Gastblogs Janne Willems

Janne blogt: Minder meenemen op reis #6

Minder meenemen op reis   

Stel je reist met een budget airline en je wilt alleen met handbagage reizen. Dat is niet alleen voor je portemonnee een goed idee. In mijn vorige blog; Bagageblog #1 lees je hoe ik dat doe en waarom. Maar reizen met alleen handbagage houdt ook in dat je niet boven de 7 kg uit kan komen. Hoe pak je dat aan? Waar moet je rekening mee houden? Hoe zorg je dat je toch alles bij je hebt, ook als je weken wegblijft? Ik vind een paklijst altijd handig. Maar wat is nu een goede paklijst? Hier een aantal zaken die handig zijn om in je achterhoofd te houden als je je tas minimalistisch wilt pakken.
 
1. Wat ga je doen?
Reizen doe je vaak met een bepaald doel. Of dit nu vakantie of werk is. Hoe je je bagage inpakt is afhankelijk van dat doel. Omdat ik bijvoorbeeld onderweg gewoon doorwerk, heb ik mijn laptop mee.  Andersom als je niet gaat werken volstaat je i-pad waarschijnlijk en hoeft je zware laptop niet mee. Zorg ervoor dat de zaken die in je tas zitten je helpen bij het leven dat je ter plekke zult leiden. Ik teken bijvoorbeeld elke dag mijn mooie momenten. Daar word ik gelukkig van, dus ik heb ook tekenspullen in mijn tas.
 
2. Multifunctionalitieit 
Als het aantal zaken wat je meeneemt beperkt is, dan is het slim om te gaan voor multifunctionaliteit.
Veel van mijn spullen kan ik voor meerdere zaken en of situaties gebruiken. Zo heb ik een grijze pantalon. Met een t-shirt vormt hij een prima casual outfit.  Maar als ik hem strijk en er een blouse bij draag, kan ik naar evenementen met een officieel karakter.
 
3. Kan ik zonder?
Het goed om bij alles wat je in je tas wilt stoppen af te vragen of je zonder kan. Gebruik je het product vaker dan 1x per week? Als het antwoord nee is dan hoeft het niet in je tas. Tenzij het iets is wat je in een noodgeval direct nodig hebt. Zo heb ik 1 pleister mee. Tegen de tijd dat ik een tweede nodig heb, ben ik al lang naar een winkel gelopen. Voor ernstiger wonden dan een pleister moet je naar een arts, dus hoef ik ook geen spullen voor een dergelijk geval mee te nemen. Er zijn maar heel weinig voor-het-geval-dat-spullen die echt nodig zijn. 
 
4. Kan ik het ook lenen? 
Dat je het nodig hebt, betekent nog niet dat het ook in je tas moet. Sommige dingen die je nodig hebt, kun je met hetzelfde gemak lenen. Zo slaap  ik bijna altijd bij mensen thuis en vaak ligt er dan ook een handdoek voor me klaar. Ik heb dan ook geen handdoek in mijn tas. En mocht ik er toch 1 nodig hebben, dan gebruik ik een schoon shirt om me af te drogen.
 
5. Dingen die op kunnen kun je ook ter plekke kopen
Een beetje tandpasta is handig onderweg. Maar zonnebrand creme hoef je echt niet te smeren als je op 10 km hoogte vliegt. Dus dat kun je prima kopen op de plaats van bestemming. Vaak hebben ze vaak de beste spullen voor die plek, zoals een hoge zon beschermingsfactor in Australië.
 
6. Gewicht
Het gewicht van je spullen kan  ook van invloed zijn op je keuzes. Ga je voor de zware katoenen trui of heb je een lichter en sneldrogende exemplaar? 
 
7. Wasbaarheid & droogtijd
Hoe vaak je bereid bent om te wassen, bepaalt hoeveel kleren je mee kan nemen. (Naast de gewichtsrestricties natuurlijk.) Als je niet veel kleren meeneemt betekent dat je vaker zult moeten wassen dan je gewend bent. Ik was bijvoorbeeld elke 3 dagen. Het is daarom handig om bij het uitzoeken van je kleren in de gaten te houden hoe makkelijk het te wassen is en hoe snel het droogt. Spijkerbroeken duren bijvoorbeeld eeuwen voordat ze droog zijn.  
 
Paklijst
Wat zit er dan wel in mijn rugzak? Dit is wat ik meenam voor een 9 weken reis naar Australië en Nieuw Zeeland. 
Let wel, dit is hoe ik het inpak. Dat wil niet zeggen dat dit voor jou ook de beste manier is. 
 
Kleding:
1 trui
1 hemd
2 t-shirts
3 onderbroeken
2 paar sokken
2 beha’s
1 lange broek
1 dunne lange broek die ook als pyjama kan dienen
1 blouse
1 zwempak
 
Belangrijk:

– Tickets
– Paspoort
– Kopie paspoort
– 10 Stiften
– Waterkwast
– Aquarel krijtjes
– Tekenboekje
– Notitieboekje
 
Werk & Elektronica:
– Kaartjes
– Bedank kaartjes
– Ansicht kaartjes
– Pluk je momenten boek
– Laptop + oplader
– Wereldstekker
– Oplader telefoon
– Bankding
 
Toiletartikelen:
– Tandpasta
– Tandenborstel
– Haarborstel
– 4 paracetamols
– Shampoo
– Deo
– Tampons
 
Overig:  
Dopper
Plastic zak voor mijn vuile was
En dit heb ik aan:
T-shirt, vest, hemd, broek, sokken, telefoon in mijn zak, samen met creditcard & pinpas
 
O, en mocht je tas toch nog iets te zwaar zijn. Je kunt altijd nog een trui om je middel knopen of die zware batterijen in je zak stoppen. 
 
Janne
 
2016-04-26 08.03.28 
 
Janne Willems ‘Playing with perspectives to show it’s possible’ 
 
 
Meer weten over Janne? Lees al Janne’s blogs voor De Rijke Meisjes:
 
Check de TEDtalk die Janne gaf in Groningen.
 
Janne’s website heet: Seize Your Moments en haar geweldige boek Pluk je momenten bestel je het makkelijkst via deze link.
 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu