Het leuke werken Tips en trucs

Gastblog Olga Niziołek over hoe je leuk werk nog leuker maakt

Olga Niziołek is freelance vertaalster Pools, woont in Amsterdam en heeft net haar eerste boekvertaling afgerond. In haar vrije tijd doet ze yoga, schrijft fictie en plant een verhuizing naar Maleisië en ze schreef een gastblog voor De Rijke Meisjes. En wie weet schrijft ze er in de toekomst nog wel meer. 

Het leuke werken (niet alleen) voor zzp’ers: maak er een spel van!

Als ondernemer heb je voor je passie gekozen. In je bedrijf kun doen waar je van houdt en daarvoor betaald krijgen. Ideaal? Ja, maar niet helemaal. In de praktijk word je ook geconfronteerd met minder leuke aspecten van ondernemerschap. Wat die precies zijn, verschilt van persoon tot persoon, maar persoonlijk vind ik factureren niet zo’n fijn proces. Administratie bijhouden en dagelijks tientallen e-mails beantwoorden zouden zeker ook een plekje in top 3 meest gehate activiteiten kunnen scoren. Ik zet een aantal apps voor je op een rijtje die dit soort karweitjes leuker kunnen maken.

Je inbox als een tijdmachine? Yesterbox
Ondergedompeld in e-mails? Een van de meeste interessante oplossingen die ik heb gevonden is de Yesterbox techniek. Het idee van Yesterbox is dat je alleen berichten beantwoord van gisteren, niet van vandaag (tenzij die dringend zijn). Op deze manier weet je precies hoeveel mailtjes je op een dag moet schrijven en kun je je verder op je dagelijkse taken concentreren. Er zijn bijkomende regels zoals: je mag je email van vandaag pas lezen nadat je 10 berichten van gisteren hebt beantwoord.

Mijn ervaring met Yesterbox: Ik heb niet heel erg veel last van mijn inbox. Maar ik zie wel duidelijk hoe deze methode tot minder procrastinatie kan leiden. Voor degenen met sterke wil, althans. En het is gratis te gebruiken. 

Geen fan van administratie? Neem Gekko als kantoordiertje
Gekko is een gratis administratieplatform voor kleine ondernemers en freelancers. Het bestaat uit drie apps, elk maar voor één hoofdtaak – uren bijhouden, bonnetjes scannen, zakelijke kilometers loggen – en een online account waar alle gegevens samenkomen en waaruit je facturen kunt versturen. En het ziet er verrassend mooi uit voor een administratie-pakket. Dat helpt ook om het leuker te vinden ;-). 

Mijn ervaring met Gekko: Ik vind het fijn dat de gegevens van mijn klanten centraal opgeslagen zijn, zodat ik deze niet hoef over te typen. En mocht je zo gek zijn om voor Gekko te willen betalen, dan kun je zelfs je btw-aangifte automatisch laten berekenen. Minpuntje: je kunt nu (nog) niet al je oude facturen snel in het systeem meenemen. Daarom is het beter om met Gekko te beginnen aan het begin van een nieuw kwartaal. Bijkomend voordeel: het is gratis. Tenzij je veel meer mogelijkheden wilt, dan kun je voor € 10,= per maand een Premium account nemen. Meer info vind je op: www.getgekko.com.

Habitica: motiveer jezelf om dingen te doen.
Habitica is een app waarmee je je gehele leven tot een computerspelletje kan omtoveren. Nadat je bent ingelogd, begin je op level 1. Je ben dan een held en moet jezelf in leven houden door dagelijkse taken te vervullen en gewoontes te vormen. Welke? Dat bepaal je zelf. Als je vervolgens je to-do lijst afwerkt, krijg je daar gouden munten voor. Die kun je vervolgens omwisselen in beloningen die ook doen denken aan computerspelletjes uit de jaren ’90.: gezondheidsdrankjes, zwaarden, harnassen. Verder kun je groepen mensen uitnodigen om samen te werken: de vooruitgang van de ene helpt de andere.

Mijn ervaring met Habitica: Het instellen van de dagelijkse taken en inloggen kan aan het begin tijdrovend zijn. Maar als je stiekem toch fan bent van Facebook-spelletjes, kun je Habitica ook uitproberen. Ik heb het samen met mijn vriend gebruikt voor huishoudelijke taken. Ons tweekoppige team moet dus dagelijks kampen met koken, afwassen en elkaar kusjes geven. Drie keer raden taak welke het vlotst gaat…De app is gratis (maar heeft de mogelijkheid om extra uitrusting voor je ‘held’ (personage) te kopen).

Heb jij je eigen manieren om de minst geliefde taken sneller of systematischer uit te voeren? Deel het gerust met ons, zodat het leuk werk nog leuker wordt.  

Olga 

olga15 male

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu