Gastblogs Janne Willems

Janne blogt: Waarom mooie momenten tekenen je gelukkiger maakt #7

Waarom het tekenen van mooie momenten je gelukkiger maakt

Veel mooie momenten beleven is goed voor je geluksgevoel. Hoe meer mooie momenten je beleeft, hoe gelukkiger je bent. Deze momenten hoeven echter niet allemaal nieuw te zijn. Het herbeleven van een moment, bijvoorbeeld als je een mooi moment tekent, werkt ook. Onderzoek laat zien dat het je herinneren van gelukkige gebeurtenissen je beter in staat stelt om in het nu te leven. Hoe meer tijd mensen besteden aan het zich herinneren van mooie momenten, des te beter ze zichzelf in staat achten om te genieten.
 
(1)Tekenen is een van de beste manieren om je moment vast te leggen en opnieuw te beleven. Schrijven kan ook, maar dat werkt niet altijd. Er zijn diverse studies waarbij goede resultaten worden geboekt als mensen mooie momenten opschrijven.(2) Maar er is ook onderzoek dat laat zien dat het opschrijven van goede dingen van die dag zelfs negatieve effecten op je geluk kan hebben. Schrijven kan ervoor zorgen dat je een gebeurtenis systematisch analyseert in plaats van herbeleeft. Tekenen werkt wel altijd. Tekenen betrekt je zintuigen op een manier die niet leidt tot het stap-voor-stap analyseren van een gebeurtenis.(3)
 
Als je een moment tekent, herinner je je hoe het moment eruitzag. Vaak zijn ook andere zintuigen geactiveerd. Ook geuren, geluiden en gevoelens worden opgeroepen. Je beleeft het moment opnieuw. Het maakt niet uit of je een lijnpoppetje tekent of een potloodkunstenaar bent. In beide gevallen herbeleef je het moment. En daar word je gelukkiger van. Je kent vast het verschijnsel dat als je autorijles hebt, het je opeens opvalt hoeveel lesauto’s er door de straten rijden. Hetzelfde gebeurt als je besluit om vaker een mooi moment te tekenen. Want als je een mooi moment tegenkomt, denk je: ‘Hé, dat is er één’ of ‘Gaaf, die ga ik straks tekenen.’ Zo oefen je jezelf in het herkennen van mooie momenten. Hierdoor zie en beleef je dus meer mooie momenten.
 
Niet alleen beleef je meer mooie momenten. Door het tekenen maak je het mogelijk ze intenser te beleven. Je kan er meer van genieten. Lekker kunnen genieten is een van de belangrijkste elementen van geluk. Mensen die goed kunnen genieten, hebben meer zelfvertrouwen, zijn extraverter, tevredener, minder wanhopig of neurotisch. Daarnaast zijn mensen die goed in het nu kunnen genieten, minder vatbaar voor depressie, stress, schuldgevoelens en schaamte.
 
Hoe komt het dat het tekenen ervoor zorgt dat je ook beter in het nu kan genieten? Ten eerste merk je mooie momenten bewuster op, waardoor je meer stil kan staan bij wat je op dat moment ervaart. Ten tweede helpt het tekenaspect hierbij. Tijdens het tekenen haal je uit je geheugen op hoe het moment eruitzag, hoe het rook, hoe jij het beleefde. Om te tekenen heb je details van een ervaring nodig. Als je nu een mooi moment opmerkt en bedenkt dat je dit later wilt tekenen, kijk je op dat moment al beter naar de details en gebruik je al je aandacht voor het moment. Hierdoor kun je meer van de ervaring genieten.
 
Janne

 

2015_02_16_13_59_180001
Janne Willems ‘Playing with perspectives to show it’s possible’ 
 
Meer weten over Janne? Lees al Janne’s blogs voor De Rijke Meisjes:
 
Check de TEDtalk die Janne gaf in Groningen.
 
Janne’s website heet: Seize Your Moments en haar geweldige boek Pluk je momenten bestel je het makkelijkst via deze link.
 
Bronnen:
1) Bryant, F.B., Smart, C.M., & King, S.P. (2005). Using the past to enhance the present: Boosting happiness through positive reminiscence. Journal of Happiness Studies, 6, 227-260.
2) Bijvoorbeeld. Seligman, M. E. P., Steen, T.a., Park, N., & Peterson, C. (2005). Positive psychology progress: Empirical validation of interventions. American Psychologist, 60 410-421.
3) Persoonlijke communicatie met Sonja Lyobomirsky..

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu