Gastblogs Irene van Gent

Gastblog Irene van Gent #5: De Rat Race?

Donderdagochtend kwart over 8. Ik moet van Utrecht naar Amsterdam met de trein. Ik race naar het station samen met duizenden anderen die op hetzelfde moment in dezelfde trein moeten zitten. Wie heeft dat toch uitgevonden dat werken en wonen niet meer dicht bij elkaar is en waarom moeten zoveel mensen allemaal op hetzelfde moment op kantoor zijn?

Ik denk regelmatig terug aan tijden waarin ze dat niet hadden, dat je ‘gewoon’ je winkel, praktijk of kantoor aan huis had. Je werd schoenmaker, fietsenmaker, timmerman, arts of schrijver (of wat al niet meer) en je kon je werk zoveel mogelijk in je directe omgeving doen. Communicatie gebeurde via brieven, postduiven, bodes (duurde het lekker lang voor je iets kreeg en een antwoord ontving) of persoonlijk als je elkaar spontaan tegenkwam of bij elkaar langs ging. Hoe rustgevend zou dat zijn? Volgens mij was het allemaal een stuk duidelijker en eenvoudiger. Je had niet meer nodig dan het hoogstnoodzakelijke, gewoon omdat je niet wist dat iets anders ook bestond, je werd er gewoonweg niet mee geconfronteerd. En ook qua werk was het vast logischer dat je langere tijd hetzelfde bleef doen, zelfs hetzelfde als je vader en je opa waarschijnlijk.

IMG_46611-e1460978793589-225x300

Altijd en overal werken

Nu kun je eigenlijk altijd en overal werken en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Voor mij heeft het een groot voordeel, want ik kan dagelijks bepalen waar ik werk. Zo zit ik nu in de ontspannen omgeving van Omega Spa & Wellness in Soesterberg, vorige week bij Las Dallias op Ibiza en volgende week in het zuiden van Frankrijk.

Natuurlijk zijn er mensen die op kantoor moeten zijn, maar steeds meer werk kan gedaan worden op afstand en samenkomen gebeurt ook nauwelijks nog. Dus met een paar ontmoetingen per maand moet het gemakkelijker zijn om efficiënter te kunnen werken.

Op Ibiza fantaseerde mijn reisgenote of het mogelijk voor haar zou zijn om een week per maand op het eiland te werken. Een week lang werken in rust en stilte werken aan het schrijven van stukken en documenten en de andere drie weken op kantoor in Nederland om in contact te zijn met haar medewerkers. Zou toch fantastisch zijn als je die ruimte hebt? Ik geloof namelijk echt dat iedereen effectiever en creatiever wordt als je regelmatig op andere plekken werkt.

Dutch Power or stress?

De rat race hier in Nederland voel ik niet alleen als ik naar de trein race. Omdat ik hier maar korte tijd ben, prop ik veel afspraken in een paar dagen. De rust die ik uit Ibiza meenam voelt na een paar dagen mijlen ver weg. Op vrijdag vlieg ik weer richting het station voor een afspraak. En rennend naar de tram die ik moet nemen om daar te komen, barst ik bijna in tranen uit. Ik ben moe, gestrest en mijn lichaam geeft me een duidelijk signaal.

Dit kan toch niet de bedoeling zijn? 

Ik wilde rust, ruimte en vrijheid en nog geen drie dagen in NL zit ik er al weer vol in. In dat moeten, dat drukke, het rennen…

Dus… Ik bel om mijn afspraak te verplaatsen. Ga ergens rustig zitten om mijn volle hoofd leeg te maken en besluit dat het vanaf nu op een lager pitje gaat. Het is wat Nederland met me doet, het lijkt wel alsof hier altijd zoveel te doen is. Zoveel mensen te spreken, zoveel dingen te organiseren en alles onder een bepaalde tijdsdruk.

Het voordeel van in het buitenland zijn, is dat je afstand kunt nemen. Gewoon lekker in je eigen tempo werken en af en toe naar buiten om van de zon te genieten. Tijd maken om te eten en quality time voor afspraken.

In Nederland heerst een algemeen gevoel van moeten en druk zijn. Ik voel het meteen als ik land op Schiphol, iedereen lijkt haast te hebben en altijd maar op weg te zijn naar iets. Terwijl op een eiland als Ibiza, of straks in het zuiden van Frankrijk, de tendens veel meer is te zijn, in het moment te leven, niets anders nodig te hebben dan alleen dat.

Een nieuwe droom ontwaakt

Ondertussen fantaseer ik hoe ik meer mensen kan laten genieten van die rust en ruimte, om te creëren en te zijn. Het idee van een huis ergens op een zonnige plek, waar je komt om te kunnen werken en andere ondernemers te ontmoeten.

Een eerste try-out heb ik ondertussen gepland. Nog niet in het buitenland, maar op één van de mooiste plekken van Nederland, it Flinke Boskje in Hemelum. Van 20 tot en met 23 juni organiseer ik daar de eerste Co Working Days van dit jaar. En daar kun je natuurlijk bij zijn!

Irene van Gent 

Foto: Hans Mossel

Foto: Hans Mossel

Meer weten over Irene? Lees het interview met haar over wat haar rijk maakt, het blog over haar boek Geluk in 8 koppen thee en alle gastblogs die Irene schreef voor De Rijke Meisjes: 

Gastblog Irene van Gent: Creëer het leven dat echt bij je past #1
Gastblog Irene van Gent #2: Stop je dan met werken?
Gastblog Irene van Gent #3: een weekje op Ibiza
Gastblog Irene van Gent #4: Onthechten maakt vrij

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu