Gastblogs Irene van Gent Portret van een powervrouw

Portret van een powervrouw #2 door Irene van Gent

Hoge hakken op de traktor 

Wat een moedig besluit, om in je eentje een Franse ruïne om te bouwen tot luxueuze vakantie-appartementen, terwijl je een druk bestaan hebt in Nederland met een onderneming waarin je verantwoordelijk bent voor 150 medewerkers. De meeste verhalen van mensen die naar het buitenland trekken om een droom waar te maken zijn van stellen of gezinnen. Ik ben eigenlijk nog nooit een vrouw tegen gekomen die zoiets groots in haar eentje heeft gedaan. Matty Willigenburg kocht ruim 10 jaar geleden een ruïne in the middle of nowhere in Oppedette in Frankrijk en besloot 8 jaar geleden Nederland achter zich te laten om zich permanent in Frankrijk te vestigen.

Matty is een gastvrouw pur sang en let op de details. Dat is iets wat direct opvalt als ik haar ontmoet op haar plek in de prachtige streek de Luberon, in het noorden van de Provence. Al vrij snel vertelt Matty dat ze hier alleen woont en dat ze dit hele pand heeft laten verbouwen, dat het een traject is geweest dat door allerlei omstandigheden veel langer duurde en veel meer kostte, maar dat het dat allemaal waard was. Het maakt het verhaal dat alles mogelijk is voor mij alleen maar sterker. Als je echt iets wilt, dan doe je dat en dan ga je er voor. Wat je onderweg ook tegenkomt.

Een goed plan is niet altijd de basis voor een soepele verbouwing

Het plan was geweldig, je koopt een oude ruïne, zorgt voor een goed verbouwplan, financiering en je gaat aan de slag. Je werkt samen met de lokale bevolking om het voor elkaar te krijgen en na 1,5 jaar is je ruïne omgebouwd tot een paleisje waar je onbezorgd gasten kunt ontvangen. Tot zover het plan, maar dan de uitwerking. Matty woonde en werkte in de tijd dat ze de ruïne kocht nog in Nederland en was verantwoordelijk voor een bedrijf met 150 medewerkers. Na jaren een appartement in Frankrijk te hebben gehad waar ze met haar man regelmatig kwam,werd het tijd voor een stap groter, ze wilden langer in Frankrijk zijn en ook mensen kunnen ontvangen. Helaas hebben ze deze droom nooit samen kunnen maken, omdat Matty’s man op veel te jonge leeftijd kwam te overlijden. Toch bleef bleef de droom om langer in Frankrijk te wonen bij Matty hangen en besloot ze alsnog op zoek te gaan naar een plek waar ze wilde gaan wonen.

Matty vond de oude pannenbakkerij in Oppedette, een gehucht waar slechts 65 mensen wonen. In eerste instantie bleef Matty werken in Nederland, terwijl er in Frankrijk hard gewerkt werd. Ze probeerde de juiste mensen op de juiste plek te zetten en één keer in de 6 weken vertrok ze in haar dikke BMW, met roodgelakte nagels, in mantelpak en op hoge hakken naar Frankrijk. Om te kijken hoe de verbouwing vorderde. Het beeld maakt me vrolijk van een zakenvrouw met haar hakken in het cement om te kijken of alles goed gaat op het Franse platteland. Het is de onbevangenheid waarmee Matty aan haar project begon, en zorgt voor hilarische verhalen aan de keukentafel. Uiteindelijk duurde de verbouwing 5 jaar en is eigenlijk nog steeds niet af. En heeft daarnaast ook nog eens twee keer zoveel gekost dan gepland. Ik bewonder haar doorzettingsvermogen, want met alle tegenslagen had ze ook bij de pakken neer kunnen gaan zitten en de boel kunnen verkopen. Alles in haar zei dat het er ging komen en dat gebeurde dus.

Het Franse platteland als basis voor geluk

Uiteindelijk besloot Matty fulltime Frankrijk te gaan wonen. Ze verkocht haar Nederlandse bedrijven en werkte sinds 2009 volledig als gastvrouw op het Franse platteland. Vanaf het eerste seizoen is Le Tuilier een succesvol vakantieverblijf voor Nederlandse, Duitse en Belgische gasten. Matty doet alles in huis, ze runt Le Tuilier helemaal alleen. Er is een gigantisch landgoed te onderhouden, dus zit ze regelmatig op de traktor om het gras te maaien. Het zwembad en het huis moeten onderhouden worden, boekingen en ontvangst van gasten wordt geregeld, ze haalt elke ochtend vers brood bij de bakker (9 kilometer verderop), kookt een paar keer per week voor haar gasten en zorgt dat alles in de appartementen piekfijn in orde is. Alleen de schoonmaak en de klusjes die ze echt niet zelf kan die besteedt ze uit.

Tijd voor nieuwe dromen 

En toch, na 8 jaar is de droom klaar voor een vervolg. Le Tuilier is klaar voor een nieuwe eigenaar en Matty is klaar voor een nieuwe stap. Wél in Frankrijk, want terug naar Nederland gaat ze volgens eigen zeggen alleen tussen 6 planken. Haar leven is nu in Frankrijk, ze is volledig ingericht op het Franse ritme, en houdt van de rust en stilte die het leven in Frankrijk met zich meebrengt. En dat begrijp ik helemaal, want de rust die de plek met zich meebrengt is magisch. De prachtige natuur, de compleet ingerichte appartementen, de stilte, het is eigenlijk met geen woorden te omschrijven. En ook de foto’s zullen de magie niet overbrengen, je moet het gewoon zelf eens ervaren!

Irene van Gent 

IMG_0727

Meer weten over Matty en Le Tuilier? Check haar website

Meer weten over Irene? Lees haar blogs voor De Rijke Meisjes. 

Portret van een powervrouw #1 door Irene van Gent
Gastblog Irene van Gent #5: De Rat Race?
Gastblog Irene van Gent #4: Onthechten maakt vrij
Gastblog Irene van Gent #3: een weekje op Ibiza
Gastblog Irene van Gent #2: Stop je dan met werken?
Gastblog Irene van Gent: Creëer het leven dat echt bij je past #1
Wat maakt jou rijk?

Vergelijkbare artikelen

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Menu