Gastblogs Janne Willems

Janne blogt: 9 weken reizen met alleen handbagage #5

9 weken reizen met alleen handbagage
 
Jessie verzamelt haar dochters. Een voor een rennen ze de trap af van een groot huis in een voorstad van Sydney. Ze moeten namelijk iets bijzonders zien. Dat bijzondere blijkt mijn rugzak te zijn. Omdat dit het enige is wat ik bij me heb. Net iets groter dan een normale rugzak en het kan zo mee de kabine van een vliegtuig in. Zwaar is hij niet: 7 kilo. Ik reis 9 weken rond in Australië en Nieuw Zeeland met alleen handbagage. Ik vind het heerlijk en ik wil niet meer anders. Dit zijn de voordelen die ik ervaar:
 
Geen gezeul
Het maakt nogal wat uit of je 7 of 19 kilo bagage op je rug hebt. Het eerste loopt veel en veel gemakkelijker. Je kan natuurlijk ook voor rolkoffers kiezen, maar het principe blijft hetzelfde. Met handbagage heb je geen gezeul. 
 
Ik kan wel die connected flight halen
Reizen met alleen handbagage scheelt je een hoop tijd op luchthavens. Je kan van te voren inchecken en je hoeft geen bagage af te geven. En na de vlucht hoef je niet met zijn alleen rond de band te dringen op zoek naar je koffer. Een paar weken terug had ik een overstap van 1,5 uur in China. Ik ging van een internationale vlucht over naar een binnenlandse vlucht. Dat betekent een grote aantal controles op de luchthaven. Toen ik bij de counter aankwam voor mijn boardingpas kreeg ik te horen dat de gate al dicht was en dat ik een latere vlucht moest pakken. Ik antwoordde dat ik geen bagage bij me had. De baliemedewerker belde iemand op en stuurde me naar een fast track. Met wat rennen haalde ik het vliegtuig. Dit was me met bagage nooit gelukt. 
 
Het scheelt veel geld
Bij vrijwel elke budgetmaatschappij moet je bijbetalen voor ingecheckte bagage. Zeker als je meerdere vluchten hebt loopt het snel op. Met handbagage reizen is dus veel goedkoper. Mocht je toch nog die slaapzak echt nodig hebben, dan schaf je hem onderweg weg. Dat is in veel gevallen nog steeds voordeliger.
 
Ik heb alleen maar dingen in mijn tas die je echt blij maken
Je hoeft geen fervent aanhanger van Marie Kondo te zijn om met weinig spullen te reizen. Maar als je weinig kleren hebt, dan is het wel zo makkelijk om lievelingskleren mee te nemen (mits ze niet te zwaar zijn). Alle andere dingen in mijn rugzak moeten je geluk of gemak echt verhogen. Dus naast mijn laptop, heb ik ook een tekenboekje bij me, omdat ik daar zo blij van wordt. Het is fijn om een rugzak te open te maken met alleen maar lievelingspulletjes. Onderweg heb ik geen keuzestress, want er is niet zoveel om te kiezen. Dus ik houd meer tijd over voor genieten. Minder spullen geeft een vrij gevoel.
 
Er is geen plaats voor alle rampscenario’s
Als je een grote koffer hebt, gaan er spullen mee voor-het-geval-dat. Voor het geval dat je door je broek scheurt, dat je in een moesonregen terecht komt,  dat je hand ergens blijft haken en je een EHBOkoffer nodig hebt. Op het moment dat je gaat downsizen in je spullen is er geen ruimte meer voor dit soort gevallen. Meer ruimte heb je ook niet nodig. Als je wond groter is dan een pleister aankan, moet je toch naar de dokter. Als ik iets meesleep weet ik zeker dat ik het vaak gebruik want mjn rugzak heeft geen plek meer voor voor-het-geval-dat-spullen. En dat is fijn want dan hoef je al die rampscenario’s ook niet van te voren te bedenken. 
 
Zijn er dan geen nadelen? Natuurlijk wel. Zo was ik standaard elke 3 dagen, maar dat wil je eigenlijk sowieso. En mijn rugzak is eigenlijk iets te groot.
 
In het volgende blog laat ik je zien wat er in mijn rugzak zit en waar je op kan letten als jij ook licht wilt reizen.
 
Janne
 
2016-04-11 13.50.38 
 
Meer weten over Janne? Lees al Janne’s blogs voor Rijke Meisjes:
 
Check de TEDtalk die Janne gaf in Groningen.
 
Janne’s website heet: Seize Your Moments en haar geweldige boek Pluk je momenten bestel je het makkelijkst via deze link.
 
 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu