Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Brenda Ooteman

Brenda Ooteman (52) heeft een paradijselijk yoga retreat / boutique homestay (b&b) op Mallorca en woont hier sinds een paar jaar permanent met haar man Roland. Hun drie kinderen (Max 26, Nina 23 en Luca 19) wonen en studeren in Amsterdam.

1. Wat heb je van huis uit meegekregen over geld?

“Ik had een jeugd waarin ik niks tekort kwam en altijd wel het gevoel heb gehad dat alles mogelijk was. We waren niet persé rijk, maar we hebben een tijd in Afrika gewoond en woonden daar in goede omstandigheden, zeker in vergelijking tot de mensen om ons heen. Mijn vader was ingenieur en deed grote projecten in de tropen. Niet om rijk te worden, maar uit bevlogenheid. Reizen speelde een grote rol ons gezin en dingen samen doen. Mijn ouders vonden het fijn om ons de wereld te laten zien. Daar is mijn reisverslaving vandaan gekomen. Ik vind reizen een van de leukste dingen om te doen.’’

“Mijn ouders waren wel een soort van conservatief met geld, maar niet over de top, eerder bewust. Als ze erachter kwamen dat ik rood stond tijdens mijn studie dan kreeg ik wel op mijn kop. Maar het was heel normaal om een baantje erbij te hebben als je extra dingen wilde doen.”

“Er was ook aandacht voor genieten maar we stonden met beide benen op de grond. Als je de kans hebt om te studeren, grijp die kans dan. Doe je best. Dat heb ik ook gedaan. Ik heb rechten gestudeerd en ben van huis uit jurist, gespecialiseerd in Intellectueel Eigendomsrecht. Dit doe ik nog steeds op freelance basis voor oud klanten, via via en voor vrienden. En dit werk heeft ook raakvlakken met het werk van mijn man, die als productontwikkelaar te maken heeft met ontwerpers, copyright en dat soort dingen. Mijn werk als jurist is leuk, maar mijn eerste prioriteit is hier nu de boel goed op poten te zetten, alles goed organiseren, zodat ik mensen kan ontvangen in mijn boutique homestay.”

“Ik heb heel veel opleidingen gedaan, maar ik noem mezelf eigenlijk geen yoga docente. Ik combineer yoga met alles wat ik heb geleerd in mijn leven, zoals mindfulness en sjamanisme, waar ik enorme interesse in heb.”

Ik voel een enorme verbondenheid met de natuur en wil mijn gasten daar kennis mee laten maken. Ik vind het fijn om mensen naar de natuur terug te brengen. Naar hun natuur. Dat je voelt, waar kom ik vandaan, wat is mijn basis. En dat stukje wildernis hier op Mallorca past daar ook heel goed bij. Dat krijg ik ook terug van gasten. Het voelt een beetje als gewijde grond en mensen voelen dat ze dingen los kunnen laten. Dat komt door de sfeer die hier hangt, een bepaalde ongecompliceerdheid.

“Alles is hier met aandacht uitgezocht of zelf gemaakt met hoogwaardige materialen. Je voelt dat het klopt. Ik voel me een gezegend mens dat ik de mogelijkheid heb gehad om dat op die manier te doen. Daar heb ik dan wel geld voor nodig gehad, maar het is niet een over de balk smijten. Het is een heel bewust kiezen wat je wilt creëren. Wat maak je zelf, waar heb je hulp bij nodig?”   

“Naast het organiseren van yoga retreats, hou ik erg van schrijven en ben ik serieuzer bezig met promoten van de Bed & breakfast. Ik noem het boutique homestay omdat ik mensen wel iets extra wil bieden. Ik wil zo veel mogelijk service kunnen bieden waardoor ze een geweldig verblijf kunnen hebben. Ik regel yoga lessen voor ze of geef ze zelf. Je wordt hier als gast echt in de watten gelegd.”  

“Het huis is ingericht met allerlei mooie spullen die we meenemen van onze reizen. Ik ben gek op stoffen en materialen uit andere culturen. Ik koop van alles in; een grote variatie aan kleur en materiaal. Pasjminas, stoffen, kleden. In Thailand vond ik prachtige indigo, en ik weet nog niet waar het een plek krijgt in huis, maar ik was er verliefd op dus ik moest het meenemen. In de inrichting van de boutique homestay komen liefhebberij en interesses bij elkaar en kan ik me helemaal uitleven.”

“Vooral met aandacht voor de kleine dingen. Want rijkdom zit ‘m natuurlijk in allerlei facetten. In dingen die je overkomen, maar ook dingen die je zelf creëert.  Wat dat betreft voel ik mij zo’n gezegend, rijk en gelukkig mens”.  

2. Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?

“Ik wil eigenlijk altijd wel een mooie reis plannen. En ik ben altijd bezig met een upgrade van het huis. Met plannen maken. Als het weer even kan willen we nog uitbreiden en ik ben al bezig met tekenen, het bedenken van de materialen en dat soort dingen.”

“Een hapje eten ergens vind ik ook heerlijk. Nieuwe tentjes ontdekken. Maar ik ben ook een gepassioneerd kok. Ik vind het geweldig om te koken voor veel mensen.”

“Voor mij is de financiële flow is wel belangrijk. Ik heb natuurlijk ook drie studerende kinderen dus is ook wel een project. Die wonen alle drie in Amsterdam.”

“Het zijn ook behoorlijke creatievelingen. Samen met mijn oudste zoon maak ik mooie meubels voor in huis van een partij oude teak die ik ergens op de kop heb getikt. Ik koop dat en dan denk ik wel ‘Bren, wat moet je daar nu weer mee’. Maar we vinden altijd wel een project waar we het voor kunnen gebruiken. Het is zo’n mooie manier met je creativiteit om te gaan.”

“Bij ons is echt de passie voor koken is ook overgeslagen op de kids. Die twee jongens en een meisje en die zijn ook gek op koken. Iedereen loopt binnen en schuift aan.”

“Ik ben niet 365 dagen met de bed & breakfast bezig, ik reguleer het wel en blok periodes voor de retraites. Als vrienden of familie over de vloer komen dan verhuur ik niet, maar als mijn man op reis is ben ik alleen en sta ik boekingen toe. Dan heb ik het huis vrij om dit soort dingen te doen en kan ik lekker voor mijn gasten zorgen”.


3. Wat zou je doen met je laatste tientje?

“Ik denk toch dat ik even zou kijken wat ik nog aan eten zou hebben. Ik zou het aan iets heel praktisch besteden. Heb ik nog genoeg bel-tegoed? Ben ik nog bereikbaar?” 

4. En als je een tientje zou vinden?

“Dat zou ik super vinden. Het komt niet zo vaak voor dat je zomaar iets vindt, dus ik zou het aan iets leuks besteden. Mooie bloemen of een gave plant in de tuin. Met gevonden geld moet je iets leuks doen. Maar ik zou het ook weg kunnen geven. Laatst kwam ik een ontzettend oud vrouwtje tegen. Ik had op dat moment wisselgeld in mijn handen en dat heb ik aan haar gegeven. Als ik het op dat moment zou vinden, dan zou ik dat direct aan haar geven.”

“Toen ik nadacht over dit interview vroeg mezelf af waar word ik nou gelukkig van? Ik neem altijd een mandje mee of tasje mee als ik met de honden ga wandelen. Onderweg vind ik wilde asperges, spinazie, venkel, artisjokken, verwaarloosde veldjes met sinaasappels en citroenen. Ik ga ze niet van bomen plukken, want ze zijn van iemand anders, maar als ze op de grond liggen neem ik ze mee want aan rot fruit met beestjes erin heeft niemand iets. Het is zo heerlijk om te winkelen in mijn wilde achtertuin. Waarschijnlijk zijn nog veel meer dingen die ik nog niet eens herken. Ik zou dat wel eens willen doen; een safari naar wilde groenten. Er is ook een grote bioboerderij in de buurt. Geen sinaasappel is hetzelfde. Alles is onbespoten. Ik vind het geweldig en geniet daar enorm van.”  

“We hebben net een stukje grond vrij gemaakt bij ons huis. Daar gaan we een groentetuin van maken. Onze gasten kunnen ook in de tuin werken als ze bij ons logeren, dat is super meditatief. Het kan ook een onderdeel zijn van een retreat. Ik had van de winter een groep yoga leraren hier, die hadden niet zoveel te besteden, die boden aan om in ruil in de tuin te werken. In het laagseizoen vind ik het mooi om dat soort dingen ook te doen”.

5. Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?

“Het zou er niet zo heel veel anders uit zou zien, zal ik je eerlijk zeggen. Ik zou misschien in mijn planning sneller gaan. We willen nog een gastenhuis verwezenlijken. Dat moet in stappen. En als ik geld over zou hebben, dan kan het in één keer.”

“Als ik veel geld had dan zou ik hier op het op eiland een soort Community project opzetten met de tuin. Dan zou ik in een keer de grond klaar maken. Zorgen dat mensen uit de community betrokken worden. Nu doen we dat stap voor stap.”

“Misschien zou ik nog meer reizen maken, ik ben niet iemand die het dan zou besteden aan dure kleding en dat soort zaken. Wel aan kunst, mooie objecten, maar geen over the top dingen. Ik hoef niet met een Chanel of een Hermès tas te lopen. Dat soort dingen spreken me niet aan. Ook niet als ik veel geld zou hebben, denk ik. Daar ligt mijn interesse gewoon niet”.

…Je hebt al veel wensen ingelost…

“Wat ik hier nu heb is organisch zo gegroeid. Het heeft natuurlijk met geld te maken, maar het heeft zeker ook te maken met inzet, hard werken en doorzetten. Ik heb laatste met een vriendin twee weken lang de hele dag geschilderd, zelf kasten gebouwd, superveel werk verzet. Dat vind ik ontzettend leuk en krijg ik heel veel energie van. Ik vond nog stukken plank en daar hebben we hoekkastjes van gemaakt.”

“Misschien zou ik op den duur nog wel een leuke pied à terre in Amsterdam willen, maar ik het leuk hoe dat nu gaat; ik logeer bij mijn dochter of in een leuke bed & breakfast. Is tegenwoordig zo makkelijk. Ik heb nu geen tijd om iets te zoeken en mijn prioriteit ligt hier.”

…Hoe ben je erop gekomen om een b&b te beginnen?

“Het was de perfecte periode om hier nu een vaste plek te creëren. De kinderen studeren in Amsterdam. En dan vindt je zo’n plek als dit en dan ligt de keus voor de hand.”  

“Het was altijd al een droom een plekje in de zon, als het weer eens rottig weer was in Nederland maakt ik altijd grappen dat ik zou emigreren naar een warm land. Ik ben natuurlijk in de tropen opgegroeid. Mallorca heeft een goede verbinding, je bent in twee uur in Amsterdam. Dit eiland heeft een leuke cultuur, het is internationaal en er is prachtige natuur. Wij zijn zeilers en we kwamen hier al veel. De volgende stap was dat we het eiland gingen verkennen en erachter kwamen dat het binnenland ook heel bijzonder was.”

“Een paar maanden geleden heb ik een driedaagse looptocht in de bergen gemaakt, een deel van Routas de Piedras Secas. Dat was ongelooflijk mooi.  Het was ook heel betaalbaar trouwens, ik heb in refugios gelogeerd. Die kosten € 11,= per nacht. Ik was met vriendinnen en met slapen, eten, flesje wijn erbij kwamen we € 24,= per dag uit. En het was geweldig. In juli ga ik het tweede gedeelte van de route doen.”

6. Wat geeft jou een rijk gevoel?

“Heerlijk wandelen ’s ochtends met mijn hondjes. Lekker op een zandpad.”

“Mijn kinderen om mee heen, samen eten aan een grote tafel.”

“’s avonds lekker de vuurkorf aan en naar de sterrenhemel kijken.

Rennen over het strand met de hondjes en met mijn man.”

“Mijn ouders nog hier te kunnen hebben ontvangen. Ze zijn rond de 80 maar ze zijn hier wel naartoe gereisd. Het was zo fijn om hen de plekken te laten zien waar we van houden. Dat maakt me ongelooflijk gelukkig. Rijk aan geluk.”

“Bij mij is het geluk altijd wel gerelateerd aan mijn gezin, dierbare vrienden en de natuur. Gezellig aanschuiven aan een tafel en fijne gesprekken hebben. Lekker de warmte van het zonnetje in je gezicht te voelen.”

“Hier ’s ochtends opstaan is ook een feestje. Dan hangt er nevel in de bergen, en dan komt die zon op en dan ben ik zo gelukkig dat ik op deze mooie plek mag zijn.”

“En last but not least: Succes hebben in de dingen die je doet. De drive die je hebt. Ik doe ongelooflijk veel. Ik organiseer allerlei dingen, heb mijn yoga studio in Nederland gehad, boeken geschreven. Het enthousiasme van anderen over dingen die je initieert is ook heel fijn en geeft enorm veel energie en inspiratie.”

“Ik had vroeger niet bedacht dat ik yoga docent wilde worden. Het is een beetje zo ontstaan. Ik deed samen met dochter en haar vriendinnen yoga en daar heb ik ook een boek over geschreven Yoga voor tieners (link).”

Heb je nog tips voor de lezers?

“Goed voor jezelf zorgen is een superbelangrijke basis. Even een moment voor jezelf nemen als je opstaat, even diep ademhalen en even voelen dat je er bent.”

“Geluk en rijkdom zit in de kleine dingen zien. Neem op een zonnig moment  even tijd om te genieten. Sluit je ogen en voel de zon. Koester de goede momenten.”

“Natuurlijk is het belangrijk om succes te hebben, maar het geluk en die rijkdom zitten dichterbij. De kunst is om dat te blijven zien en te waarderen. Als je dat kunt heb je elke dag mooie momenten om van te genieten.”

 

2016-05-23_21-32-47 IMG_1802
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Meer weten over Brenda?

De b&b van Brenda heet Boutique Homestay Mallorca / Os Major. Brenda organiseert yoga-, detox-, vitaliteits retreats (via haar bedrijf Yogatree) en heeft daarnaast een lijn in gezondheids- en detoxproducten op basis van aloe vera. Meer info over de 9 dagen detox/cleanse vind je hier.    

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu