Wat maakt jou rijk?

Wat maakt jou rijk? – Barbara van Benthem Jutting

Barbara van Benthem Jutting (53) is schrijver en woont in het centrum van Eindhoven met haar man. Barbara is actief in de Eindhovense Gemeentepolitiek voor D’66 als woordvoerder Cultuur.

“Ik vind cultuur en cultuuruiting belangrijk”. Daarnaast heb ik altijd veel interesse gehad in geschiedenis. Ooit wilde ik dat studeren, maar daar heb ik nu geen zin meer in. Door mijn boek “Twee levens, een liefde”, een geschiedenisroman over het leven van mijn grootouders kon ik weer iets doen met mijn liefde voor geschiedenis.”  

Wat heb je van huis uit meegekregen over geld? 
“Ik kreeg van mijn ouders mee dat er altijd genoeg van is en dat je niet teveel schulden moet maken. Ik leerde dat materiele zaken niet het belangrijkste zijn in het leven. En in onze kringen praat je niet over geld, het is er gewoon, zei mijn moeder altijd. Dat zit er diep in gebakken. Ik praat bijvoorbeeld ook niet met mijn vrienden over geld.”

 Als je geld hebt, waar geef je het dan aan uit?
“Aan boeken. En aan servies. Dat vind ik mooi om te kopen en daar heb ik dan ook teveel van. Die boeken geef ik ook gelijk weer weg via mijn buiten boekenkastje voor de deur.

Wat zou je doen met je laatste tientje?
“In mijn kringen komt dat natuurlijk niet voor, geen geld hebben, haha, maar ik heb ooit een extreem arme tijd gehad en dan kwam het wel eens voor dat ik nog en tientje had om de week door te komen. Dan kocht ik een brood en een pot pindakaas of houdbare spullen. Dat je in ieder geval te eten hebt. En ik had wel katten, dus kocht ik ook kattenvoer. Die katten konden er ook niks aan doen dat ik nog maar een tientje had.”  

En als je een tientje zou vinden?
“Oh, dan koop ik iets moois. Een bos bloemen.”  

 Als geld geen rol zou spelen, hoe zou je leven er dan uitzien?
“Niet heel erg anders dan nu. Ik ben heel tevreden met hoe het is.”

“Als er dan toch iets anders zou moeten dan zou ik een mooi appartement regelen op een toplocatie waar ik heel graag zou willen wonen in de stad. En dan zou ik iets vaker uit eten gaan dan nu, want ik hou echt van lekker eten. En misschien zou ik wat meer kleding hebben.”

“En als ik de loterij zou winnen en drie miljoen zou hebben, dan zette ik een studiefonds voor op voor mijn neefjes, nichtjes en ‘kleinkinderen’. Omdat ik het echt heel belangrijk vind dat kinderen de mogelijkheid hebben om te studeren, dat ze open start in het leven hebben en dat ze een studie op hun eigen niveau kunnen doen.“

“Ik heb het altijd heel erg op prijs gesteld dat mijn vader mij schuldenvrij heeft kunnen laten studeren.”

“Over wereldreizen en dergelijke droom ik niet.”

…Hoe ben je erop gekomen om een boek te schrijven?
“Eigenlijk om twee redenen. Ik begon met het lezen van de brieven van mijn grootouders, die ik erfde van mijn vader. En daar wilde ik heel graag iets mee doen. En daarnaast wilde ik ook eens iets doen met mijn kennis van geschiedenis. In mijn boek komt alles bij elkaar.” 

“Ik heb er vier jaar over gedaan. Had mezelf er drie gegeven, maar toen ik eraan begon had ik nog niet bedacht dat ik in de Gemeentepolitiek ging. Met een jaar uitloop vind ik het nog wel snel gegaan. Mijn boek komt vandaag (10 juni) uit.”  

En voel je je nu een schrijver?
“Ja.”

“En misschien wil ik nog wel een boek schrijven, maar dat hangt af van het onderwerp. Ik schrijf niet om het schrijven maar omdat een onderwerp me boeit en als het over geschiedenis gaat.”

 Wat geeft jou een rijk gevoel?
“Mensen om me heen die ik belangrijk vind. Dus een goed gesprek met een goed glas wijn met leuke mensen. Dat geeft mij een rijk gevoel.” 

Heb je nog tips voor de lezers?
“Kijk naar mensen en niet naar spullen. Geniet van wat je hebt in plaats van alleen maar bezig te zijn met wat er niet is.”

Meer weten over Barbara en haar boek? Check de site van Boekscout.

13041068_974452179308638_490499495263486537_o 

 

 9789402227185_cov

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu