gelukkig leven! Kirsten Kirsten Nelis
 
Lees hier de andere blogs van Kirsten voor De Rijke Meisjes: Preparing yourself for a happy life #1, #2 en #3 en het interview Wat maakt jou rijk?

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu